Aktuelt Boktips Dokumentar

10 lærerike bøker om andre land

Nå som vi går inn i den mørkeste tiden på året, tilbringer de fleste av oss mer tid hjemme. Hva med å benytte tiden til å lære noe nytt? Kanskje et land du kan tenke deg å besøke når grensene igjen åpnes og vi kommer tilbake til en mer normal hverdag? Eller et land med en historie du ønsker å vite mer om, konflikter du kanskje ikke kjenner så godt til?

Vi har laget en liste med bøker fra land vi selv er veldig nysgjerrige på, land vi ønsker mer kunnskap om, og land vi drømmer om å besøke. Hva med deg?

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

1. Bli med på en eventyrlig reise langs Russlands enorme grense

Grensen – en reise rundt Russland
av Erika Fatland
Lest av Erika Fatland

En eventyrlig reise fra Nord-Korea i det fjerne Østen, langs Kaukasus, over Det kaspiske hav og Svartehavet, til Ukraina og videre opp gjennom Øst-Europa og helt opp til vår egen grense mot Russland, for deretter å avslutte med båt gjennom nordøstpassasjen. Fatland viser hvordan disse svært forskjellige landene alle påvirkes av sin mektige nabo. Bli med på en svært lærerik reise.

2. Følg verdens mest berømte togspor – Orientekspressen

Orientekspressen – En vårreise
av Torbjørn Førøvik
Lest av Andres Ribu

Fra London til Istanbul og videre til Samarkand med Norges fremste reiseskildrer. Dette er et overflødighetshorn av en bok om den legendariske Orientekspressen som i mer enn hundre år har rullet på strekningen mellom Paris og Istanbul, en eventyrlig reise som går gjennom hele tolv land og tjueto byer.

3. Få inspirasjon til din neste Berlin-tur

Berlin – det 20. århundrets hovedstad
av Torgrim Eggen
Lest av Anders Ribu

Bli kjent med stedet, tiden og menneskene som skapte Berlin. Fra revolusjonen, via nazismen og den kalde krigen til en gjenforent by. Eggen gir oss en stilsikker, original og ikke minst morsom presentasjon, som er både kunnskapsrikt og reflektert skildret.

4. Bli med bak medias overskrifter til Afrika

Afrika – en vakker dag
av Tomm Kristiansen
Lest av Tomm Kristiansen

Denne boken er en reise blant de fattigste, de tause, de ydmykede, men også dem som står der med sin verdighet og skjønnhet. De som av ingen ting har skapt seg et hjem, et liv, og en fremtid for barna. Velskrevet og innsiktsfullt fra tidligere NRK-korrespondent Tomm Kristiansen.

5. Dokumentariske vitnesbyrd fra Midtøsten

Arabisk høst
av Sigurd Falkenberg Mikkelsen
Lest av Per Andreas Tønder

Sigurd Falkenberg Mikkelsen var NRKs Midtøsten-korrespondent i perioden 2011-2016, og dekket området fra den arabiske våren og fram til dagens flyktningkrise. Brevene er personlige og preget av både de voldsomme hendelsene og hans egen reise om begynte da de dro som en familie på tre til Kairo i 2011 og som endte da de vendte hjem som en familie på fire i 2016.

6. En mat og vinreise i Veneto

Gylne dager og dype viner
av Klaus Hagerup og Bibbi Børresen
Lest av Klaus Hagerup

Bli med på en reise fra vingård til vingård i vakre Veneto. Her får vi ta del i vinsmaking av rødviner fra Valpolicella, hvitviner fra Soave og selvfølgelig prosecco. For ikke å snakke om alle de overdådige måltidene som serveres, de livlige samtalene rundt matbordet, på kjøkkenet og i bilen undeveis mellom stedene. Her får du en reiseskildring med masse smil og latter.

7. Boken for alle som elsker Frankrike

Et år i Provence
av Peter Mayle
Lest av Erik Øksnes

Enten du har vært i Provence, eller drømmer om å komme dit, er dette boken for deg. Den er full av detaljerte beskrivelser av fransk dagligliv, skildret med masse humor. I tillegg er den en guide til god mat og gode restauranter, med beskrivelser av alle delikatessene og den gode vinen. En skikkelig feelgood-bok.

8. Bagdad observert gjennom en krigsreporters øyne

Hundre og én dag
av Åsne Seierstad
Lest av Åsne Seierstad

Fra januar til april 2003 – i hundre og én dag – arbeidet Åsne Seierstad som reporter i Bagdad for skandinaviske, tyske og nederlandske medier. I denne boken gir hun et nært innblikk i de utfordringene hun møtte. Her gjengis noen eller deler av tekstene hun skrev under krigen, men de settes inn i en sammenheng, for å vise noe av hva jobben som krigskorrespondent består av.

9. Om Amsterdams historie

Amsterdam – Vann og velstand
av Karin Helena Sjøberg
Lest av Marianne Hoff Engesland

Et nederlandsk ordspråk sier at der det er vann er det liv, og Amsterdams kanaler er et uttrykk for velstanden som vannet har bragt med seg.

10. Roma – den evige stad

Roma – Europas sjel
av Karin Helena Sjøberg
Lest av Marianne Hoff Engesland

Roma er en fantastisk by, uavhengig av om du er førstegangsbesøkende eller har vært der flere ganger før. Så hva med å bli med på tur til denne romantiske byen, som blant annet byr på historie, fantastisk arkitektur og kultur?

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d