Aktuelt Romaner

– Bøkene kan ha gitt mødre en måte å snakke med døtrene sine om sex og følelser

En gang var Anne Karin Elstad Norges mestselgende levende forfatter. Bøkene hennes sto i bokhyllene til tusenvis av norske kvinner gjennom 70-, 80- og 90-tallet. Om du er for ung til å huske det, bare spør mammaen din.

Skrevet av Kristine Kleppo

– Jeg har slukt bøkene hennes fra perm til perm. Da jeg var yngre leste vi dem på rundgang. Det var på en måte upolitisk feminisme for hverdagsmennesker. Det var så levende, så konkret og lett å forholde seg til. Anne Karin Elstad var på mange måter sterkere enn hele 8. mars-toget, sa Anne B. Ragde til VG i forbindelse med forfatterens død i 2012.

Nå blir de historiske bygderomanene om vestlandsjenta Julie og Innhaugfolket fra Trøndelag tilgjengelige i Storytel.

Som en bra country-sang

Det var et høydepunkt for mange hver gang det kom en ny bok av Elstad. Gjennom skrivingen satte Anne Karin Elstad ord på følelser og opplevelser som leserne hennes opplevde som sanne. Som en god country-sang var det de fattige og rettskafne bygdefolka Elstad skrev om. Hun skrev med en innlevelse og intelligens som gav rom til tanker og følelser det gjerne ikke ble snakket om. Fremfor alt visste Elstad hvordan man skriver en medrivende historie. Det var en kvalitet ved bøkene hennes, at man ikke vet hvordan man skal stoppe å lese. Lojaliteten hennes lå alltid hos leserne, og leserne var lojale tilbake.

Erfarte det hun skrev om

Anne Karin Elstad var ikke ukjent med det strevet og mangelen på frihet som lå i kvinners pliktarbeid. Dette skildrer hun inngående i bøkene sine. Elstad vokste opp i Valsøyfjord på Nordmøre. Rett før hun ble 13 år gammel døde moren hennes av sykdom, og unge Anne Karin måtte ta hennes plass og arbeidsoppgaver. Hun stelte for faren og søsteren sin i flere år før hun fikk dra på folkehøgskole og lærerhøgskole. Elstad var 38 år gammel, jobbet som lærer og hadde tre barn da hun begynte å skrive bøker.

Det er Anne Karins kjennskap til det harde ærlige kvinnearbeidet og hvordan det virker inn på kropp og sinn, som skulle bli en av hennes viktigste kvaliteter som forfatter.

Anne Karin Elstad, 1976
Leif Ørnelund/Oslo Museum
Lisens: CC BY SA 3.0

Skrev om kvinnene

– Jeg synes ikke et eneste menneskeliv er kjedelig, uttalte Ane Karin Elstad.
Hun gikk imot alle tidens kriterier for hva som ble oppfattet som viktig litteratur da hun skrev historiene sine.

– Hovedpersonene hennes var av feil kjønn, klasse, periferi. For leserne betyr det ingenting, påpeker Hilde Hagerup i et foredrag for Litteraturhuset.

Gjennom Elstads språk og fortellinger ble følelsene, tankene og seksualiteten til kvinner med dype røtter i norsk bygdekultur skildret. Elstads bøker kan ha betydd mer enn vi aner for hvor åpent mødre snakket med døtrene sine om følelser, sex og kjærlighet opp gjennom 70-, 80- og 90-tallet.

Innhaugfolket

Anne Karin Elstad ble fremfor alt kjent for sine historiske romaner om bygdefolk. I 1976 debuterte hun med romanen Folket på Innhaug. Det handler om den unge og vakre jenta Oline, som går imot hele bygdas forventninger når hun forelsker seg i en fremmed mann hun møter på sætra om sommeren. Senere følger Elstad opp med tre bøker til om bygdefolket på Innhaug. De skal gi henne en stor leserskare, og bli et startskudd for den videre forfatterkarrieren.

Historien om Julie

I serien om Julie, møter vi en ung kvinne født i år 1900. Det er samme fødselsår som Elstads egen mor hadde. Julie vokser opp på Nordmøre. Der mister hun søsteren sin til Spanskesyken og istedenfor det frie livet hun har ønsket seg, blir hun tvunget til å ta ansvar hjemme. Det skulle bli fire bøker om Julie, som skildrer krig, kjærlighet, fødsler og død gjennom store deler av 1900-tallet.

Sex og frihet

Elstad hadde et eget talent for å skrive om kroppslige erfaringer. Det gjaldt sykdom, fødsler og hardt arbeid, men fremfor alt kjærlighet og sex. Når hovedpersonene i Elstads bøker søker etter kjærlighet, leter de som regel alltid etter frihet. Frihet til å leve ut livene sine, og til et sexliv der mannens fysiske overtak og forventninger ikke styrer forholdet. Jentene i Elstads bøker kan være omsvermet av kjekke, rike og respekterte menn, men det er de karene som ser hvem de er og som respekterer dem som frie mennesker de faller for.

Elstad skildrer hvordan kroppene og personlighetene til menn og kvinner møtes i lyster, kjærlighet og maktkamper. Hun setter ord på deres lengsler, hvordan kvinnene liker å bli møtt av menn og hvordan det føles når de er uvørne og hensynsløse mot dem.

Hos Elstad er sex aldri ukomplisert, og det blir heller ikke kleint. Sexscenene er alltid forankret i en dyp psykologisk innsikt, mens språket er uskyldig og antydende. Selv de mest gudsfryktige og pliktoppfyllende bygdekvinnene får sine erfaringer, meninger og lyster i Elstads bøker.

Psykologisk innsikt

Det går i liv, død, utroskap, brutalitet og kjærlighet i Anne Karin Elstads forfatterskap. Kvinnene hennes blir testet, av harde tider og av mennene og bygdesamfunnets lover og viljer. De gjør det de må gjøre for å klare seg. De bedrar eller blir bedratt. De flykter i håp om å bli friere, selv når det blir til at de føler seg fanget igjen. De lever tro mot seg selv, også når samfunnet fordømmer dem. Sårene, slitet og alle tårene gjør dem sterke og mektige gjennom Anne Karin Elstads historier.

Hør Innhaugfolket-serien her
Hør Julie-serien her

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: