Aktuelt Boktips Nyheter fra Storytel Romaner

Romanene du bør lytte til i juni

Hva er vel bedre enn å nyte de milde, lyse kveldene, en dag med strålende solskinn under lysegrønne trekroner eller det varme svaberget etter årets første badetur med en god lydbok? Samtidig som temperaturene kryper oppover og luften fylles med forsommerens deilige forventning, fylles appen med nyheter du kan plassere i den virtuelle bokhylla. Nyt tiden frem mot sommerferien med disse gode romanene.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

This image has an empty alt attribute; its file name is den-dunkle-dottera-1.jpeg

Den dunkle dottera
av Elena Ferrante
Lest av Gjertrud Jynge

Leda er ei 47 år gammal veletablert yrkeskvinne. Døtrene har nettopp flytta til faren i Canada, og no ser ho fram til å dra på ferie aleine til sørkysten av Italia. På stranda er ho kvar dag omgitt ein av støyande, napolitansk storfamilie. Ho blir meir og meir opptatt av ei ung jente og dottera hennar. Ho vekslar mellom å beundre og vere sjalu på den unge jenta og barnet, men avskyr familieklanen som omgir dei.

Leda blir overvelda av minna om dei vanskelege og ukonvensjonelle vala ho gjorde som ung mor, og konsekvensane dei fekk for henne og familien.

Et liv forbi
av Helga Flatland
Lest av Ane Dahl Torp og Liv Bernhoft Osa

Sigrid er lege og bor i Oslo med barn og mann nummer to. Hun har reist fra bygda der hun vokste opp og har et anstrengt forhold til foreldrene sine, og til en oppvekst i skyggen av sin syke far.

Anne, Sigrids mor, har investert mye av seg selv for å pleie sin syke mann. Da også hun blir alvorlig syk, må Sigrid ta stilling til roller som skifter, og til spørsmål om tilknytning, forpliktelse og forsømmelse. Hvem har ansvar for hvem i en omskiftelig verden?

Med sin sjette roman befester Helga Flatland sin posisjon som en av de skarpeste observatørene i vår samtid. I Et liv forbi maler hun presise og troverdige menneskelige portretter, med stor psykologisk innsikt.

This image has an empty alt attribute; its file name is Den-tredje-lognen-1.jpeg

Den tredje løgnen
av Agota Kristof
Lest av Gisken Armand

Etter tiår i eksil flytter Lucas tilbake til sin barndoms by. Han minnes årene i ensomhet, atskillelsen fra tvillingbroren Claus, krigen, tilflukten hos bestemoren som folk kalte «heksa». Nå vil han prøve å finne broren Claus. Men hva hvis hele livet var basert på en løgn?

Den tredje løgnen er den tredje og siste boka i Agota Kristofs trilogi Tvillingenes dagbok.

This image has an empty alt attribute; its file name is verden-som-var-min.jpeg

Verden som var min. Tyvetallet.
av Ketil Bjørnstad
Lest av Anders Ribu
Kommer som lydbok 11. juni

Brutalitetens og kjærlighetens tiår. Terrorangrep, finanskrise og destabilisering av verden, men også vennskapets og familiens tiår for Bjørnstad. En uvirkelig optimisme i månedene etter tusenårsskiftet erstattes av frykt og trusler etter terrorangrepene 9/11, og USAs invasjon i Afghanistan noen uker senere skaper en dramatisk destabilisering av Verden.

Samtidig inntreffer det store forandringer i forfatterens privatliv. Samme år som USA går inn i Irak blir han far. Etter alle årene som barnløs gir den nye familiesituasjonen perspektiver som også får konsekvenser for Bjørnstads egne prosjekter. Familien flytter til Nordstrand, der forfatteren tilbragte de første årene av sitt liv. Samtidig mister han en nær venn og samarbeidspartner i Erik Bye, mens andre venner plutselig svever i livsfare. Finanskrisen nærmer seg. Børsene kollapser. Island går konkurs. Bjørnstad merker at noe også er fullstendig galt med ham selv, og når han må følge sine foreldre til sykehjemmet, får livet helt nye utfordringer.

Verden som var min. Tyvetallet er femte bok i Ketil Bjørnstads serie Verden som var min.

This image has an empty alt attribute; its file name is monstermenneske.jpeg

Monstermenneske
av Kjersti Annesdatter Skomsvold
Lest av Fanny Vaager
Kommer som lydbok 12. juni

Da hun var sytten år, løp hun fortest og lengst og var ikke til å stoppe, men så stoppet alt opp. Kjersti skulle egentlig studere til å bli ingeniør, men ligger i stedet på gamlehjem. Hun hører en dame dø på den andre siden av veggen. Kjæresten orker ikke å bære henne lenger. Kjersti tenker at hvis hun kan klare å skrive en roman, vil hun igjen føle seg som et menneske. For en roman må være skrevet av et menneske. Hun begynner å skrive på gule post-it-lapper som hun klistrer på veggen over senga.

Monstermenneske stuper inn i det syke, det stygge, det vakre, det selvransakende og det sårbare, med tankevekkende alvor og sjenerøs humor. Hvordan slutte å være redd og bli et menneske ute i verden?

This image has an empty alt attribute; its file name is Hevnen-er-sot.jpeg

Hevnen er søt AS
av Jonas Jonasson
Lest av Halvard Djupvik
Kommer som lydbok 25. juni

Humorkongen Jonas Jonasson er tilbake med en ny ellevill komedie, denne gangen inkludert en liten avstikker gjennom kunsthistorien!

Viktor Svensson har store planer for Alderheims kunsthandel. Samtidig, på en nabofest, får Hugo Hamlin en strålende forretningsidé: Hva gjør du om naboen tråkker deg på tærne? Plasserer søppeldunkene på feil sted? Skraper opp bilen din? Små og store irritasjoner verden over – det går det an å gjøre penger av! Firmaet Hevnen er søt AS er snart et faktum.

This image has an empty alt attribute; its file name is få-meg-på-for-faen.jpeg

Få meg på, for faen
av Olaug Nilssen
Lest av Therese Hugøy
Kommer som lydbok 19. juni

Alma får si seksuelle oppvakning når Artur er borti henne med pikken, og er i dei følgjande vekene nærmast svimeslått av uforløyst begjær. Maria vil at nokon skal sjå korleis ho lir i jobben som vaskehjelp, og planlegg å skrive eit føredrag i sosiologi som skal bli så godt og viktig at media plukkar det opp og gjer henne til kjendis. Kona til Sebjørn får si feministiske oppvakning då det ein dag går opp for henne at verken dei åtte ungane hennar eller Sebjørn verdset husarbeidet ho gjer, og omsorga ho yter. Ho drøymer om fast jobb, og reiser til Oslo for å demonstrere mot nedlegging av Skoddeheimen nepeforedling AS.

Få meg på, for faen er eit hemningslaust, humoristisk og inderleg melodrama om trongen til å bli sett av nokon.

This image has an empty alt attribute; its file name is Meg-meg-meg.jpeg

Meg, meg, meg
av Linnéa Myhre
Lest av Sofie Frøysaa
Kommer som lydbok 17. juni

Hun ankommer Los Angeles sammen med kjæresten sin. Han har en jobb å gjøre, hun er bare med. Han vet hva han vil, men hva med henne? På mobilen får hun et varsel hver gang Britney Spears legger ut noe på Instagram. Hun begynner jakten etter tenåringsidolet, som fører henne tilbake til sin egen barndom. Hun leter etter svar, etter seg selv, hun leter etter Britney.

Meg, meg, meg er et nærgående generasjonsportrett av en ung kvinne i en rastløs samtid. En fortelling om skjønnhetsjag og press, forventninger og voksesmerter. Det er en bok om å lete etter seg selv og sin egen framtid, samtidig som man skyver den unna.

This image has an empty alt attribute; its file name is sju-dagar-i-august.jpeg

Sju dagar i august
av Brit Bildøen
Lest av Therese Hugøy
Kommer som lydbok 11. juni

I løpet av ei veke i august opplever Sofie og Otto ei rekkje små ulykker. Kvar for seg er ikkje desse hendingane så alvorlege, men dei avslører små og store sprekkar både i ekteskapet, på jobben og i samfunnet rundt dei. Er alt i ferd med å falle frå kvarandre? Eller er desse ulykkene påminningar om ein større livskatastrofe?

Sofie jobbar på Munch-museet i Bjørvika, Otto er leiar for FROM, Foreningen for romfolket. Dei har busett seg på Tøyen i Oslo. Valet av jobb og bustad er del av ein plan for overleving. Det er åtte år sidan terrorangrepet, der Sofie mista dotter si. Ekteparet har halde det gåande fram til denne veka i august. Men kor lenge kan sorgarbeid vere ein felles prosess? Medan regnstormar herjar og konfliktane tårnar seg opp, blir det klart for Sofie og Otto at dei ikkje kan la livet gå vidare som før.

This image has an empty alt attribute; its file name is gratis-uforpliktende.jpeg

Gratis og uforpliktande verdivurdering
av Marit Eikemo
Lest av Gjertrud Jynge
Kommer som lydbok 24. juni

Hanne er lei av å sjå dei vellykka vennene frå studietida bu i villa med hage, mens ho sjølv går på veggane i den same gamle leilegheita, med mann og to små barn. Men no har draumehuset dukka opp.

Vi følgjer Hanne og Andreas dei siste dagane før bodrunden. Mens dei går gjennom prospektet, rom for rom, blir også deira eige samliv kartlagt, og fleire spørsmål melder seg: Kven er det som eigentleg har dratt lasset alle desse åra? Er lengten etter draumehuset like mykje eit forsøk på å få forholdet og livet til å henge saman? Og kva konsekvensar får fortidas små og store svik for den viktige avgjerda som ligg framfor dei?

This image has an empty alt attribute; its file name is Slutten-på-historien.jpeg

Slutten på historien
av Jan Guillou
Lest av Halvard Djupvik

Etter nesten femti år i eksil vender tidligere SS-offiser Harald Lauritzen tilbake fra sitt tilfluktssted i Argentina. Hjemkomsten vender opp ned på livet til Lauritzen-familien. Onkel Harald er nemlig fortsatt nazist.

1990-tallet er en tid dominert av økonomiske kriser. Sosialdemokratiet som samfunnsmodell svekkes. Samtidig øker fremmedfrykten og høyreekstremismen. Der 1900-tallet slutter, begynner en helt ny æra – som viser at vi ikke har lært noe av historien.

I Slutten på historien er vi kommet frem til nittitallet og tiende og siste bok i serien Det store århundret, Jan Guillous mest omfattende prosjekt noensinne. Serien tar for seg 1900-tallet der vi følger familien Lauritzen gjennom flere generasjoner. Med Slutten på historien setter han punktum for et imponerende verk som har satt spor hos en stor og trofast leserskare.

This image has an empty alt attribute; its file name is tung-tids-tale.jpeg

Tung tids tale
av Olaug Nilssen
Lest av forfatteren
Kommer som lydbok 26. juni

Ein liten gut mistar språket og forandrar personlegheit. For mora begynner ein kamp, først for å forstå kva som skjer med guten, og så for å få hjelp til å gi han den omsorgen og oppfølginga han treng. Familien er plutseleg i ein svært utfordrande livssituasjon, og dei må igjennom lange og utmattande prosessar for å få hjelp. Mødre skal aldri gi opp, blir det sagt, men kva er aksept og kva er å gi opp?

Tung tids tale er ein sterk historie om å vere foreldre til eit funksjonshemma barn. Om kampen for at barnet skal bli sett som den han er, og få den støtta han og familien treng.

This image has an empty alt attribute; its file name is Syng-gravlose-syng.jpeg

Syng, gravløse, syng
av Jesmyn Ward
Lest av Joakim Gunby, Martin Lange og Fanny Vaager
Kommer som lydbok 17. juni

Jojo er 13 år og prøver å forstå hva det vil si å være en mann. Han mangler ikke rollemodeller: Den svarte morfaren Pop, den hvite farfaren Big Joseph og faren Michael.

Leoni er svart, hun elsker Michael og ønsker å være en god mor for barna deres, Jojo og lille Kayla. Rusavhengig og konfliktsøkende som hun er, klarer hun ikke å sette barna foran egne behov. En dag stabler hun Jojo, Kayla og en venninne inn i bilen, de skal nordover og hente Michael som har sonet ferdig i fengsel. Bilturen gjennom det nesten mytiske sørstatslandskapet blir en roadtrip ut av helvete.

Syng, gravløse, syng er en tidløs roman om familie, rase og klasse – allerede en moderne klassiker.

This image has an empty alt attribute; its file name is når-landet-morknar.jpeg

Når landet mørknar
av Tore Kvæven
Lest av Anderz Eide
Kommer som lydbok 13. juni

Året er 1293. Den unge guten Arnar Vilhjalmsson ror i si første kvalrossjakt. Etter jakta står der ei jente framfor han. Ho kastar eit blikk på dyret han har felt, og blikket hennar er trassig og orda er hånande. Etterpå snur ho seg og spring, utan å sjå seg tilbake. Ho heiter Eir.

I den norrøne Vesterbygda på Grønland har ei uro snike seg inn. Kvalrossen som gjorde folket her rike, har trekt seg unna. Skipa som segla hit frå Noreg og Island for å drive handel, er sjeldnare å sjå. Menneska spør seg: Er dette dei siste tider? Arnar drøymer om å byggje seg eit skip og segle mot landa i vest, der tømmer og jern og trua på framtida finst. Og i den draumen finst Eir. I jakta på framtida er Arnar villig til å trasse både sin eigen høvding, sine eigne gudar og landet sine lovar.

Når landet mørknar ble tildelt Brageprisen 2018 og Sørlandets Litteraturpris 2019.

This image has an empty alt attribute; its file name is den-eneste-broren.jpeg

Den eneste broren
av Tove Nilsen
Lest av Ingrid Vollan
Kommer som lydbok 15. juni

Dette er romanen om Leif Jakobssønn, en av mange unge menn som ble frarøvet livet under 2. verdenskrig. Han frøs i hel på vei over fjellet til Sverige i 1942. Da var han bare 19 år.

Leif er dattersønn av en fisker og sønn av en matros, men har selv vannskrekk og har lovet seg selv å aldri forlate landjorda. Han bor sammen med mormoren, moren og tre søstre i Damegården i Trondheim. Det er så trangt i leiligheten at han må søke tilflukt i Nidarosdomen for å kunne tenke. Der tenker han på sjømannsfaren som synes at alle andre steder er bedre enn hjemme, han tenker på at han må få seg jobb i byens beste sykkelverksted og han bekymrer seg for hvem som skal hente ved, måke snø og jage rottene i kjøkkentrappa dersom han får penger nok til å flytte hjemmefra. Han sitter med et brev i hendene som sier at kontinentet er i ferd med å settes i brann, men hva kan han gjøre med det? Hva kreves av en ung mann i en mørk tid?

Med stor dikterisk kraft gir Tove Nilsen liv til en virkelig gutt i en uvirkelig tid.

This image has an empty alt attribute; its file name is det-finst-fuglar.jpeg

Der det finst fuglar
av Maren Uthaug
Lest av Anderz Eide
Kommer som lydbok 22. juni

For å redde mor si må Johan gifte seg med Marie, jamvel om det er Hannah han elskar. Den vesle familien flyttar til eit fyr utanfor bygda Uthaug i Trøndelag, der vinden blæs så sterkt at dei må binde fast barna for at dei ikkje skal blåse ut på havet. Sonen deira trur han er ein kalv. Dottera er besett av menn. Marie luktar feil. Og Johan sit på toppen av fyret med ei kjensle av at livet har lurt han. Men kven er det eigentleg som har lurt kven?

Der det finst fuglar er ein familiekrønike og ein nordic noir om store tabu, fortald i ein original og usentimental stil med glimt av humor.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: