Aktuelt Boktips Romaner

8 gode romaner til påskekosen

Dagene blir lysere og våren er i fremmarsj, og få ting er deiligere enn å kjenne de første solstrålene varme ansiktet. Enten du tilbringer det som er nok en annerledespåske hjemme, på hytta eller på balkongen i byen: Det er i disse øyeblikkene en lydbok kan gjøre tilværelsen enda et hakk bedre. Her er åtte romaner vi mener det er verdt å bruke denne dyrebare tiden på, og som du kan nyte i solveggen, på tur, eller foran peisen når mørket senker seg. 

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

Gulldronning, perledronning
av Margaret Skjelbred
Lest av Janne Kokkin

Signhild forteller om sommeren da hun var sju. Den sommeren da morfaren prøvde å lokke henne ut av Berget det Blå med sine eventyr og fortellinger. Hun forteller om morfarens ekteskap med Signe, om et svik som aldri kan gjøres godt igjen og en reise til den andre siden av jorda. Om morens omgang med snille Hildermann, Lørrik og skrumle Skrakkle.

Min eneste elskede
av Gabriel Tallent
Lest av Haakon Strøm

Da 14-årige Turtle for første gang opplever ekte vennskap, tar hun verden inn med et nytt blikk. Hun ser at tilværelsen sammen med faren, enstøingen Martin, er både uholdbart og farlig. Hun må rive seg løs, og det ved hjelp av overlevelsesteknikkene faren har lært henne. Min eneste elskede er en insisterende fortalt historie, skrevet av en debutant som med et eget språk skildrer overlevelse i et fiendtlig miljø.

Jeg forbanner tidens elv
av Per Petterson
Lest av forfatteren

Oslo, 1989. Arvid er 37 år gammel og skal skilles. På samme tid får moren en kreftdiagnose og reiser tilbake til hjemlandet Danmark. Hun har noe ugjort der og Arvid føler at han må følge etter henne. Begynnelsen av 70-tallet: Arvid er industriarbeider og har proletarisert seg. På denne tiden treffer han en ung jente i en blå frakk på T-banestasjonen. De møtes flere ganger, og tiden går.

Dobbel dyne
av Gro Dahle
Lest av Charlotte Frogner

En solstorm har slått ut strømmen, og en mor og hennes tenåringssønn er isolert i en leilighet. Sønnen har sluttet å snakke, og moren har noe å skjule. Gatene utenfor er tomme, butikkene er stengt og januardagene er kalde. Hva skjer når de må vaske seg i det samme vannet hver dag, når maten tar slutt og det blir null grader i leiligheten? Moren begynner å skrive om sønnen i et forsøk på å komme nærmere. Dobbel dyne er en smertelig og håpefull historie om det vi holder for oss selv.

Så mye hadde jeg
av Trude Marstein
Lest av Charlotte Frogner

Monika er 13 år og vet at alt hun opplever, en gang skal tilhøre en annen tid. Hun er 27 år og elskerinnen til en eldre professor. Hun er 37 år og bor sammen med Geir, de har fått Maiken, som suger rytmisk på smokken og har en stripe bar hud i bakhodet. Hun er 46 år, har et uthus fullt av kranglevorne høner og tenker at livet består av håpløse forsøk på sammenføyninger. Hun er 52 år og møter morens ansikt i speilet over grønnsaksdisken i dagligvarebutikken. Så mye hadde jeg er en roman om den aldri hvilende lengselen etter et liv rikt på tilhørighet, lidenskap og mening – men også om følelsen av at alt glipper, at ingenting kan holdes fast, at man kanskje verken vil eller klarer å høre sammen med noen

Grand Manila
av Kjartan Fløgstad
Lest av Anderz Eide

Grand Manila er ein roman om fem familiar i Sauda på 50-talet, og herifrå skriv den seg ut, ut i verda, gjennom tida og slektsledda: attende til den finske innbyrdeskrigen, gjennom Kanawha-dalen i West Virginia til Bhopal i den indiske delstaten Madhya Pradesh, gjennom heile den norske etterkrigstida, over Ekeberg i Oslo og inn igjen på kafeen Grand Manila i Sauda.

Grand Manila ble tildelt Kritikerprisen 2006 for beste skjønnlitterære bok, og ble stemt frem til P2-lytternes romanpris samme år.

Oppdageren
av Jan Kjærstad
Lest av Silje Storstein

Oppdageren er siste bindet i trilogien om Jonas Wergeland, som har sittet sju år i fengsel, dømt for drapet på sin kone. Nå er han fri og er på reise i Sognefjorden sammen med datteren Kristin.

Oppdageren er en bok full av underholdende fortellinger – om mirakuløs kyssing, om Beatles-albumet Rubber Souls betydning for behandling av kjærlighetssorg, og om de berømte trillingene fra Grorud hvis nedkomst overskygget erobringen av Mount Everest. Men mest av alt handler denne romanen om landskapet og rommene bak virkelighetens umiddelbare overflate, enten det er majestetiske metrostasjoner i Moskva, kinesiske keisergraver eller fantasiens eventyrlige skattkamre.

I 2001 mottok Jan Kjærstad Nordisk råds litteraturpris for «Oppdageren».

Tvillingenes dagbok
av Agota Kristof
Lest av Gisken Armand
Kommer som lydbok 4. april

To unge brødre blir plassert hos sin grusomme bestemor på landet. Det er krig, og guttene utvikler en moral som gjør det mulig å overleve i en truende, hard verden. De lærer seg å være hensynsløse, milde og hjelpsomme alt etter hva situasjonen krever. Agota Kristofs uforglemmelige debut Tvillingenes dagbok ble skrevet for mer enn tretti år siden, men oppleves som ytterst relevant for vår samtid.

De to siste bøkene i denne trilogien, Beviset og Den tredje løgnen, slippes henholdsvis 4. mai og 4. juni.


Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: