Aktuelt Boktips Romaner

13 gode romaner vi gleder oss til i mai

Med mai kommer våren, og med våren kommer også flere nye lydbøker i Storytel! Og hva er vel bedre enn å fylle opp den virtuelle bokhyllen i appen med nye lytteropplevelser? Vi serverer deg her noen av romanene vi gleder oss aller mest til i mai.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

Kvelande kjærleik
av Elena Ferrante
Lest av Gjertrud Jynge

Delias mor blir funnen død, flytande i sjøen, berre ikledd raffinert undertøy. Delia reiser tilbake til heimbyen Napoli i gravferda. Her mottek ho ei rekkje anonyme telefonoppringingar, som saman med mystiske hendingar fører til at ho må rekonstruere dei siste dagane mora levde. For kvar nye oppdaging må Delia ta innover seg at mora ikkje var den personen ho har trudd.

Kvelande kjærleik er Ferrantes første roman. Allereie her tematiserer ho forholdet mellom mor og dotter, slik vi kjenner det frå Napoli-kvartetten – som også blir tilgjengelig i Storytel.

Talte dager
av Heidi Linde
Lest av Nina Woxholtt

Liv Karin mister besinnelsen ovenfor tenåringsdatteren Kaja, uten å vite at de stygge ordene som faller mellom dem, skal bli de aller siste. Den unge legen Jonas som prøver å komme seg videre etter en fatal feilvurdering på legevakta, Ivan som gikk et skritt for langt, studenten Ingeborg som forsker på innsattes tilværelse bak murene, og ungjenta Lykke som endelig har funnet sin ukjente far, men som må innse at han ikke har noen ønske om å bli funnet. Alle disse får på sin måte betydning for hvordan det går med Kaja.

Beviset
av Agota Kristof
Lest av Gisken Armand

Beviset er andre bok i Agota Kristofs romantrilogi, en moderne klassiker i europeisk litteratur.

Etter tvillingbrorens forsvinning over grensen er Lucas alene, forvirret og fra-revet en del av seg selv. Han forsøker å gjøre det gode i et land der det onde har tatt styringen, og der menneskene slåss med traumene etter krigen. Det eneste som vitner om livet med broren, er historiene som er nedskrevet i den store skriveboken. Beviset er en roman om atskillelse, følger av krig og å leve i et samfunn der løgnen blir satt i system.

Første bok i denne trilogien, Tvillingenes dagbok, finnes allerede i appen. Den siste boka, Den tredje løgnen, kommer som lydbok 4. juni.


Ingenting å angre på
av Trude Marstein
Lest av Christoffer Staib og Anna Backe-Wiig
Kommer som lydbok 6. mai

Det er varm junikveld og sommerferiestart. Vegard reiser alene på hytta med de tre døtrene, hans kone Heidi skal komme etter med toget neste dag. Det er et halvårsregnskap som må gjøres ferdig. Men det er ikke jobben som holder Heidi tilbake i byen. I virkeligheten skal hun ha en natt med elskeren sin.

Ingenting å angre på er en historie om intens kåthet og regnvåte fisketurer, om hotellrom og hyttekjøkkener, om følelsesras og ferieforventninger. Det handler om forelskelsesrus og svik, om drifter og drømmer og lidenskaper, og om livets uunngåelige hverdagslige realiteter.

Verden som var min. Nittitallet
av Ketil Bjørnstad
Lest av Anders Ribu
Kommer som lydbok 11. mai

Det grensesprengende tiåret. Verden som var min. Nittitallet er fjerde bind i Bjørnstads selvbiografiske krønike. Et plutselig oppbrudd etter alle årene på Sørlandet innebærer en total forandring i forfatterens liv når han flytter tilbake til Oslo. Det er ironiens og grusomhetenes tiår. Fredsavtaler splintres, nye nasjoner skapes, og flyktningestrømmene øker. Mobiltelefonen blir allemannseie, og etter hvert som klokken tikker mot Nyttårsaften år 1999 øker undergangsstemningen i den rike delen av verden.

De tre foregående bindene i serien, Verden som var min, finner du her.

Nordaustpassasjen
av Kjartan Fløgstad
Lest av Anderz Eide
Kommer som lydbok 14. mai

Spania under borgarkrigen. Demokratiet er på vikande front. I siste liten blir to smågutar evakuerte frå den tapande sida. Ein av dei hamnar i Sovjetsamveldet, den andre i Mexico. Same utgangspunkt, to ulike livsløp. Kvar er dei i dag, to mannsaldrar seinare? Nordaustpassasjen er ein roman om livsvegar, sjøvegar og utvegar gjennom nye farvatn, når isen smeltar og det ideologiske klimaet skifter.

Bare mamma som er gud
av Line Nyborg
Lest av Karin Okkenhaug Seim
Kommer som lydbok 15. mai

I første bok i trilogien Bare mamma som er Gud møter vi elleveåringen Elin, en attpåklatt som bor sammen med sine gamle foreldre på et lite sted i Nord-Norge. Moren er hardt arbeidende, jobber i bank og er gammeldags husmor, faren er arbeidsledig. Tre eldre søsken er flyttet hjemmefra. Romanen følger elleveåringen gjennom en periode der hun ser omgivelsene med et stadig mer våkent blikk. Hun registrerer alle de små detaljene mellom to voksne som verken har det godt med seg selv eller med hverandre.

Andre bok i trilogien, Du vet ikke hvem jeg er kommer som lydbok 15. juni. Tredje og siste bok For deg, for deg alene kommer som lydbok 15. juli.

Et kor av minoriteter
av Chigozie Obioma
Lest av Christian Hestø
Kommer som lydbok 30. mai

På den nigerianske landsbygda oppdager den unge hønsebonden Chinonso en dag en kvinne som prøver å kaste seg utfor en bro. Den forskrekkede mannen hiver to av sine fineste fugler ned i elven for å vise jenta hvor farlig et fall kan være. Det blir innledningen til et kjærlighetsforhold mellom Chinonso og Ndali. Men Ndali sliter med å se for seg en fremtid omgitt av høns, og hennes velstående familie motsetter seg forholdet fordi Chinonso mangler utdannelse.

Romanens sammenveving av nigerianske igbo-tradisjoner og elementer av gresk drama, gjør at den kan leses som en moderne variant av Homers Odysseen. En hjerteskjærende beretning om skjebne – og om viljen til å utfordre skjebne.

Drømmen om Amerika
av Toril Brekke
Lest av Anne Krigsvoll
Kommer som lydbok 15. mai

Drømmen om Amerika er første bind i Toril Brekkes romanberetning om den norske utvandringen.

Vi møter kvekeren Håvard som gifter seg med den foreldreløse Elise. Han vil ta med seg henne og hennes bror Ansgar over havet. Redde, fattige og uvitende kommer søskenparet til den nye verden. Og i en nybyggerkoje ved Ontariosjøen føder Elise Håvards datter.

Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg
av Kjersti Annesdatter Skomsvold
Lest av Anne Marit Jacobsen
Kommer som lydbok 18. mai

Mathea Martinsen har ikke hatt mye med andre mennesker å gjøre. Nå, som gammel rammes hun av en stor sorg, og hun blir redd for å dø før noen vet at hun har levd. Mathea finner fram brudekjolen igjen, baker pikekyss og går ut blant andre.

Kjersti Annesdatter Skomsvolds debutroman er preget av humoristisk alvor og en usedvanlig språklig oppfinnsomhet. Skomsvold mottok Tarjei Vesaas Debutantpris 2009 for romanen.

Leksikon om lys om mørke
av Simon Stranger
Lest av Kai Remlov
Kommer som lydbok 25. mai

Hva fikk den beskjedne skomakersønnen Henry Rinnan til å bli en av norgeshistoriens mest forhatte skikkelser? Og hvorfor skulle en jødisk familie velge å flytte inn i hovedkvarteret til Rinnan etter krigen, i huset som ble stående som selve symbolet på ondskap?

Da forfatter Simon Stranger får vite at hans kones familie har bodd i huset der Rinnanbanden holdt til, det beryktede Bandeklosteret, begynner han å grave frem historien til Komissar-familien, både de som overlevde, og de som ble drept. I denne storslåtte og ambisiøse romanen, setter Simon Stranger sammen brikker som spenner over et århundre og berører de vakreste og vondeste sidene ved menneskelivet.

Simon Stranger ble tildelt Bokhandlerprisen 2018 for romanen.

Norske tilstander
av Lars Lenth
Lest av Thorbjørn Harr
Kommer som lydbok 21. mai

Familiedrama, rasisme, vindmøller og et forblåst hjørne på Stadlandet – Lars Lenth er tilbake med et samfunnsengasjert eventyr om norske tilstander. Advokat Leo Vangen er forelsket. Anita Fostervold fra Stadt virker som alt han har drømt om, men det er før han treffer moren, 84 år gamle Agnes Fostervold – eks-akademiker, rasist og Rolling Stones-fan. Hun driver vindmøllepark på Hoddevik-fjellet og asylmottak i det gamle familiehotellet i Selje.

Dinas bok
av Herbjørg Wassmo
Lest av Gørild Mauseth
Kommer som lydbok 7. mai

En grusom hendelse tidlig i livet følger Dina gjennom livet, og former hennes sinn. Hun blir et merkverdig, frodig, men også farlig og utsatt menneske som får stor makt over dem som omgir henne. Men sterkest styres hun av Det Gamle Testamentets lover og regler. En sterk og frodig kvinne står frem i et nordnorsk landskap og miljø fra det forrige århundre.

Dinas bok er første bok i serien om Dina – et av Herbjørg Wassmos hovedverk som forfatter.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: