Aktuelt Boktips Forfattere Romaner

Jan-Philipp Sendker: – Det er en kraft i oss mennesker som er sterkere enn hat, sinne og frykt

Siste bok i Burma-trilogien er endelig ute i Storytel. Forfatter Jan-Philipp Sendker undersøker hvordan kjærligheten mellom mennesker kan overvinne grenser.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

«Word of mouth»-suksess

Det var ikke gitt på forhånd at bøkene i det som etter hvert er blitt Burma-trilogien skulle nå ut til så mange lesere som de har gjort.

Den første boken i trilogien, Kunsten å høre hjerteslag, ble først etter mange år med anbefalinger lesere imellom en internasjonal bestselger. Journalist, Asia-korrespondent og familiefar Sendker hadde da ofret tre år, alle sparepengene og utallige research-turer til Burma for forfatterdrømmen.

En sønns søken etter sin mor

Også i den siste boken, Kunsten å følge hjertet, undersøker Sendker hvordan kjærligheten mellom mennesker kan overvinne grenser. Samtidig utgjør Burma, det burmesiske folk og kulturen i landet en viktig del også i denne boka.

– Burma berører meg slik ingen andre land har gjort, forteller forfatteren.

I boka møter vi tolv år gamle Bo Bo som bor sammen med onkelen sin Kalaw, en by i Burma. Faren kommer for å besøke ham en gang i året. Moren sin kan han knapt huske.

En dag begynner onkelen å fortelle om Bo Bos mor. Han forteller at hun har vært syk i mange år, og at det er derfor hun ikke kan være sammen med sønnen sin. Bo Bo bestemmer seg for å reise fra Kalaw og finne foreldrene sine, for han er sikker på at han kan helbrede sin mor.

Kunsten å følge hjertet er tilgjengelig i Storytel fra 30. juni

Leserne betyr mye

Akkurat mens han skriver, prøver Sendker å la være å tenke på lesernes forventninger. Han tvinger seg selv til å være avlogget en stor del av arbeidsdagen, og kommer i ordentlig arbeidsmodus når han hører på klassisk musikk.

Resten av tiden synes han det er utrolig viktig å gi tilbake til sine lesere.

– Jeg har vært heldig som har hørt mange historier fra leserne om hva bøkene mine betyr for dem og hvordan de har forandret liv. Disse historiene hjelper meg å overvinne egen tvil når jeg skal skrive den neste romanen, forteller Sendker.

Han deltar på mange arrangementer og opplesninger, ikke bare i hjemlandet Tyskland, men også bl.a. i USA, Israel, Storbritannia, Norge og Burma. Via sin Facebook-side prøver han å svare på de fleste spørsmål og meldinger han får.

– Det finnes så mange bøker der ute. Jeg er virkelig veldig takknemlig for hver eneste leser som velger å lese en av akkurat mine bøker, sier Sendker.

Første bok i Jan-Philipp Sendkers Burma-trilogi, Kunsten å høre hjerteslag er tilgjengelig i Storytel. Bøkene kan lyttes til hver for seg.

– Aldri møtt en burmeser som synes synd på seg selv

Etter flere år som korrespondent hadde Sendker et nært forhold til Burma lenge før han startet på si debutbok.

– Det som slår meg hver gang jeg drar til Burma, er menneskenes beskjedenhet og ydmykhet. Den buddhistiske troen er dypt forankret i hverdagen: vennligheten, hjelpsomheten og ærligheten. Livet er hardt og urettferdig i Burma. Det er fortsatt mye korrupsjon, ikke mye av et helsevesen. Livet er en daglig kamp – likevel har jeg aldri møtt en burmeser som synes synd på seg selv, påpeker Sendker.

Mange lesere, også blant burmeserne, har fortalt ham at de har lært mye om landet hans gjennom hans bøker.

– Mine burmesiske venner er overbevist om at jeg var burmeser i et tidligere liv, forteller Sendker, som selv stiller seg tvilende til at akkurat dét stemmer.

Bøker som utfordrer tidsånden

– Men bøkene har noe som er viktigere enn dette til felles. Som en tysk leser beskrev det: «Alle tre får deg til å gråte, de gir deg trøst og får deg til å tenke på livet, deg selv, dine verdier og drømmer.», sier Sendker.

– Vi lever i utfordrende tider. Klimaendringer, fremveksten av hat og sinne, av populisme og nasjonalisme rundt om i verden, tilliten til politisk ledelse og demokratiske institusjoner avtar, det kan være mange grunner til å være pessimistiske og kyniske – og bøkene mine utfordrer disse holdningene, de forteller en annerledes historie, mener Sendker og legger til:

– Det er en kraft i oss mennesker som er sterkere enn hat, sinne og frykt.

Kunsten å være den man er er andre bok i trilogien. Også denne er tilgjengelig i Storytel.

Dette intervjuet ble publisert første gang på www.bakomslaget.no 14. april 2020.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: