Aktuelt Innlesere

Månedens innleser: Helge Winther-Larsen

Helge Winther-Larsen har en velkjent stemme for lyttere som liker å høre på krim og spenning. Han brøt igjennom som skuespiller i Tramteateret da han var 25 år gammel, og blir fortsatt gjerne gjenkjent som den skumle tigeren Shere Khan av barn som har sett Disneys Jungelboken.

Skrevet av Kristine Kleppo

Jeg har lagt merke til noe når du leser inn krimbøker, og det er at måten du leser på kan minne en god del om de garva mannlige utenrikskorrespondentene på NRK, som Hans-Wilhelm Steinfeld og Arnt Stefansen. Har det vært noe du bevisst har hatt i tankene?

Nei! Jeg har aldri hatt noen andres stemmer i tankene når jeg leser inn; jeg leser med den stemmen jeg har og forsøker å være tro mot fortellingen slik jeg tolker den.

Hva synes du er de viktigste kvalitetene for en innleser?

Å vite at du leser for noen, og å ikke legge for mange føringer og overfortolkninger. Det er jo leseren/lytteren som skal lage sine bilder av karakterene. Men noe blir det jo for at det skal bli levende… 

Du har lest inn bøker veldig lenge. Hva har du lært underveis?

Ja, det var det da! Kanskje det å være tilstede i teksten her og nå, ikke forsere eller stresse med å komme videre.

Har du noen oversikt over hvor mange bøker det har blitt?

Har ingen aning! Med stort og smått er det sikkert et par hundre titler i hvert fall.

Det har blitt mange krimforfattere etterhvert, og man må nesten tenke seg godt om for å finne en stor norsk krimforfatter som du ikke har lest inn ennå. Er det noen du gjerne skulle ha lest inn bøkene til?

Når sant skal sies, leser jeg ikke krimbøker utenom de bøkene jeg leser inn. Så jeg har ikke oversikt over hva som finnes der ute. Får liksom dosa mi på jobben. Skulle gjerne ha lest inn annen type skjønnlitteratur også; det finnes så utrolig mange bra bøker! Et par forfattere jeg godt kunne tenke meg å lese inn er svenske – nå avdøde – Torgny Lindgren, islandske Jón Kalman Stefánsson og tyske Jenny Erpenbeck. 

Opplever du å bli kjent igjen på grunn av stemmen din? Her bør det vel også nevnes at du har hatt stemmen til Shere Kahn i Disneys Jungelboken.

Det har hendt at noen har kjent meg igjen som lydbokinnleser i en eller annen samtale. Men det hyggeligste er jo de hilsenene jeg får fra lesere/lyttere. Når det gjelder dubbing, som jeg drev mye med før, opplevde jeg at barn var utrolig gode til å kjenne igjen stemmen min, uten at jeg hadde sagt noe som helst om hva jeg drev med!

Også når man tror at du ikke kan bli mer hardbarka som innleser, så leser du inn en bokserie som Tassen. Hvordan er det?

Tassen er en hardbarka valp, han bare vet det ikke selv! 

Igjen: Det gjelder å være tro mot historien og tenke på de du leser for. Og i dette tilfellet er ikke det de hardbarka krimboklytterne! 

Hvordan forbereder du deg for å lese inn en bok?

Jeg leser alltid boka en gang først før jeg går i studio. Delvis også høyt for meg selv, som bl.a. er viktig for å finne rytmen og melodien i fortellingen. Og det kan jo hende det ligger noen fallgruver langt ute i boka som man bør vite om fra begynnelsen av! Dessuten er det sjekking av uttale av navn på personer, steder, vinmerker osv. Hvis handlingen foregår et spesifikt sted, hender det at jeg går inn på Google Maps, Wikipedia e.l. for å bli bedre kjent med området. Så har jeg det i bakhodet når jeg leser.

Kan du fortelle litt om hvilket prosjekt du holder på med nå?

Nå er jeg akkurat ferdig med Tonny Gulløvs roman fra vikingtidas Danmark, Tusenårsriket, og skal begynne innlesningen av to av Gert Nygårdshaugs bøker i Fredrick Drum-serien. Når de er ferdige, skal jeg lese inn to av Jan Guillous bøker om Carl Hamilton. [Alle disse lydbøkene slippes i Storytel i løpet av sommeren 2021, red. anm.]

Hva liker du selv å lese på fritiden?

Jeg prøver å holde meg oppdatert på norsk samtidslitteratur, men det blir litt lite tid til å lese utenom jobb. Er generelt veldig glad i å lese bøker. 

Kan du anbefale en god bok på Storytel?

Tore Renbergs bøker om Hillevågsgjengen


BIOGRAFI
Helge Winther-Larsen ble kjent som skuespiller gjennom Tramteateret som 25-åring. Siden har han spilt på scener over hele landet, og er en erfaren innleser av lydbøker. Han har lest inn mye krim, blant annet av forfattere som Gert Nygårdshaug, Jens Lapidus og Jan-Erik Fjell. Men han er allsidig, og leser også inn barnebøkene om Tassen og Eric Stephens’ fantasytrilogi Begynnelsens bøker. En observant lytter vil kanskje kjenne igjen stemmen hans i den skumle tigeren Shere Khan fra Disneys klassiske tegnefilm Jungelboken.

Se alle bøker lest av Helge Winther-Larsen her

%d bloggers like this: