Aktuelt Boktips

Disse bøkene gleder Sondre Lerche seg til å lytte til

Sondre Lerche har knapt tid til å lese, men to oppvekstromaner og en bok om USAs verste massemorder gleder han seg til å sjekke ut.

Sondre Lerche tør ikke å kalle seg lesehest, til det får han sjelden tid til å ta fatt på ei bok. Men han har flere bøker på ønskelista – to som på ulike måter handler om USA, der Sondre har bodd i 15 år, og en han beskriver som «en moderne, norsk klassiker».

Selv er han i gang med et nytt bokprosjekt, for i løpet av de to siste årene har musikeren, artisten og låtskriveren også markert seg som forfatter.
I fjor vinter delte Sondre sin kjærlighet for musikk i den personlige essaysamlingen Alle sanger handler om deg. Boksingelen Et slags julekort / Aldri forstumme kom ut i 2019. Begge kan lyttes til i Storytel, lest av Sondre selv.

Høsten 2020 kom hans første barnebok, Snømannens jul, med illustratør Victoria Sandøy. Denne våren er han og Sandøy aktuelle med barneboka En flue fløy, om en flue som forviller seg inn i et korps som er ute og marsjerer.

Også er det musikken. Nylig slapp han singelen «King Of Letting Go», og nå er Sondre i gang med oppfølgeren til det kritikerroste albumet Patience fra i fjor, som er nominert til tre Spellemannpriser.

Med så mange baller i lufta, er det lett å forstå at Sondre har liten tid til å lese bøker. Da kan det passe perfekt med en lydbok på øret i stedet. Her er bøkene Sondre Lerche gleder seg til å lytte til i vår:

I’ll Be Gone in the Dark
av Michelle McNamara
Lest av Gabra Zackman (Engelsk)


Øverst på Sondre Lerches liste er denne true crime-bestselgeren, som også har blitt en dokumentarserie. I’ll Be Gone in the Dark blir beskrevet som et «ekte, rystende mesterverk», og handler om journalisten Michelle McNamaras jakt på en ukjent massemorder som terroriserte California på 1970- og 80-tallet.

– «The Golden State Killer» er en av de verste massemorderne i USA, som jeg stadig har hørt om fra folk når jeg har reist på turné opp og ned vestkysten. Man slutter gjerne å tro at slike myteomspunnede skikkelser faktisk kan bli fanget, flere tiår etter siste mord, men dette er fortellingen om en amatør-etterforsker som tar saken i egne hender, og bidrar til at morderen omsider identifiseres. Det er jo ganske så utrolig i seg selv, og jeg har hørt at den er svœrt godt skrevet, av den nå avdøde etterforskeren som aldri fikk oppleve at morderen hun brukte så mye tid på å fange, til slutt ble fanget, forteller Sondre.

Tante Ulrikkes vei
av Zeshan Shakar
Lest av Martin Lange, Tohid Akhtar og Ivar Nergaard


Zeshan Shakar mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris for denne romanen, som også har blitt et teaterstykke. Tante Ulrikkes vei handler om Mo og Jamal som vokser opp som norskfødte av innvandrerforeldre i samme boligblokk på Stovner i Oslo på 2000-tallet, og tar for seg deres små og større problemer og utfordringer.

– Denne har jeg nå blitt anbefalt å lese så mange ganger, at jeg blir flau hver gang jeg må innrømme at jeg enda ikke har lest den. Har ennå ikke møtt en som ikke mener den er ENDA bedre enn alle sier. Den fremstår utvilsomt som en moderne, norsk klassiker, som jeg selvsagt bare blir mer og mer nysgjerrig på, sier Sondre Lerche.

The Beautiful Struggle
av Ta-Nehisi Coates
Lest av Jo Jackson (Engelsk)


Den amerikanske journalisten og forfatteren Ta-Nehisi Coates har blitt en viktig stemme for det afroamerikanske USA. I boka The Beautiful Struggle skriver han om oppveksten i Baltimore på 80-tallet, og forholdet til faren – en veteran fra Vietnamkrigen og medlem av den politiske organisasjonen Black Panther.

– Jeg har lest noen fantastiske essays av, og glimrende intervju med, Ta-Nehisi Coates de senere årene. Han makter å snakke uhyre tydelig og tankevekkende om rasisme og ulikhet i USA. I arbeidet sitt fremstår Ta-Nehisi Coates som en poetisk og klartenkt aktivist, og oppleves som en slags arvtaker til James Baldwin. Denne trenger nok mange av oss å lese, mener Sondre.


Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: