Aktuelt Boktips

9 lydbøker som gjør deg glad når du føler deg litt ensom

Selv når Erna Solberg ber oss holde oss hjemme, kan vi oppleve utenlandsreiser, spennende eventyr og nye, vakre vennskap. Vi har samlet bøkene du kan drømme deg bort i.

Ikke medlem i Storytel? Prøv 14 dager gratis!

Koronapandemien herjer videre, og vi tilbringer stadig mer tid innenfor hjemmets fire vegger. Men, sosial distanse fra venner og nære betyr ikke nødvendigvis at vi trenger å være ensomme.

Under har vi samlet en rekke feelgood-bøker som gir deg en velfortjent virkelighetsflukt – og hjelper deg med å holde humøret og motet oppe under den sosiale nedstengingen.

Lydbøkene inneholder ting vi savner mest akkurat nå, som vennskap, utflukter til eksotiske land og utforskning av nye forhold:

  1. Potensgiverne av Karin Brunk Holmqvist

I en bok som kun kan beskrives som en nydelig hyllest til landsbygda og vennskapet, møter vi Tilda og Elida. De to søstrene er godt på vei inn i 70-årene, og kjenner at tiden står litt for stille i den svenske småbyen de bor i. Dog blir livene deres hakket mer spennende når storsjarmøren Alvar flytter inn i huset ved siden av.

Desperate forsøk på å imponerende den nye naboen følger. De bestemmer seg for at det beste de kan gjøre er å investere i et innendørs toalett – uten at de nødvendigvis har midlene som kreves for dette. Det er dette som leder dem til den geniale ideen om å starte postordresalg av potensmiddel.

Søt, sær og særdeles nydelig. Potensgiverne serverer humoristisk og dristig historiefortelling fra begynnelse til slutt. Innleser er Liv Aakvik.

2. Spis, elsk, lev av Elizabeth Gilbert

.

Elizabeth Gilberts memoarer fra 2006 er ikke mindre enn en moderne klassiker, noe den var lenge før den ble filmatisert med Julia Roberts i 2010. Da den først ble sluppet, inntok den bestselgerlisten hos New York Times og ble der i 187 uker, altså drøye tre og et halvt år!

Historien tar for seg Gilberts egne forsøk på å bryte ut fra det suksessfulle, men utrivelige rutinelivet hun levde med ektemannen og skribentjobben. I løpet av et år reiste hun på tvers av kloden for å spise og elske, i et forsøk på å virkelig leve.

Historien er ektefølt, hjerterå og inspirerende. Kanskje akkurat det vi trenger å lese litt mer om for tiden. Innleser er Yvonne Amundsen.

3. Samtaler med venner av Sally Rooney

 

Studentvenninnene Frances og Bobbi har alltid sett på seg selv som en uslåelig duo. Dette forandrer seg når de begge involveres med et gift par: skuespilleren Nick og fotografen Melissa. Frances kjenner en tiltrekning mot den spennende skuespilleren, men er det bare en flørt hun kjenner på? Eller finnes det potensial for noe dypere? Idet de fire nærmest smelter sammen, slår grunnmuren sprekker og lojaliteten mellom venner settes på prøve.

Samtaler med venner er irske Sally Rooneys debutroman. Sammen med hennes andre roman Alle andre (Normal people på originalspråket) beviser denne boken at 29-åringen er blant de mest spennende litterære talentene hennes generasjon har å by på. Språket er skarpt, og kjennskapen til hverdagslivet til unge voksne er mesterlig. Innleser er Andrea Skogtrø Eggan.

4. Sommerfuglrommet av Lucinda Riley

Lucinda Riley er selve dronningen av feelgood-bøker! I Sommerfuglrommet har Riley lagt handlingen til det ærverdige herskapshuset Admiral House. Her har familien til Posy Montague bodd i generasjoner. Hun har hatt et godt og minnerikt liv i det store godset. I oppveksten fanget hun sommerfugler med sin far, og da hun ble eldre oppdro hun sine egne barn her. Men nå er Posy i 70-årene, økonomien er trang og huset er i ferd med å forfalle. Må hun selge huset?

Mens hun baler med dette eksistensialistiske spørsmålet, dukker hennes livs kjærlighet opp helt ut av det blå. Ekskjæresten Freddie, som forlot henne for femti år siden, bærer på flere hemmeligheter som er i ferd med å snu opp ned på livet til Posy. Innleser er Silje Storstein.

5. Exciting Times: A Novel av Naoise Dolan

Dublin-beboeren Ava har nettopp ankommet Hong Kong. Her skal hun starte i en helt ny jobb som privat engelsklærer for barna til byens elite.

Hun møter den svært spennende mannen Julian, en attraktiv bankmann som elsker å bruke penger på henne og være fysisk med henne. Men i byen finnes også Edith, en ambisiøs og vakker advokat som vil ha med seg Ava på teater og i rosebladfylte badekar. 

Vogue beskrev denne romanen som et glimrende kjærlighetsdrama ala Sally Rooney satt til det rike overklasselivet fra Crazy Rich Asians. Og det kan vi definitivt like, spesielt ettersom vi kjenner på savnet etter å sette oss i et flysete med fjerne destinasjoner som mål. Innleser er Aoife McMahon (engelskspråklig).

6. Hundreogettåringen som tenkte at han tenkte for mye av Jonas Jonasson

Svenske Jonas Jonasson slår til med en glimrende oppfølger av storsuksessen Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant. Den stadig aldrende Allan befinner seg nok en gang i en situasjon hvor alt har blitt kjedelig. Bestekameraten Julius ser dette og byr på en heidundrandes tur i luftballong som fører dem ut i den vide verden, hvor alt fra amerikanske presidenter til nordkoreanske diktatorer venter dem.

Jonasson fanger nok en gang den absurde og fortreffelige ånden som gjorde forgjengerboken (som du også finner hos Storytel) så underholdende. Innleser er Anders Ribu.

7. Roskilde av Linn Strømsborg

Tre venninner, to telt og det som føles som et uendelig antall konserter. Roskilde er et nostalgisk kjærlighetsbrev til den ikoniske festivalen, som sømløst tar oss tilbake til den unike følelsen av å sitte der på den danske marken, i vente på det ypperste den internasjonale musikkscenen har å tilby.

Boken er skrevet i løpet av fem år hvor forfatter (og innleser) Linn Strømsborg tok turen sørover. Et ypperlig valg for musikkelskere og festivalentusiaster i alle aldre.

8. Kunsten å høre hjerteslag av Jan-Philipp Sendker

Den vellykkede advokaten Tin Win forsvinner plutselig en dag fra familien sin i New York. Når datteren Julia fire år senere finner et hemmelig kjærlighetsbrev faren egentlig skulle sende til en kvinne i Burma, bestemmer Julia seg for å ta turen til Sørøst-Asia for å løse mysteriet om farens forsvinnelse.

I Burma møter hun mennesker som kjenner til faren og tilsynelatende henne også. Det hun møter her er en kjærlighetshistorie du neppe har hørt maken til.

Kunsten å høre hjerteslag er det Sendker selv kaller en bok helt fri for kynisme i en svært kynisk tid, og den er en internasjonal bestselger. Boken er det første delen i Sendkers berømte Burma-trilogi. PS: Oppfølgeren Kunsten å være den man er finner du også hos Storytel! Innlesere er Charlotte Grundt og Haakon Strøm.

9. The Perks of Being a Wallflower av Stephen Chbosky

Fra en debutroman til en annen: Stephen Chbosky gjorde storeslem da han utga denne ungdomsromanen på slutten av 90-tallet. Denne coming-of-age-fortellingen er en favoritt blant mange, mye takket være forfatterens dønn ærlige utlevering av ungdomslivets utfordringer.

Vi ser historien fra synspunktet til 15 år gamle Charlie – en introvert leseløve som sliter med å komme seg over to dødsfall i sin nærmeste omkrets. Han blir venner med to eldre elever – Patrick og Sam – som begge er mer erfarne enn Charlie når det gjelder kjærlighet, dop og andre ting som preger den voksne verdenen.

Romanen er en utsøkt utforskning av identitet i en alder der hormoner løper løpsk, hvor hovedpersonen må utfordre sine egne tanker om hvordan han egentlig ønsker å leve livet sitt.

Historien er morsom, rørende og ikke minst ærlig. Innleser er Noah Galvin (engelskspråklig).

 

%d bloggers like this: