Aktuelt Boktips Krim

Det beste fra Norden: sommerens krimserier

Noe av den beste krimmen får vi fra Norden. Ikke bare er de nordiske krimforfatterne kløppere på å skrive disse skrekkinngytende historiene – men som vi også elsker å lytte til det. Særlig om sommeren! Og hvilken bedre anledning til å starte på en ny krimserie enn nå som sommerferien er godt i gang? Vi har plukket ut ti serier til deg, slik at du kan utforske Norden og de mange mysterier som finnes i både norske, svenske, danske og islandske byer.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

1794
av Niklas Natt och Dag
Lest av Christoffer Staib

1794 er andre bok i den svenske krimforfatteren Niklas Natt och Dags Bellmann noir-trilogi.

Dette er en annerledes, ubehagelig og historisk krimserie som finner sted i Stockholm i siste del av 1700-tallet. Natt och Dag skildrer en by fylt av fattigdom, sykdom og stank og byr på en brutal og naken skildring av svensk sent 1700-talls mørke kroker. Den idealiserte svenske sengustavianske periodens staselighet og prakt avkles, og avdekker en æra av kjøtt og blod, lidelse og fortvilelse, men også håp og vilje til forandring – og det som sådde frøene til vårt eget samfunn.

Første bok i trilogien, 1793, finner du også i Storytel.

Speilmannen
av Lars Kepler
Lest av Håkon Strøm

Speilmannen er åttende bok i Lars Keplers serie om Joona Linna.

Både den første boken Hypnotisøren og de senere bøkene i serien om Joona Linna har hatt enorm suksess i Norge og Norden generelt. Bare i Norge har bøkene om Joona Linna solgt over 1,1 millioner eksemplarer. Lars Kepler er pseudonymet til det svenske forfatterekteparet Alexander og Alexandra Ahndoril.

Den finsk-svenske politimannen Joona Linna bruker ukonvensjonelle metoder som en hypnotisør og et medium for å løse mord utført med en utspekulert ondskap. I serien om Joona Linna trekkes både han, familien hans og andre som er tilknyttet etterforskningen inn i morderens galskap. Bøkene er mørke og brutale, det utenkelige gjøres tenkbart og gir selv Alexandra Ahndoril mareritt.

Du kan høre på alle bøkene hittil i Joona Linna-serien i Storytel: Hypnotisøren og Hypnotisøren – Black Edition, en nyskrevet og forbedret utgave av den opprinnelige boken, PaganinikontraktenIldvitnetSandmannenStalkerKaninjegerenLazarus og nå Speilmannen.

Dvalen
av Camilla Grebe
Lest av Charlotte Grundt, Sigurd Myhre, Martin Lange og Runa Eilertsen

Dvalen er tredje bok i den svenske krimforfatteren Camilla Grebes bejublede og prisvinnende krimserie Jentene og mørket.

For bøkene har Grebe både vunnet Svenske Deckarakademins pris for årets beste krim, og blitt tildelt Glassnøkkelen for beste nordiske krim. Bøkene følger ulike saker og etterforskere, men har alle til felles at de er både grusomme, inderlig spennende og solide kriminalromaner.

Bakom synger døden
av Karin Fossum
Lest av Kim Haugen

Bakom synger døden er bok 15 i Karin Fossums serie om Konrad Sejer.

Karin Fossum har siden 1995 utgitt hele 15 bøker i krimserien om Konrad Sejer, og flere av disse har vunnet priser som Brageprisen og Riverton-prisen. Flere av bøkene har også blitt filmatisert, mange har kanskje blant annet sett TV-serien Sejer. Med unike vinklinger får man her innblikk hos både ofre og drapsmenn, i tillegg til politibetjenten Konrad Sejer hvis vilje til å forstå det kompliserte i menneskesinnet løser de mest brutale draps- og forsvinningssaker sammen med sin assistent Skarre. Fossums bøker er litteratur på høyt nivå som ofte involverer en fryktelig ulykke, gode og spennende portretter av de involverte og et godt politiarbeid med en uventet utvikling. 

Hele serien om Konrad Sejer kan du høre i Storytel: Evas øye, Se deg ikke tilbake!Den som frykter ulvenDjevelen holder lysetElskede Poona og Svarte sekunder, Drapet på Harriet KrohnDen som elsker noe annetDen onde viljenVarsleren, Carmen Zita og dødenHelvetesilden, Hviskeren, Formørkelsen, samt den nyeste boken i serien: Bakom synger døden

Dukken
av Yrsa Sigurðardóttir 
Lest av Jan Gunnar Røise

Dukken er femte bok i den islandske krimforfatteren Yrsa Sigurðardóttirs serie om Huldar og Freyja.

I denne prisvinnende krimserien følger vi kriminalassistenten Huldar og barnepsykologen Freyja, som sammen oppklarer en rekke makabre mord på barn og unge i Reykjavík og omegn.

Bøkene kan lyttes til hver for seg, og her finnes det hele tre lydbøker å kaste seg over. Syndsforlatelse, Galgen og Dukken er allerede tilgjengelig i Storytel.

Bare et barn
av Malin Persson Giolito
Lest av Hedda Sandvig
Kommer som lydbok 18. juli

Bare et barn er første bok i den svenske forfatteren Malin Persson Giolitos krimserie om advokat Sophia Weber.

I boken møter vi Alex Andersson. Han havner stadig i nye slagsmål, har vanskelig for å konsentrere seg på skolen og halvsover i timene. En en dag oppdager legen hans noe som får henne til å slå alarm. Alex tvangsflyttes og politiet starter en etterforskning. Sophia Weber får oppdraget som Alex’ advokat. Han er sju år og veien knapt tretti kilo. Han kan verken tiltales eller straffes, kan ikke klokka og har ingen peiling på hva en advokat faktisk gjør. Likevel er det han som skal gjøre Sophia berømt.

Du kan høre alle de tre bøkene i serien i Storytel. Bare et barn, Utover enhver rimelig tvil, og Prosessen. Giolito er også kjent som forfatter av krimromanen Størst av alt, som ble filmatisert i Netflix-serien Quicksand.

Mercedes-snittet
av Anne Mette Hancock
Lest av Runa Eilertsen

Mercedes-snittet er andre bok i Anne Mette Hancocks serie om Heloise Kaldan og Erik Schäfer.

Anne Mette Hancock gjorde brakdebut på den danske krimscenen med sin prisvinnende kriminalroman Likblomsten i 2017 – og det med rette. I den medrivende pageturner-serien om hevn og rettferdighet møter vi Heloise Kaldan, en journalist som blir dratt inn i en rekke ubehagelige saker, og som sammen med etterforskeren Erik Schäfer forsøker å finne frem til sannheten.

Første bok i serien, Likblomsten, og andre bok, Mercedes-snittet er tilgjengelig i Storytel.

Den tredje engelen
av Gert Nygårdshaug
Lest av Helge Winther-Larsen

Den tredje engelen er bok 13 i Gert Nygårdshaugs krimserie om Fredric Drum.

Gert Nygårdshaug har siden 1985 utgitt hele 13 bøker i krimserien om gastronomen og hobbyarkeologen Fredric Drum og hans onkel, KRIPOS-etterforsker Skarphedin Olsen. På fritiden sysler Drum med kryptologi, arkeologi og en uhelbredelig nysgjerrighet – noe som tar ham med til eksotiske steder, der han møter på spennende saker med mystisk tilsnitt.

Du finner alle 13 bøker i serien i Storytel: Honningkrukken, Jegerdukken, Dødens codex, Det niende prinsipp, Cassandras finger, Kiste nummer fem, Den balsamerte ulven, Liljer fra Jerusalem, Alle orkaners mor, Rødsonen, Pergamentet, Budbringeren, samt den nyeste boken i serien: Den tredje engelen.

Åtte skritt bak
av Denise Rudberg
Lest av Vibeke Saugestad

Åtte skritt bak er åttende bok i Denise Rudbergs krimserie om Marianne Jidhoff.

Denise Rudbergs uvanlige heltinne Marianne Jidoff er den varme og skarpsynte innledende etterforskningslederen som kom tilbake til karrieren etter ektemannens død. Hun leder nå den lille gruppen kalt Syjuntaen, der kollegaene Torsten og Augustin er inkludert. Marianne har et rikt sosialt liv ved siden av arbeidet sitt, og er opptatt av å unne seg de gode tingene i livet.

Alle bøkene i serien er tilgjengelig i Storytel: Et lite sidesprang, To ganger er en vane, Tre må man være, Under fire øyne, Når klokken slår fem, På seks meters dyp, De sju som så, og Åtte skritt bak.

Steinhuggeren
av Camilla Läckberg
Lest av Kirsti Grundvig

Steinhuggeren er tredje bok i Sveriges krimdronning Camilla Läckbergs populære krimserie om Erica Falck og Patrick Hedström.

Bokserien består av kriminalromaner hvor handlingen er lagt til den svenske kystbyen Fjällbacka, der Läckberg også selv har vokst opp. Her løser forfatteren Erica Falck og politimannen Patrik Hedström mordgåter som ofte har et historisk bakteppe. Serien har hatt stor suksess, og har blant annet blitt filmatisert i TV-serien Mordene i Fjällbacka (2012).

Se de øvrige bøkene i serien her.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d