Aktuelt Boktips Romaner

De gode fortellingene i romjulen

Vi er inne i de roligere dagene etter flere uker med forberedelser og forventninger. Det er på tide å senke skuldrene nå. Hva er bedre enn å lytte til gode historier fra noen av landets beste forfattere mens du slapper av på sofaen eller går deg en tur? Her har vi samlet et lite knippe forslag.

Snø vil falle over snø som har falt
av Levi Henriksen
Lest av Fridtjov Såheim

En spenningsfylt og lun Bokhandelprisvinnende roman som har sjarmert seg inn i mange leseres hjerter. Dan Kaspersen vil selge småbruket og komme seg vekk fra Skogli etter brorens død. Men etter en urolig natt i et bånnfrosset barndomshjem dukker Mona Steinmyra opp. Smilet hennes blir det første holdepunktet hans i bygda. Mange vil likevel ha ham bort, og andre har en del å frykte så lenge Dan Kaspersen åpner skuffer og skap etter broren.

Tegn til kjærlighet
av Jan Kjærstad
Lest av Gisken Armand

Skriftdesigneren Cecilia er en ung kvinne med en annerledes oppvekst og med en mangslungen utviklingsvei, inntil hun blir utsatt for et trafikkuhell og reddet av mannen som blir hennes store kjærlighet. Det er livsviktig for Cecilia å få fortalt sin kjærlighetshistorie, og knytte den til sin livshistorie. Hun gjør det i skrift, og hele tiden får beretningen følge av små, eventyraktige innskudd som illustrerer skriftens magi.

Julie-serien
av Anne Karin Elstad
Lest av Merete Moen

I serien om Julie møter vi en ung kvinne født i år 1900 som vokser opp på Nordmøre. Julie gleder seg over livet, over å være ung med fremtiden foran seg. Alt forandres brått da søsteren blir syk og Julie må flytte hjem igjen for å hjelpe foreldrene. Serien skildrer krig, kjærlighet, fødsler og død gjennom store deler av 1900-tallet, og består av de fire bøkene Julie, Som dine dager er, Lenker (26/12) og Fri (2/1).

Francis Meyers lidenskap
av Henrik H. Langeland
Lest av Ivar Nergaard

Lidenskap, litteratur, tapte manuskripter og fordekte følelser er sentrale elementer i denne underholdende og kritikerroste romanen. Den 53-årige litteraturprofessoren Francis Meyer tror han lever godt med sitt tilbaketrukne aleneliv, helt til han en dag, på første forelesningsrad, oppdager Nadia Reza Lindtner. Hun er 26 år gammel, norsk-iransk masterstudent, og hun vil ha ham som veileder. Samtidig blir Francis trukket inn i det besynderlige funnet av et 300 år gammelt Petter Dass-manuskript – som raskt skal vise seg å romme mer enn noen aner.

Det hvite badehuset
av Thorvald Steen
Lest av Øystein Røger

Det hvite badehuset er en dyptloddende og bevegende fortelling om opphav, skam, fortielse og omkostningene ved å være ærlig. Det er like før advent. Han får en telefon fra en ukjent kvinne. Hun sier at hun er kusinen hans. Familien på morssiden har han aldri hørt om eller møtt. Bestefarens navn har han aldri fått vite. Har hemmeligholdet sammenheng med at han har en arvelig sykdom og nå sitter i rullestol? Han oppsøker sin gamle mor med et håp om å få henne i tale før det er for seint.

Den frittstående oppfølgeren Det siste fotografiet slippes 5. januar.

Kan jeg bli med deg hjem
av Marie Aubert
Lest av Ola G. Furuseth og Silje Storstein
Slippes 29. desember

Kritikerrost og mye omtalt novellesamling full av sjarm og tristesse. I de ni fortellingene i denne boka er det kort vei fra lengsel til skamløshet og videre til overtramp. Det handler om mennesker i oppbrudd — fra vennskap, ekteskap og kjæresteforhold. Alle gjør ting de skammer seg over, og alle klamrer seg til forestillingen om at det finnes noe som er større enn det de forlater.

Trenger du flere tips? Ta en titt her eller søk etter tagen “De gode fortellingene” i appen.


Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d