Aktuelt Boktips Lyrikk Romaner

9 perler fra arbeiderlitteraturen

Portrett av forfatter Rudolf Nilsen

Heller ikke i år er det mulig å samles i tog for å markere arbeidernes internasjonale kampdag. Hvorfor ikke da benytte dagen til å lytte til noen av arbeiderlitteraturens tidlige perler? Her er våre anbefalinger fra arkivet!

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

Madame Høiers leiefolk
av Amalie Skram
Lest av Tor Arne Ursin og Kjersti Posti Høgli

Kort tid etter at konen har født tvillinger kastes den fattige arbeiderfamilien med alle sine barn ut av leiligheten de leier hos madam Høier. Mannen er arbeidsløs og drikker, og barna skriker av sult. For at tvillingene skal roe seg, lar moren dem få brennevin. Det skal få fatale konsekvenser.

Madame Høiers leiefolk, ble publisert i Nyt Tidsskrift i 1882, og var Amalie Skrams skjønnlitterære debut.

Denne lydboken inneholder novellene: Karens jul, Madame Høiers leiefolk og Det røde gardin.

Livsslaven
av Jonas Lie
Lest av Hallvar Lydvo

Livsslaven, utgitt i 1883, handler om Nikolai og hans kamp for tilværelsen i datidens Kristiania. Nikolai vokser opp uten foreldre, moren blir amme for rikmannsbarn, og faren vet han ikke hvem er. Han oppnår å bli smed og mestersvenn, men føler at han lever på slavevilkår, som en livsslave. Hva er det som går galt, og hvorfor gjør det det? Er han fra første stund dømt til undergang? Er det i så fall fordi han er “vill” av natur, eller er det fordi samfunnet alltid vil være ute etter slike som ham?

I hammerens tegn
av Johan Falkberget
Lest av Arne O. Reitan
Kommer som lydbok 8. mai

Christianus Sextus (1927–1935) er Johan Falkbergets storslagne romantrilogi fra 1700-tallets gruvemiljø på Røros. I hammerens tegn er andre bind i trilogien. Selv kom han åtte år gammel til gruven Christianus Sextus som arbeidsgutt.

I Hammerens tegn innledes med den mest storslåtte fjellskildringen i norsk litteratur. Her er fjellet i solbrann og rusk, i alle avskygninger. Sammen med de lyriske skildringene får vi også et levende bilde av Bergstaden og livet i gruvene. Falkberget forteller på et språk som er hans eget og menneskene vi møter bærer preg av den ekthet som kjennetegner stor diktning.

Fattige skjebner
av Sigrid Undset
Lest av Gisken Armand

I Fattige skjebner møter vi fattigdom og urett, lagermann Simonsen som mister arbeidet, og grå kontordamer med pensjonat-tilværelse og drøm om mann og barn. Her er den begavede syersken som sosialt sett står under de fine fruene som bruker hennes elegante kjoler – men som ikke er så nøye med å betale for seg. Kjærlighet betyr stjålne øyeblikk for noen, legitimt velvære for andre. For en av de fattige skjebner, Selma Brøter, forblir kjærligheten en drøm.

Novellesamlingen Fattige skjebner ble utgitt i 1912, og består av de seks fortellingene Første møte, Simonsen, Selma Brøter, Omkring sedelighetsballet, Frøken Smith-Tellefsen og Nikkedukken. Her går Undset satirisk til verks i sine skildringer av hverdagsvirkeligheten, der kvinnesinnet står sentralt.

Den som henger i en tråd
av Nini Roll Anker
Lest av Brit Bergan

Nini Roll Anker regnes som en av de viktigere nyrealistiske forfatterne i norsk litteraturhistorie. I et av hennes mest kjente verk, Den som henger i en tråd, utgitt i 1935, skildrer hun det harde livet for syerskene på konfeksjonsfabrikken.

Brukshistorier
av Ragnhild Jølsen
Lest av Ole-Jørgen Nilsen

Brukshistorier (1907) er blitt stående som Ragnhild Jølsens best kjente verk, og har oppnådd en viss posisjon i vår nasjonallitteratur. Forfatterens far drev en stor fyrstikkfabrikk i Enebakk, fortellingene er lagt til dette miljøet.

Ragnhild Jølsen (1875-1908) hadde mytisk ry som bohem og tok sin plass blant de unge døde. Hennes litterære produksjon er liten av omfang, men høyt vurdert. Gårdskultur og skogsnatur utgjør rammeverket i forfatterskapet, som også henter materiale fra myter og sagn.

Ungen
av Oskar Braaten
Lest av Inger Teien

Ungen (1911) ble Oskar Braatens gjennombrudd, og tar for seg problematikken omkring barnløse kvinner og ugifte mødre. Oskar Braaten (1881-1939) vokste opp på Sagene i Oslo, og i hele sitt forfatterskap skildret han arbeidermiljøet i datidens Kristiania.

Revolusjonens røst
av Rudolf Nilsen
Lest av Emil Christian Fasting og Sverre Holm

Rudolf Nilsen (1901-1929) er arbeidernes og byens dikter. Med humor og inderlighet beskrives dagliglivet i mursteinsgårdene øst for Akerselva. Diktningen er i sterk grad preget av 1920 årenes klassekamp, men Nilsen skrev også upolitiske, romantiske dikt. I denne korte lydboka kan du høre de tre diktene: Revolusjonens røst, Nr. 13 og I bildet.

Til ungdommen
av Nordahl Grieg
Lest av Emil Christian Fasting og Halldis Moren Vesaas

Johan Nordahl Brun Grieg (1902-1943) var en norsk lyriker, forfatter, dramatiker, journalist og politisk aktivist. Han er i senere tid spesielt kjent som forfatteren av diktet Til ungdommen. Grieg var blant Norges mest markante diktere frem til sin død den 2. desember 1943, da han 41 år gammel ble skutt ned i fly over Berlin. I 1945 ble samlingen av Nordahl Griegs dikt, Friheten, utgitt. Den er fremdeles den mestselgende norske diktsamling noensinne. I denne lydboken kan du høre følgende dikt: Vann, Til ungdommen, De beste og Kapellet i Wadham College.

%d