Aktuelt Boktips

10 lydbokprosjekter for sommeren

Ingenting er vel bedre enn å ha et godt og langt lydbokprosjekt foran seg, når feriedagene åpner seg på rekke i kalenderen. Med timesvis med lydbøker i bagasjen varer dagene lengre, og late dager i hengekøya eller i strandkanten får maksimalt utbytte. Enten du kunne tenke deg å begi deg ut på en av de store klassikerne du enda ikke har fått lest, eller er på jakt etter en gripende serie du kan fordype deg i – sommeren er den perfekte anledning, og den har bare så vidt begynt! Vi har her plukket ut noen forslag til bokprosjekter som får sommerferien til å vare så lenge som mulig. God lytting!

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

Byens spor – Ewald og Maj
av Lars Saabye Christensen
Lest av Kim Haugen

Byens spor – Ewald og Maj er første bind i en storslått og episk trilogi fra Lars Saabye Christensen. Vi befinner oss på Oslo vest rett etter krigen, der vi møter Ewald og Maj Kristoffersen med deres sønn Jesper. Ewald jobber i et reklamebyrå som får i oppdrag å lage kampanjen i forbindelse med Oslos 900-årsjubiléum, og Maj engasjerer seg i Røde kors.

Bli med når vi legger øret inntil konkylien og lytter: Hør lyden av Oslo, gatene som binder den sammen og menneskene som bor i dem. Se Ewald og Maj, slakteren, og legen. Hør hyggepianisten på Bristol, telefonen som ringer hos fru Vik i etasjen over og glassene som klirrer på Bristol.

Andre bind i trilogien, Byens spor – Maj, og tredje bind, Byens spor – Skyggeboken, er også tilgjengelig i Storytel.

Verden som var min. Siste tiåret
av Ketil Bjørnstad
Lest av Anders Ribu
Siste bind kommer som lydbok 11. juli

Verden som var min er et selvbiografisk seksbindsverk, der forfatter Ketil Bjørnstad skriver sin egen historie opp mot den tiden han levde i – fra Sekstitallet, og gjennom Syttitallet, Åttitallet, Nittitallet og Tyvetallet, frem til Siste tiåret.

I dette siste bindet opplever forfatteren å miste begge sine foreldre. Samtidig fortsetter destabiliseringen av verden. Norges medvirkning til bombingen av Libya er et sjokk, og terrorangrepet 22. juli 2011 får ringvirkninger. Bjørnstad er blitt engsteligere for sine nærmeste. Hvilken verden er det datteren skal måtte leve i? Terror, russerfrykt, Kinafrykt, rasisme, Brexit, klimakriser og valget av Trump tvinger ham til å drøfte sitt eget politiske ståsted. Siste tiåret er en erkjennelsesroman der alle lag av et menneskeliv dissekeres, i forfatterens kamp for å forstå hva som skjer i verden og i ham selv, på veien mot alderdommen.

Alle bøkene i serien Verden som var min kan du høre i Storytel.

Kunsten å høre hjerteslag
av Jan-Philipp Sendker
Lest av Charlotte Grundt og Haakon Strøm

Burma-trilogien av Jan-Philipp Sendker er en usedvanlig vakker kjærlighetshistorie, der man samtidig får et interessant innblikk i den burmesiske kulturen. Alle bøkene i trilogien kan leses hver for seg.

I den første boken, Kunsten å høre hjerteslag møter vi familien til Tin Win – en vellykket advokat i New York som en dag forsvinner uten å etterlate seg spor. Familien sitter igjen med en rekke ubesvarte spørsmål, før de fire år senere finner et kjærlighetsbrev Tin Win en gang skrev til en burmesisk kvinne, et brev som aldri ble sendt. Datteren Julia bestemmer seg for å løse mysteriet og reiser til farens hjemland Burma. På et tehus i Kalaw møter hun en mann som hevder at han kjenner faren, og som på forunderlig vis også ser ut til å vite hvem Julia er. Han forteller en kjærlighetshistorie som nesten er for utrolig til å være sann, og som gjør at Julia også må ta et oppgjør med egne verdier.

Andre bok i serien Kunsten å være den man er kan du allerede høre i Storytel, mens tredje bok Kunsten å følge hjertet kommer som lydbok 30. juni.

Jerusalem
av Simon Sebag Montefiore
Lest av Bjørn Fougner

Jerusalem er en verdensby, hovedstad for to folk og helligdom for tre store verdensreligioner. Byen har vært et trofe for erobrere, åsted for dommedag og slagmark for vår tids sammenstøt mellom sivilisasjonene.

Med utgangspunkt i nye kilder og studier gjennom et helt liv har Simon Sebag Montefiore skrevet en unik krønike om byen Jerusalem. Som lydbok er boken delt inn i en serie bestående av ni deler, som alle er tilgjengelige i Storytel.

Gjennom sin fengslende beretning viser Simon Sebag Montefiore en by i kontinuerlig forandring, og gir liv til hver epoke så vel som de mange personene han skildrer. Byens biografi er fortalt gjennom kampen, lidenskapen og historien til de menn og kvinner – konger og keiserinner, profeter og poeter, helgener, erobrere og skjøger – som skapte, ødela, skrev om og trodde på Jerusalem.

De syv søstre
av Lucinda Riley
Lest av Hedda Munthe

Har du enda ikke kastet deg på Lucinda Riley-bølgen? Da er det kanskje på tide. Forfatteren har vært å finne på de norske bestselgerlistene i flere år på rad, og det er ingen tvil om at den populære serien på syv bøker, basert på legendene om stjernebildet De syv søstre, er høyt elsket blant både lesere og lyttere.

I den første boken, De syv søstre, er Maia D’Apliése og hennes fem søstre er samlet i barndomshjemmet Atlantis, et vakkert og tilbaketrukket slott ved Genèvesjøen. De har akkurat fått vite at deres elskede far, den sky mangemillionæren som de bare kaller Pa Salt, er død. Maia og søstrene hennes ble alle adoptert som spedbarn, og nå har han etterlatt et spor til hver av dem som skal lede dem tilbake til deres opprinnelige opphav. Maias ledetråd fører henne til den andre siden av kloden, til et forfallent herskapshus i Rio de Janeiro i Brasil – hvor fortiden og nåtiden veves sammen.

De seks første bøkene i serien De syv søstre er tilgjengelig i Storytel.

Min kamp. Første bok
av Karl Ove Knausgård
lest av Anders Ribu

Karl Ove Knausgårds selvbiografiske romansyklus Min kamp består av i alt seks bøker, og har høstet strålende tilbakemeldinger fra både kritikere og publikum.

Min kamp. Første bok, åpner med en svimlende beskrivelse av døden. Derfra fortelles det om forfatteren Karl Ove Knausgårds kamp for å mestre livet og seg selv og sine egne ambisjoner på skrivingens vegne, i møte med de menneskene han har rundt seg.

I en borende prosa som oppsøker det sårbare, det pinlige og det eksistensielt betydningsbærende, blir dette en dypt personlig roman, selvutprøvende og kontroversiell. Et eksistensielt omdreiningspunkt er farens død, et annet er kanskje hovedpersonens debut som forfatter.

Hele romanserien Min kamp er tilgjengelig i Storytel.

Brobyggerne
av Jan Guillou
Lest av Christoffer Staib

Det store århundret er Jan Guillous mest omfattende prosjekt noensinne. I en romanserie på totalt ni bind tar han for seg 1900-tallet, menneskehetens mest blodige århundre. Vi følger familien Lauritzen gjennom flere generasjoner, fra begynnelsen av 1900-tallet, gjennom to verdenskriger og etterkrigstid.

Brobyggerne er første bok i serien. Vi er i begynnelsen av århundret, der fremtidsoptimismen var stor. Med teknikkens gjennombrudd skulle alle kriger være utryddet. Lite ante man om at verden sto overfor det blodigste og mest dramatiske århundret noensinne.

Alle de ni bøkene i Det store århundret er tilgjengelig i Storytel.

Kransen
av Sigrid Undset
Lest av Anne Ryg

Kristin Lavrandsdatter er en historisk romansyklus og et storhetsverk av Sigrid Undset, bestående av tre bind. Satt til første del av 1300-tallet følger vi Kristin fra hun er liten jente, og frem til hennes død. Kransen fra 1920 er første del. Her får du høre om Kristins oppvekst på Jørundgård og hennes opphold ved Nonneseter kloster i Oslo. Kristin er tett knyttet til faren Lavrans, men velger å gifte seg med Erlend Nikulaussøn, fremfor farens fortrukne valg Simon Darre.

Sammen med romansyklusen om Olav Audunssøn dannet Kristin Lavransdatter grunnlaget for at Undset i 1928 mottok nobelprisen i litteratur, for sine mektige beskrivelser av livet i Norden i middelalderen.

Andre bok, Husfrue og tredje bok, Korset er også tilgjengelige i Storytel.

Brødrene Karamasov
av Fjodor Dostojevskij
Lest av Andreas Kolstad

Er du på jakt etter en utfordring, er det Brødrene Karamasov du bør ha på øret i sommer. Dette er Dostojevskijs siste og største verk, og et hovedverk i 1800-tallets klassiske russiske romankanon. Det er et fadermord som setter historien i gang, og det dreier seg om oppklaringen av det. Det er en roman om forbrytelse og straff, om idéer og karakterer som støter sammen i konflikter, om Guds og Satans kamp om sjelene.

Brødrene Karamasov består av tre bind, og alle er tilgjengelige i Storytel.

Verdenshistorie. Med fortiden som speil
av Terje Tvedt
Lest av forfatteren
Kommer som lydbok 3. juli

Verdenshistorie. Med fortiden som speil er et formidabelt verk, skrevet av Terje Tvedt – en av landets aller fremste historikere.

Historien tar oss gjennom 5000 år og fram til i dag. Fra de første sivilisasjonene i Asia og Midtøsten, via det storslåtte Ming-dynastiet og det osmanske riket for 500 år siden, til den industrielle revolusjon, kolonitiden og USAs dominans, fram til vår tids usikkerhet om Kinas rolle, klimaet og sivilisasjonens fremtid. Gjennom denne reisen, viser Tvedt hvorfor sivilisasjoner har oppstått, imperier gått under og hvordan samtiden kan speile fortiden. Dette er en bok som gir nye innsikter i historiens lange linjer og samtidig kaster et klarere lys på vår kaotiske samtid.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d