Aktuelt Boktips

Disse tre lydbøkene anbefaler Are Kalvø akkurat nå

Når du ikke hører musikk, kan du gjerne høre om musikk, mener forfatter og musikkelsker Are Kalvø. Her tipser han om to bøker om popmusikk – og en roman som tidligere i år gjorde stor suksess som tv-serie.

I jungelen av lydbøker kan det være vanskelig å finne frem til sin neste favoritt, så vi spurte forfatter og satiriker Are Kalvø om hvilke lydbøker han anbefaler akkurat nå. Her er det musikk, kjærlighet, lidenskap og feilgrep i skjønn forening.

– Jeg vil tipse om to gode bøker om popmusikk først, siden det er det som egentlig betyr noe i livet – og så en roman til slutt, sier han.

Kalvøs egen Hyttebok frå helvete ble sluppet i Storytel tidligere i år, og er en veldig morsom og litt sint bok om nordmenns merkelige forhold til naturen. For hva driver folk med på hyttene sine? Hva snakker de om? Er det rom å si til noen man møter i fjellet at man synes natur er oppskrytt – eller blir det dårlig stemning?

Her er Are Kalvøs tre lydboktips:

1. Alle sanger handler om deg av Sondre Lerche

Ifølge den norske musikeren og låtskriveren Sondre Lerche finnes det ingen «guilty pleasure» i musikken – bare pleasure. Vel så viktig som musikken vi kjenner og elsker, er de mer tilfeldige musikalske møtene utenfor komfortsonen.

Alle sanger handler om deg består av 22 entusiastiske og personlige essays om musikk. I boka tar Sondre Lerche oss med på sin egen, personlige og nerdete ferd gjennom sitt musikalske liv.

– En popmusikkelsker som skriver om popmusikk, nesten helt uten å flotte seg med artistene du burde like. Joda, her er noen få tekster om artister du neppe har hørt om, men han hyller også Beyoncé og Kygo, sier Kalvø.

Noen av essayene tar for seg helter som Prefab Sprout, Fiona Apple og Milton Nascimento, mens andre går helt tilbake til barndommen i Bergen og den unge Lerches nesten selvutslettende forhold til a-ha og Morten Harket.

– Det er disse tekstene, om mannens nesten sykelige kjærlighet til Morten Harket og a-ha, som er aller vakrest, mener Kalvø.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

2. Me av Elton John

Me er Elton John sin første og eneste offisielle selvbiografi hvor musikkikonet avslører sannheten om sitt ekstraordinære liv. Lydboka er lest inn av Taron Egerton, mannen som spiller Elton John i filmen Rocketman.

– Boka tar for seg hele livet til Elton John, og ikke bare årene han var stappfull av narkotika, som dominerer filmen. Elton John er morsom, passelig sladrete, passelig selvplagende, og som med de fleste som har vært stjerner så lenge og kjenner alle andre stjerner: Dette er også en historie om vår tid, forteller Kalvø.

Me er en morsom, ærlig og rørende historie om en av de mest suksessrike artistene gjennom tidene. Elton John forteller om sitt liv, sin musikk og sitt forhold til andre mennesker, om sine lidenskaper og sine feilgrep.

Den britiske avisen The Times beskriver boka som «Self-deprecating, funny . . . You cannot help but enjoy his company throughout, temper tantrums and all».

3. Alle andre av Sally Rooney

Denne boka er signert den irske suksessforfatteren Sally Rooney som slo gjennom med Samtaler med venner i 2017. Hun omtales som en slags millenniums-Jane Austen.

I hennes andre roman, Alle andre, møter vi Connell og Marianne som begge vokser opp i en liten by i Vest-Irland. Vi følger dem over en periode på fire år og møter dem først mens de begge går siste året på videregående.

Connell og Marianne er veldige forskjellige, hvor han er godt likt, kjekk og atletisk, mens hun er en upopulær, ensom ulv som trives best i eget selskap og ikke har noen venner på skolen. Hun kommer fra en rik familie og bor i stor villa, mens han kommer fra enklere kår.

Connells mor er vaskehjelp hos Mariannes familie, og det er slik de møtes. Tidlig i boka innleder de et forhold, men fordi Connell er redd for å miste sin populære status, holder de forholdet skjult. Etter hvert mister de av ulike grunner kontakten, men møtes igjen på Trinity College of Dublin. Da er rollene og maktforholdet snudd, hvor det er Marianne som er den populære og Connell som er usikker og ikke har særlig med venner.

– Det er en skikkelig bra bok, erklærer Kalvø.

Alle andre er en kjærlighetsroman og en fortelling om hvordan et menneske kan forandre livet til den andre, og vant Costa-prisen 2018. TV-serien med tittelen Normal People ble sluppet på NRK i juni, og er regissert av Oscar-vinneren Lenny Abrahamson.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d bloggers like this: