Aktuelt Boktips Dokumentar Fakta

7 faktabøker med skråblikk

Hva er vel bedre enn å bruke de lange late sommerdagene til å lære seg noe nytt, reflektere over spennende fakta – eller imponere venner og familie med en funfact eller to? Har du for eksempel noen gang lurt på om asken din kan skytes opp i verdensrommet etter at du dør, hva tiramisu egentlig betyr eller hvorfor nordmannen har det så godt – men også har en tendens til å bli veldig sinna på naboen? Og hvorfor kaster muslingen opp, men promper ikke? Vi har samlet informative, sjarmerende, vittige og i enkelte tilfeller litt sinte faktabøker, om saker og ting du kanskje ikke visste at du lurte på.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

Den jævla arven
av Olav Brekke Mathisen
Lest av Jonathan Espolin-Johnson
Kommer som lydbok 11. juni

De villeste, mørkeste og mest komiske norske arvekonfliktene – og alt du kan lære av dem.

I den første boken om fenomenet arvekonflikter får du høre hvorfor vestkantjenta Christine byttet etternavn fra Tybring-Gjedde til Tybring-Torsk, og hvordan et arveoppgjør gjorde at Geir Loe Winsrygg endte opp med 140 kilo cyanid og bekymrede blikk fra PST. Du får vite hvorfor telemarksbunader kan sette fyr på arvekrangler, og hvilke politiske partipreferanser mennesker som reagerer sterkest i slike konflikter har. Du får også høre hva som fikk rederdatteren Amelia Riis til å holde ut mer enn tretti år i retten, og den hittil ukjente historien om da Veronica Orderud mistet hodet og begynte å skrike i morens arveoppgjør. I tillegg forklarer noen av Norges ledende forskere, professorer og filosofer hvorfor arv ser ut til å bringe frem det verste i oss.

Den jævla naboen
av Olav Brekke Mathisen og Ronny Berg
Lest av Benjamin Helstad

«Jeg hater den gale kjerringa», forteller sandefjordskvinnen Marina Enoksen om naboen sin. «Jeg kommer aldri til å tillate angrep på mine demokratiske rettigheter», mener milliardær Øystein Stray Spetalen. «Jeg er opptatt av estetikk», sier en mann fra Bergen som brant ned naboens hus.

Stadig flere har sluttet å hilse på naboen. De ringer heller advokaten, eller leser på nettet hvordan de kan drepe trær med gift. Noen tør ikke lenger å gå ut av sitt eget hus. På Nesøya kuttet finansmannen Arne Vigeland naboens uthus i to. Hvilke psykologiske mekanismer leder oss fra naboskap til fiendskap? Hva skiller nabokrangler fra andre krangler? I den første boken som tar for seg fenomenet nabokrangel får du møte en mann som tagget ned sitt eget hus for å gi naboen noe stygt å se på. Vi treffer også sinte rikfolk, familien som tok grantreet sitt til Menneskerettighetsdomstolen i Haag – og mannen som blir kalt Norges verste nabo. I tillegg vil noen av landets ledende forskere, professorer, filosofer og eks-torpedo Espen Lie gi svar på hvorfor nordmannen er blitt så sint.

Hoppe etter ruccola
av Helene Uri
Lest av forfatteren

Hoppe etter ruccola er en humoristisk og klok bok om språk, fra språkets små finurligheter til de store språkfilosofiske spørsmålene. Her får du svaret på alt fra hvordan semikolon brukes, til hvilke språk som er de mest talte i verden. På veien sveiper vi innom hva revebjelle og tiramisu egentlig betyr, til uttale av fremmedord og pronomenet hen.

Fisk i mosen, klisjeer og overdreven engelskbruk – eiendomsmeglere, politikere og journalister får sitt pass påskrevet. Men først og fremst er dette en bok fylt av kjærlighet til språk. Boka er basert på Uris språkspalter i Aftenposten.

Mysteriet Norge
av Harald Eia og Ole-Martin Ihle
Lest av Ole-Martin Ihle

Det er mye som ikke er bra i Norge. Kvinner tjener fortsatt mindre enn menn og det er stadig barn som vokser opp i fattigdom. Men zoomer vi ut og sammenligner oss med andre land, fremstår Norge nærmest som et paradis. På de fleste objektive mål på menneskelig velstand og lykke ligger Norge helt i toppsjiktet, sammen med resten av Norden. De 5 millioner menneskene som bor i Norge er de rikeste, mest likestilte, fornøyde og tillitsfulle utgavene av homo sapiens som noen gang har levd. Hvordan skjedde dette – hvordan ble Norge verdens mest vellykkede samfunn?

I Mysteriet Norge svarer Harald Eia og Ole-Martin Ihle på dette spørsmålet. De kaller det selv en populærvitenskapelig detektivhistorie, der de går grundig til verks og finkjemmer store statistiske undersøkelser og studerer på nært hold hvordan samfunnsordninger påvirker folks liv.

Hyttebok fra helvete
av Are Kalvø
Lest av forfatteren

Are Kalvø vaks opp midt i eit postkort på Vestlandet. Likevel har han aldri blitt ein naturens mann. Han flytta til byen og såg seg aldri tilbake. Dette har aldri vore eit problem. Før no.

For nokre år sidan begynte Kalvø å miste venner til naturen. Gode venner, som før alltid var med på pub for å prate tull, begynte plutselig å gå i fjellet, legge ut bilde av skispor, og i fullt alvor seie sånt som at det berre er i møte med naturen at du forstår kor liten du er. Ein dag måtte Kalvø innsjå at han ikkje hadde ein einaste facebook-venn som ikkje hadde lagt ut eitt einaste bilde av seg sjølv på eit fjell. For første gong sidan han blei tvinga til slikt på skulen, la Kalvø derfor ut på tur, på ski og til fots, for å finne igjen vennene sine. Og for å finne ut kva i alle dagar det er som skjer. Kva driv dei med på desse hyttene om kvelden? Kva snakkar dei om? Er det rom for å seie til nokon ein møter i fjellet at ein synest natur er oppskrytt? Eller blir det dårlig stemning då? Og kven reiser eigentlig frivillig på ferie til ein plass som heter Myggheim? Hyttebok frå helvete er ei svært morsom og litt sint bok om nordmenns merkelige forhold til naturen.

En seksti under
av Tor-Håkon Gabriel Håvardsen
Lest av forfatteren

Alle ender en dag en seksti under. Men hva skjer med den døde kroppen fra det øyeblikket vi dør til vi faktisk ligger i graven? Og hvordan er livet når du jobber med døden som yrke? Det høres kanskje deprimerende og forstyrrende ut å skulle lese om det. Men det er det ikke, tvert imot.

Livet i begravelsesbyrået er ukonvensjonelt og til tider makabert, men døden er også livsviktig, og berører oss alle. Med sjarm, brutale detaljer, medmenneskelighet og fagkunnskap, gir Tor-Håkon Gabriel Håvardsen deg innblikk i gravferdsskikk og bisarre opplevelser, og svarene på spørsmål som: Hvilke tegn viser at man har blitt kvalt til døde? Hva skjer om du dør på ferie i syden? Hvordan ser et dødt menneske ut etter å ha ligget i havet? Hvordan steller man et dødt menneske, og hvordan i all verden rekonstruerer man et hode? Kan asken din skytes opp i verdensrommet? Har de som jobber med død som yrke noen hemmeligheter vi andre ikke vet om? Hva kan et lik fortelle oss? Hvilke hemmeligheter bærer det på? Og mange flere spørsmål du ikke ante at du hadde. Du vil le. Gråte. Svelge hardt. Dette er ikke en bok for sarte sjeler … Du er herved advart!

Kan dyr prompe? – Den ultimate guiden til dyrenes flatulens
av Nick Caruso og Dani Rabaiotti
Lest av Per Inge Torkelsen
Kommer som lydbok 3. juli

Hunder promper. Tusenbein også. Dinosaurer gjorde det. Du gjør det. Blekksprut gjør det ikke. Edderkopper gjør det trolig ikke, mer forskning trengs. Fugler gjør det ikke, men de kunne gjort det hvis de ville. Boken Kan dyr prompe? er den fullstendige, autoritative guiden til dyrenes flatulens! 80 dyrs prompevaner forklart mer detaljert enn du visste du trengte. Hvilke matvarer gjør hyenens promp spesielt dårlig? Hva er en fossa, og promper den? Hvorfor kaster muslinger opp, men promper ikke? Ja, hva er en promp egentlig? Med seriøse bidrag fra dusinvis av biologer er Kan dyr prompe? en bok som gjør deg i stand til å legge skylden på alle slags dyr i flere år fremover.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: