Aktuelt Boktips

7 lydboktips til Pride-måneden

Juni er Pride-måned, og i byer verden over feires skeiv kjærlighet og mangfold – både fysisk og digitalt. Vil du benytte anledningen til å lytte deg opp på skeiv litteratur har vi samlet sju gode, gamle og nye bøker til deg. God Pride!

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

Hjertets usynlige stormer
av John Boyne
Lest av Jan Erik Madsen

Hjertets usynlige stormer er en roman om én manns kamp for å finne sin plass i livet, om et Irland i rivende forandring fra et samfunn der den katolske kirken bestemmer nær sagt alt, til et moderne europeisk land.

Cyrils mor blir gravid utenfor ekteskap som 16-åring, og blir bortvist fra landsbyen sin. Hun slår seg ned i Dublin og adopterer barnet bort til et velhavende, lettere eksentrisk ektepar. Cyril vokser opp, møter den karismatiske skjørtejegeren Julian Woodbead, og tør ta de første skrittene i jakten på hvem han egentlig er.

John Boyne forførte en hel verden med ungdomsromanen Gutten i den stripete pyjamasen. Nå er han tilbake med Hjertets usynlige stormer, en rørende og viltvoksende historie som strekker seg gjennom mer enn 70 år.

Farvel til Eddy Bellegueule
av Édouard Louis
Lest av Lasse Vermeli

Forfatteren Édouard Louis var bare 21 år da han debuterte med den selvbiografiske romanen Farvel til Eddy Bellegueule. Boka ble en sensasjon da den kom ut i Frankrike og skapte enorm debatt.

Egentlig er Eddy Bellegueules opprør mot foreldre, fattigdom og en sosial bakgrunn med vold og rasisme, det andre trinnet i denne unge guttens dramatiske liv. For før han klarer å gjøre opprør mot den verden han vokser opp i, er det denne verdenen som står opp mot Eddy. Svært tidlig opplever han både forakt og alvorlig mobbing fra sine egne. Valget er enkelt da muligheten til slutt byr seg. Flukt.

Dette er en annerledes klassereise, men det kunne vært historien til så mange andre unge som føler at verdenen de lever i, er altfor trang.

Vi har ikke fire nye år
av Martine Johansen
Lest av forfatteren

den natten
på Landmark’s Midtown Art Cinema
kjøper vi hver vår bøtte med popcorn
ekstra smør
spiser oss en tredjedel ned i begge
før filmen starter
og heller Reese’s Pieces sjokoladekuler på toppen

vi kliner til amerikanske klassikere
som Eraserhead og Wild At Heart

hun lukter av sheabutter og mentolsigaretter

– Jeg vil vise deg Amerika, sier hun.

Gamle menns elskov
av Per Knutsen
Lest av Jan Ketil Johnsen

«- Jeg har litt spesiell smak, sa Jan Radem. Den fremmede mannen stirret ned i bakken og var blitt enda hesere da han spurte: – Ja vel?

– Middelaldrende menn. De må ikke være pene.»

Gamle menns elskov handler blant annet om to gravferder og et bryllup i en krets av eldre homofile menn i Bergen. Hovedpersonen er Jan Radem, pensjonert dosent i litteratur. Vi møter også en voldelig, prostituert utlending, en gallerieier, en operettesjarmør som har mistet sangstemmen og en kortvokst kroppsbygger kalt Hestebiffen, som hevder at han kan samtale med de døde.

Mannen som elsket Yngve
av Tore Renberg
Lest av Rolf Kristian Larsen

Mens Gorbatsjov reiser på triumfferd omkring i verden, går Jarle i andre klasse på videregående skole i Stavanger. Jarle spiller i Mathias Rust Band sammen med Helge, han er kjæreste med Katrine, han går med Palestina-skjerf og har sterke meninger om det meste. Han er en av dem som ikke vil være som alle andre. Så begynner en ny gutt på skolen, en streiting som det tilsynelatende ikke er noe spesielt med. Men noe må det være likevel. For hvem er denne merkelige Yngve, han som har et så fint og trist smil? Møtet med Yngve forandrer alt for Jarle.

Mannen som elsket Yngve er første bok i serien om Jarle Klepp.

Et elskelig menneske
av Odd Klippenvåg
Lest av Even Rasmussen

Birger driver et kunstgalleri, bor på Frogner og har hytte på Tjøme. En dag kommer Kjerand, som han ikke har sett siden barndommen, innom galleriet. Det kommer fram at han går til behandling for prostatakreft. Birger inviterer ham til å bo hos seg mens han får behandling. Med finstemt pensel, presisjon og mot skriver Klippenvåg fram kjærligheten som vokser frem mellom de to gamle vennene.

Kampene – Et portrett av Kim Friele
av Ola Henmo
Lest av Haakon Strøm

Historien om Kim Frieles liv i homobevegelsen er også beretningen om tilblivelsen av et moderne Norge. Rettigheter kommer ikke av seg selv, våre sinn blir ikke mer åpne bare av at tiden går; endringene skjer når modige mennesker går foran og sier: ”Vi må gjøre dette på en annen måte.” Kim Friele er et slikt menneske. Med uredde protester, godt politisk håndverk, enorm virketrang og sta utholdenhet, har hun endret våre lover og hjerter. Denne boken forteller hvordan og hvorfor.

%d bloggers like this: