Aktuelt Innlesere

Månedens innleser: Ingrid Vollan

Ingrid Vollan har lang fartstid som skuespiller og mange husker henne nok for rollen som Britt i tv-serien Himmelblå. Hun lar seg engasjere av dokumentarisk stoff, og har lest inn bøker av mange av våre mest populære norske kvinnelige forfattere.

Skrevet av Kristine Kleppo

Du har lest inn Huset brenner. Her skriver Gretha Thunbergs mor om livet i deres familie der hun er operasanger og datteren klima-aktivist. Kan du fortelle litt om hvordan det var å lese inn den?

Ja, det synes jeg var kjempeinteressant. Det var som å være en hemmelig gjest under kjøkkenbordet hos en ganske spesiell familie. Jeg synes den var sjokkerende åpen, og det har vært viktig for meg å møte den åpenheten på en respektfull måte. Det var veldig spesielt å sitte ved det kjøkkenbordet deres.

Det er jo moren som er jeg-forteller. Slik blir du jo på et vis hennes stemme når du leser inn. Det er jo en spesiell rolle å ha.

Ja, jeg kan sammenligne det med å lese inn bøkene til Natascha Kampusch. Det er en historie som er så interessant at det lar jeg meg sluke fullstendig av.

Hva er forskjellen for deg, mellom å lese inn en bok skrevet om virkelige hendelser og en roman?

Der kommer respekten for en ekte fortelling inn. Det synes jeg er veldig fascinerende, og det er det jeg gjerne hører på podcaster og sånn selv.

Hvilke kvaliteter synes du er viktige hos en innleser?

I likhet med mange innlesere hører jeg veldig lite på lydbøker, men jeg får ofte kommentarer på hvor mye streker jeg har på papirene mine. Jeg bruker mye tid på å forberede meg. Når jeg har forberedt meg godt kan jeg gå inn i studio og puste helt normalt.

Jeg setter så pris på alle de gode lydteknikerne jeg har møtt gjennom årene. Med en tekniker der så har du noen som passer på deg. Og så må stemmen være i orden, og jo mer erfaring man har og med alder blir også stemmen rikere. Hele arbeidet som innleser er delt inn i mange elementer som til sammen skal skape en bok.

Jeg har lest mye voksne kvinner, som Tove Nilsen, Vigdis Hjorth og Toril Brekke. Jeg føler at det er ekstra viktig å vise respekt for levende forfattere.

Lever du deg inn i det du leser?

Du må leve deg inn i det, samtidig som du har et kaldt blikk på det. Du må inn i stoffet og du må interessere deg for det.  For meg er det en forskjell mellom norske og oversatte bøker. Norske bøker har ofte referanser til til tid, steder og hendelser om jeg kjenner nærhet til.

Kan du nevne en bok du har lest inn som betydde noe spesielt for deg?

Vigdis Hjorths Tredve dager i Sandefjord synes jeg var helt storartet å lese inn. Du sitter der i fyllearresten og den måten hun beskriver sin virkelighet på synes jeg er helt fantastisk. Der er det også identifikasjon med denne personen. Det er en følelse jeg får for hvem dette mennesket er. Hvor går denne stemmen hen? Hun har skrevet det, men som innleser er jeg stemmen.

Hva slags bøker liker du selv å lese på fritiden?

I travle perioder blir det veldig lite lesing, men jeg gleder meg til Årene av Annie Ernaux.

Kan du anbefale en bra bok på Storytel?

En mann ved navn Ove, innlest av Kim Haugen og Trond Brænne. Det synes jeg var en veldig spesiell og rørende bok.

BIOGRAFI

Ingrid Vollan er skuespiller og teaterpedagog. Hun har spilt i mange filmer og tv-serier, senest i sesong 2 av Exit. Mest kjent er hun kanskje for rollen som Britt i Himmelblå. Vollan har lest inn en rekke lydbøker med stort spenn – romaner, krim, dokumentarer og barnebøker.

Se alle bøker lest av Ingrid Vollan her

%d