Aktuelt Boktips

Fengslende bøker du kan sluke i jula

I en romjul hvor vi skal holde oss mest mulig hjemme, er det ingen dum idé å bunkre opp med gode bøker som gjør tiden i sofakroken litt mer spennende. 

Vi har samlet noen oppslukende bøker som hjelper deg til å koble av, enten du liker spennende historier, utrolige fortellinger eller gripende familiedrama.  Inviter hele familien eller rigg deg til alene i godstolen, og kos deg!

Den uendelige historie – del 1 og del 2 
av Michael Ende
Lest av Joakim Gunby

Historien om Fantasia og Bastian er en av de store klassikerne i barne- og ungdomslitteraturen. Mange har kanskje sett filmen fra 80-tallet og hørt Limahls legendariske tittellåt «NeverEnding Story». Bastian er en trist gutt som finner en bok om en verden som heter Fantasia. Barnekeiserinnen er syk, og en gutt som heter Atreju blir sendt ut for å finne en kur. Bastian blir etter hvert dratt inn i fortellingen, og er den eneste som kan redde Fantasia. 
Passer for alle fra ni år og oppover.

Mengele Zoo 
av Gert Nygårdshaug
Lest av Helge Winther-Larsen

Denne klassikeren fra 1989 ble kåret til «folkets favoritt» under Litteraturfestivalen på Lillehammer i 2007. Her møter vi Mino Aquiles Portoguesa som er født i Latin-Amerikas regnskoger, og jakter på sommerfugler. Etter at landsbyen hans blir utsatt for en katastrofe, sverger Mino hevn og danner terrororganisasjonen Mariposa. En engasjerende, gripende og tankevekkende roman om miljøvern, konflikter og verdier. 

Og får du ikke nok av Mino kan du fortsette med Himmelblomsttreet, Afrodites basseng, Chimera og Zoo Europa.

Darlah – 172 timer på månen 
av Johan Harstad
Lest av Thorbjørn Harr

Denne boka mottok Brageprisen i 2008 og ble kåret til «tidenes beste norske ungdomsroman» i 2014. Den handler om tre ungdommer fra Japan, Frankrike og Norge som vinner et lotteri i regi av NASA. Premien er en ukes opphold på månebasen DARLAH, i nærheten av Stillhetens hav. På et gamlehjem i Miami sitter en mann i det amerikanske forsvaret. Han har glemt navnet sitt, men er sikker på at en ny måneekspedisjon kan bety slutten på alt. Uhyrlig spennende for både ungdom og voksne.
Fra 12 år og oppover.

61 timer 
av Lee Child 
Lest av Geir Morstad

En annen thriller som får pulsen opp, er denne historien med heltefiguren Jack Reacher skapt av Lee Child. I snøværet i Sør-Dakota havarerer en buss med Jack Reacher og en gruppe pensjonister. De blir evakuert til nærmeste småby, og Reacher får bo hos en lokal politimann. I byen møter han en gammel dame som skal vitne i en narkotikasak, men en leiemorder er på vei. Skal hun overleve, trenger hun Reachers hjelp. 

Vil du lese mer om Jack Reacher? Syndebukk er den første boka om Jack Reacher, mens Midnattsmøte er den siste utgivelsen som har kommet som lydbok så langt. I alt er det foreløpig utgitt 25 bøker, så her er det nok å fråtse i.

I feil selskap
av Viveca Sten
Lest av Haakon Strøm

Niende bok i Sandhamn-serien til en av Sveriges mest populære forfattere. Advokat Nora Linde står overfor sin mest kompliserte sak. Lederen for en av Stockholms største narkoligaer er anklaget for økonomisk kriminalitet og en vanskelig rettssak står for døren. Den unge kvinnen Mina er på desperat flukt fra sin voldelige ektemannen. Alt hun ønsker er å beskytte sin sønn, men hun er en nøkkelperson i den kommende rettssaken – hvis Nora får henne til å vitne.

Bibbi Bokkens magiske bibliotek 
av Jostein Gaarder og Klaus Hagerup
Lest av Kim Haugen og Kjersti Holmen

Søskenbarna Nils og Berit bor i henholdsvis Oslo og Fjærland, men holder kontakt gjennom brevboka som de sender fram og tilbake. Berit skriver om ei mystisk dame i Fjærland som heter Bibbi Bokken. Denne dama mister et brev, og der står det om ei bok som skal komme neste år om et magisk bibliotek. Det fører Nils og Berit på en spennende jakt etter boka og det magiske biblioteket, og tar dem med på en oppdagelsesreise inn i litteraturens verden.
Passer for alle fra ni år og oppover.

Arv og miljø
av Vigdis Hjorth
Lest av forfatteren

«En fryd å lese» og «en glitrende roman» skrev anmelderne da boka kom i 2016. Vi følger hovedperson Bergljot som er eldst i en søskenflokk på fire. To sommerhytter på Hvaler, som alle i søskenflokken har et forhold til, skal fordeles i et arveoppgjør. De yngste søstrene har tatt seg av hyttene og stelt med foreldrene, men nå melder de to eldste seg også på. Det blir et stort og følelsessterkt drama mellom en søskenflokk og foreldrene, når en annen versjon av familiehistorien kommer fram.

%d bloggers like this: