Aktuelt Barn og ungdom Boktips

4 Pride-vennlige bøker for barn og ungdom

God Pride! Juni er Pride-måned, og i byer verden over feires skeiv kjærlighet og mangfold. For anledningen har vi plukket frem fire gode lydboktips til barn og ungdom, der historiene dreier seg rundt forelskelse, kjønn og identitet.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

Dumme, dumme hjarte
av Linda Klakken
Lest av Andrea R. Haave
Passer for barn mellom 9 og 12 år

Kjærleiken er noko drit, synest Klara. At faren Frode ikkje har nokon ny kjærast, er eit problem. For å gjere noko med dette skriv Klara eit falskt kjærleiksbrev som ho legg i postkassene til dei einslege damene i nabolaget – og hamnar opp i ei rekkje uventa og pinlege situasjonar. Men kven er ho sjølv forelska i? Det får ho først svaret på når det byrjar ei ny jente i klassen. For Marie Lindkvist danser ballett som om det står om liv og død. Ja, ho danser som om det er hennar siste dans her på jorda.

Hvis du lyver
av Thomas Marco Blatt
Lest av Sibeth Hoff
Passer for ungdom mellom 12 og 15 år

Tarjei Vesaas debutantpris-vinner Thomas Marco Blatt trer inn i barne- og ungdomslitteraturen med en vakker og glassklar undersøkelse av den altoppslukende første kjærligheten – men med en tvist: Hovedpersonen Klara i Hvis du lyver er ikke forelsket i Matias, slik alle tror, men i den to år eldre nabojenta Sofie. Uten å nærme seg det spekulative, bygger Blatt opp en drivende fortelling om en første kjærlighet med en tilleggsutfordring. Likefullt er dette en universell historie om den gryende kjærlighetens vesen. Og om det faktum at alt man vinner av voksenhet medfører et tap av barndom.

Leons hemmelighet
av Tor Fretheim
Lest av Sveinung Oppegaard
Ungdom

Leons hemmelighet er en nær og personlig historie om Leon som oppdager at han er forelsket – i Bendik. Kjønnsidentitet er et viktig tema i dagens ungdomslitteratur, og Tor Fretheims bok går rett inn i denne diskusjonen. En dag får 16 år gamle Leon en kinobillett fra en helt ukjent gutt. De sitter ved siden av hverandre i salen, snakker litt sammen, og så skjer det ikke noe mer. Men mange nye følelser dukker opp, og Leon skjønner etter hvert noe han aldri har tenkt over før – at han forelsker seg i gutter.

Nærmere kommer vi ikke
av Monica Steinholm
Lest av Anne Bolette Stang Eng
Passer for ungdom mellom 12 og 15 år

Jens er redd for å drite seg ut, redd for vann og redd for blod. Edor er sammen med Beate, øver på nye skatetriks, bader naken sammen med Celia og svømmer lengre ut enn han burde. Det eneste Edor er redd for, er måten Jens får det til å krible i magen på. En roman om altoppslukende kjærlighet, vond og fantastisk på én gang. En kjærlighet alle kan kjenne seg igjen i, enten de er homo, streite, bi eller bare litt på skrå.

Nærmere kommer vi ikke er en løs oppfølger til Fuck verden, som ble nominert til NBUs debutantpris Trollkrittet.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: