Aktuelt Boktips Romaner

Romanene du bør lytte til i sommer

Enten du bruker sommerdagene til å gå i fullstendig feriemodus, eller bare et litt langsommere tempo, på bilferie til hytta eller pusling i hagen hjemme, er en lydbok det perfekte følge. Til sommerferien sparer vi ofte de bøkene vi har lengtet etter å lese når hverdagen har stått i veien. Ferielektyren skal engasjere, underholde og gripe oss, mens timene flyr og hverdagen forsvinner. I sommer kommer en rekke nye gode titler til Storytel som passer perfekt til dette formålet – her er et utvalg!

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

Jeg foreslår at vi våkner
av Beate Grimsrud
Lest av Charlotte Frogner
Kommer som lydbok 19. juli

En hvit konvolutt flyr gjennom lufta og inn i brevsprekken hos Vilde Berg. Hun står midt i livet. Hun har alt hun behøver. I konvolutten ligger beskjeden som skal snu opp-ned på tilværelsen – hun er blitt alvorlig syk. Livsglade og nysgjerrige Vilde har alltid stilt spørsmål til seg selv og verden, og hun har aldri tatt svarene for gitt. Når noe så selvsagt som ens eget liv kan opphøre, hvilke spørsmål stiller man seg da?

Jeg foreslår at vi våkner er et hovedverk i Beate Grimsruds forfatterskap, og hun ble tildelt Brageprisen posthumt for romanen i 2020.

Fugletribunalet
av Agnes Ravatn
Lest av Line Starheimsæter

TV-programleiaren Allis Hagtorn forlèt mann og jobb etter ei offentleg sexskandale og byrjar som hushjelp for Sigurd Bagge, ein mann i førtiåra. Ho skal servere han tre måltid dagleg, halde orden i hagen og elles la han vere i fred. Allis går frå å vere på alles lepper til å bli heilt anonym. Til å begynne med omfamnar Allis den nye situasjonen som ei mulegheit til å starte på ny, men det tar ikkje lang tid før fascinasjonen for Sigurd Bagge dominerer livet hennar. Etter kvart som dei kjem nærare kvarandre, blir det avgjerande spørsmålet: Kven er Sigurd Bagge, og kva vil han med Allis?

Bare en mor
av Roy Jacobsen
Lest av Nils Johnson
Kommer som lydbok 30. juli

Etter den lange reisen er Ingrid tilbake på Barrøy. Livet er tilsynelatende stabilt, men krigen kaster fortsatt skygger over landet. Kollaboratører får unngjelde, andre ønsker desperat å glemme. En dag kommer en fem år gammel gutt til øya, til Ingrid og hennes kjødelige datter, Kaja. Kort tid etter forsvinner guttens far på mystisk vis, og Ingrid tar igjen ansvaret. Men hva er det med Mathias, den lille gutten som fra nå av blir en sentral del av Barrøy-samfunnet?

Bare en mor er fjerde bok i en fortelling som har gledet hundretusener i inn- og utland. Fortellingen om Ingrid Barrøy, som begynte med De usynlige og fortsatte med Hvitt hav og Rigels øyne, er en romanserie for alle som vil forstå mer av landet vi lever i.

Er mor død
av Vigdis Hjorth
Lest av forfatteren
Kommer som lydbok 6. august

Johanna er kunstner og har tilbrakt de siste tre tiårene i USA sammen med mannen sin og sønnen deres. Etter at mannen dør, vender Johanna tilbake til hjemlandet. Hva gjenstår av livet Johanna etterlot seg i Norge for flere tiår siden? Hva forventer hun å finne når hun kommer tilbake? Hvordan skal hun greie å bygge bro mellom fortid og nåtid? I romanen følger vi Johannas selvransakelse, men også hennes forsøk på å forstå og nærme seg sin mor. Igjen skriver Vigdis Hjort medrivende og dyptloddende om tidløs tematikk.

Ut og stjæle hester
av Per Petterson
Lest av Jan Grønli
Kommer som lydbok 13. juli

Sommeren 1948 bor 15 år gamle Trond og faren hans på ei seter ved ei elv nær grensa til Sverige. Der opplever han død og svik, noe som forandrer grunnlaget for livet hans. 67 år gammel har han flyttet ut til et lite hus ved en innsjø langt øst i landet, sammen med hunden sin. Hans nærmeste nabo viser seg å være en annen skadeskutt eldre mann med hund, en han kjente før, og som han må forholde seg til, og så begynner sommeren 1948 å plage ham.

Jeg skal ta vare på deg
av Gunn Marit Nisja
Lest av Anne Ryg
Kommer som lydbok 16. juli

Det er en helt vanlig kveld på Viljas studenthybel da moren ringer. Samtalen blir derimot alt annet enn vanlig. Moren snakker forvirret og usammenhengende. Har hun drukket? Det pleier hun ikke. Skremt tar Vilja affære, og moren blir lagt inn på det lokale sykehuset. Da Vilja ankommer, kan legen fortelle at moren er rammet av akutt hjernesykdom. Jeg skal ta vare på deg er en roman om livets brå omveltninger – en fortelling om en datter som må ta ansvar for morens framtid så vel som sin egen, og de dilemmaer det medfører. Men også historien om en splittet familie som forsøker å vokse sammen omkring noe nytt.

Voksne mennesker
av Marie Aubert
Lest av Silje Storstein
Kommer som lydbok 27. juli

Ida er arkitekt, barnløs og i sin beste alder, men i det siste har varsellampene begynt å blinke. For sikkerhets skyld har hun undersøkt mulighetene for å få fryst ned egg til senere bruk, i tilfelle hun skulle treffe den rette. Nå er det sommer, og Ida tar bussen sørover til barndommens ferieparadis, hvor moren skal feire 65-årsdag med sin lille familie. På hytta venter lillesøster Marthe med samboer og bonusbarn. Alt skulle ligge til rette for noen fine feriedager, hadde det bare ikke vært for Marthes strålende nyheter.

Przewalskis hest
av Maja Lunde
Lest av Ine Jansen, Hedda Munthe, Trond Teigen, Silje Storstein, Jonas Strand Gravli og Alva Pauline Gjerde
Kommer som lydbok 17. juli

Przewalskis hest er historien om verdens eneste sanne villhester, de som ble malt i huler i Frankrike, som levde i århundrer på de mongolske steppene, men som i løpet av det 20. århundret ble utryddet alle andre steder enn i europeiske dyrehager og reservater. Gjennom tre sterke fortellinger følger vi zoologen Mikhail fra St. Petersburg som på 1880-tallet reiser til Mongolia for å jakte på hestene, veterinæren Karin, som leder arbeidet med å bringe villhestene tilbake til steppene etter Sovjetunionens fall, og Eva, som i 2064 kjemper for å kunne bli boende på et nedlagt naturreservat i Norge mens samfunnet og naturen rundt henne går i oppløsning. Livet kan ikke fortsette som før, verken for menneskene, dyrene eller villhestene i innhegningen.

Svikne dagar
av Elena Ferrante
Lest av Gjertrud Jynge

38-årige Olga blir forlaten av mannen sin etter 12 års ekteskap, til fordel for ei ung kvinne. Olga er ridd av sjalusi, raseri og sjølvforakt, og mistar sakte men sikkert taket på omgivnadene sine. Ho dreg dei to ungane og den snille schæferhunden Otto med seg i fallet. Svikne dagar er ein samtidsklassikar av Elena Ferrante. Romanen har rysta lesarar over heile Europa med si usentimentale skildring av moderskap, ekteskap og åleinelivet.

Showtime!
av Henrik H. Langeland
Lest av Ingrid Vollan
Kommer som lydbok 23. juli

Likte du NRK-serien Exit? Da bør du lytte til bøkene om Christian «Wonderboy» von der Hall. I Showtime! er von der Hall tilbake som toppsjef i Norges ledende eventbyrå. Han nærmer seg 60 og har endelig skjønt at det finnes noe enda viktigere enn penger og makt – og det er kjærlighet. Eller som Christian gjerne kaller det: underholdning.

Dette er tredje bok i serien om Christian von der Hall, første bok Wonderboy og andre bok Fyrsten er allerede tilgjengelig i Storytel.

I dag jeg, i morgen du
av Kjersti Annesdatter Skomsvold
Lest av Jan Gunnar Røise

Peter Venn bor alene i leiligheten under moren. Han har et rikt indre liv, men det er stakkarslig sparsomt på ytre hendelser. Han kan ta seg i å lengte etter verden der ute, men først må han finne en måte å løsrive seg fra moren. Han føler seg fanget av lydene hennes, væremåten og ikke minst av hennes versjon av farens siste år; faren som gikk inn på det store soverommet da Peter var to år og ble der til han døde fem år senere.

Mi briljante venninne
av Elena Ferrante
Lest av Silje Breivik
Kommer som lydbok 5. august

Mi briljante venninne er ein stor filmatisk roman frå Italias mest kjende ukjende forfattar. Historia blir fortalt av Elena, som får vite at venninna gjennom eit langt liv, Lila, er sporlaust forsvunnen saman med alt ho eig. Historia om Elena og Lila begynner i ein fattig, men pulserande bydel i utkanten av Napoli. Ferrante har skapt eit storverk om vennskap mellom kvinner, men dette er også forteljinga om Italia som nasjon og dei gjennomgripande endringane landet gjennomgår frå 1950-åra og fram til i dag.

Mi briljante venninne er første bok i Elena Ferrantes bejublede Napoli-kvartetten. Andre bok, Historia om det nye namnet kommer 5. september, og tredje bok, Dei som flyktar og dei som blir kommer som lydbok 10. oktober.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d