Aktuelt Barn og ungdom Boktips

Adventskalenderne som samler hele familien

Advent er en magisk tid, full av forventning og forhåpning, men også av rastløshet og uro. For blir det ikke snart jul?, lurer de små på. 

Å telle ned dagene i desember, er en del av det å glede seg til jul. Glem julekalender med ting som blir borte eller ødelagte idet de er pakket opp. Glem sjokoladekalendere med sjokolade som smaker harskt.

Sett på en julekalender på lydbok i stedet! Så kan dere sitte sammen i sofaen med hvilepuls, pepperkaker og tente lys, og lytte dere gjennom de vidunderlige desemberdagene.

Her er fire tips til julekalendere som definitivt vil gi dere en stemningsfull adventstid.

Snøfall
Hanne Hagerup, Hilde Hagerup og Ane Gustavsson
Lest av Scott Maurstad

Passer fra seks år og oppover

NRKs mest sette julekalender noensinne er endelig kommet i lydbokform! Det er en eventyrlig historie om Selma og nisselandsbyen Snøfall. Selma er ni år og har mistet foreldrene sine i en ulykke. Alt hun ønsker seg til jul er en familie. Enn så lenge må hun og hunden Casper bo hos naboen og surpompen Ruth. Hun skriver et brev til julenissen, og både brevet og Selma kommer til Snøfall, selv om vanlige mennesker ikke kan komme dit. Er Selma helt vanlig? Så forsvinner julenissen Julius og selve jula står på spill.

Selmas historie er en spennende, mystisk og forunderlig bok om vennskap, samvær og familie i utvidet forstand, og en moderne klassiker som virkelig setter fart på julestemningen.

Snøsøsteren
av Maja Lunde og Lisa Aisato
Lest av Kim Haugen

Passer fra seks år og oppover

Denne boken fra 2018 er allerede blitt omtalt som en ny juleklassiker. Julian pleier å glede seg til julaften, som også er bursdagen hans. Da står juletreet pyntet, lysene er tent, det knitrer i peisen og det lukter klementiner og pepperkaker. I år føles det derimot som om jula er avlyst, og ingenting er som det pleier etter at storesøsteren døde.

Heldigvis møter Julian Hedvig, som både er glad og elsker jul, og da begynner han å håpe at det kan bli jul likevel. Men det er noe merkelig med huset Hedvig bor i, og den gamle mannen som stadig dukker opp. 

Snøsøsteren er en rørende historie om vennskap, søskenkjærlighet, familiesamhold og om å akseptere døden. Og ikke minst handler den om jul og juleglede. 

Julekort fra Svingen
av Kjetil Indregard
Flere innlesere

Passer fra tre år og oppover

Hvis dere likte julekalenderen Jul i Svingen på tv, kommer dere til å digge Julekort fra Svingen. Det er en lun, morsom og underfundig kalender med julekort direkte fra barna i Svingen. I alt 24 julekort, ett for hver dag.

Avsenderne er Linus og vennene hans som gleder seg til jul. Sterke Åsa drømmer om å kunne løfte 470 kilo, kloke Akaya synes det er kaldt i Svingen, Nure, som alltid snubler i skjerfet sitt, skriver til pappaen sin i himmelen, mens smårampete Børre, som egentlig er snill, lurer på hvordan han kommer til å se ut som konge. Atif har lest kjempemange bøker og skriver brev på vegne av Klara Klegg, mens Victoria som nettopp har flyttet inn, tror aldri hun kommer til å få noen venner i Svingen.

Lydboken er lest av stjernelaget Andrea Bræin Hovig, Christoffer Staib, Helge Winther-Larsen, Henriette Steenstrup, Silje Torp og Yngve Bjørn Berven.

Klokkerens evangelium
av Gaute Heivoll
Lest av forfatteren

Passer fra ni år og oppover

«Dette er ei vakker og eventyrleg bok om glede og håp, men også sorg og sakn», skrev Framtida Junior om Klokkerens evangelium. Boken er en personlig fortelling som også ser mot juleevangeliet, Draumkvedet og myten om Orfeus og Evrydike.

Det har gått ett år siden Bendik mistet faren sin, Ole Klokker. Den synkende kirken skal rives og spres for alle vinder, og den gale Nils Skolemester kjøper prekestolen og setter den opp hjemme i høyløa. Bendik savner kirken og svalene i tårnet, men mest av alt savner han faren som fikk klokka til å synge. En dag før jul inviterer han Nils til å feire jul med ham og moren. Men på veien hjem går Bendik gjennom isen og kommer til ei grend mellom himmel og jord som ikke vil gi slipp på ham.

Trenger du flere tips til julekalendere? Sjekk også ut Julenissesjokolademysteriet av Torunn Haraldsen og Julekrybben av Birgitte Elin Bjørnstad.


Ikke medlem i Storytel? Prøv 14 dager gratis!

%d bloggers like this: