Aktuelt Boktips Romaner

7 romaner for høstlyset

Det er mye snakk om høstmørket, men ikke glem det vakre høstlyset! Enten du liker å tilbringe årstiden ute blant de flammende fargene eller inne under pleddet (eller begge deler!), er en fengslende lydbok en god ledsager. Vi har plukket ut syv kritikerroste romaner vi mener det er verdt å sette av tid til.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

Mannen som elsket Sibir
av Roy Jacobsen & Anneliese Pitz
Lest av Nils Johnson

Fritz Dörries (1852-1953) levde et liv som få i dag kan fatte. På sine eventyrlige reiser i Sibir gjennom 22 år samler han tigre, hjort, ørner, planter og sommerfugler. Som en blanding av Lars Monsen og Carl von Linné drar han alene i en slede tvers over hele Sibir. Kulde, skjønnhet og lidelser. Denne romanen er basert på hans erindringer – en fantastisk fortelling om natur, reiser og oppdagelser.

Korrigeringer
av Jonathan Franzen
Lest av Kim Haugen

En moderne klassiker! Enid Lambert begynner å planlegge julen i mars. Hun maser på de tre voksne barna om å komme hjem til julefeiring i St. Jude. Hun vil ha en god, gammeldags familiejul, men familien hater å være sammen, og går umiddelbart hverandre på nervene. Jonathan Franzen beskriver nådeløst, rørende, humoristisk og med mye varme den amerikanske familien og det sprikende gapet mellom moderne og tradisjonelle forventninger til livet.

Å smyge forbi en øks
av Beate Grimsrud
Lest av Tone Danielsen

En betagende roman om det å vokse opp i en familie som ikke er som andre familier. Familien Larsen består av mor og far og syv søsken. Lydia, som er midt i søskenflokken, er den som forteller. Alt er sett gjennom jentungens og den gryende tenåringens øyne. Å smyge forbi en øks er en rik roman; tragisk og ustyrlig morsom på samme tid. En original families indre liv er skildret med varme og dyp innsikt.

Byens spor: Skyggeboken
av Lars Saabye Christensen
Lest av Kim Haugen

Den medrivende, storslåtte og tankevekkende avslutningen på trilogien Byens spor. Sentralt i serien står Maj Kristoffersen, hennes skjebne er tett vevd sammen med byen og gatene hun lever i: Men like mye menneskene hun deler byen med. Barna er blitt voksne og tidene forandrer seg. Håp og drømmer får brynt seg på en verden som ikke lenger går på skinner. Voksesmertene preger dem alle når nye dører åpner seg og de gamle lukker seg. Lars Saabye Christensen har lagt øret inntil byens konkylie og lyttet til dens spor.

Ingen tid å miste
av Tore Renberg
Lest av Tore Renberg

Hun het Edel og ble født det året første verdenskrig brøt ut. I 1998 gikk mannen hennes bort, og en ny hverdag åpnet seg. Tomme dager, savn. Sammen med datteren Tove stelte hun i stand et enkelt arrangement: De skulle møtes hver onsdag. De skulle tilbringe litt tid sammen. For de hadde ingen tid å miste. Tore Renberg går tett på det bestandige, det forgjengelige og det forfengelige. Det er en slående enkel roman, kraftfullt lysende og humørfylt, fra en av våre store fortellere.

Alt som er
av Brit Bildøen
Lest av Ingrid Bolsø Berdal

Alt som er handlar om ein familie i tre generasjonar og dei livsvala dei tek. Morfaren til Mariann, Lluis valde å forlate den kvinna han elska i Marokko. Mor hennar, Maria, valde å følgje den unge arkitekten ho forelska seg i, til Noreg. Har Mariann noko val? I det rommet som blei til overs då oldefar til Mariann bygde tømmervillaen på Vindern tårnar alle løyndommane og sanningane om familien Storm-Eriksen seg opp. Det er staden der alt som er og ikkje er, det som lever og det som blei borte, får plass.

Bikubesong
av Frode Grytten

Romanen skildrar eitt år i Murboligen, ein arbeidarbustad i Odda. Her er kjærleik, kidnapping, politikk, løgner, utruskap og Ola Nordmann frå Hardanger. Bikubesong er ein kollektivroman om det mytologiske Odda, varmt og utleverande skildra, men også med eit skarpt innsyn i det norske sosialdemokratiet anno 1999.

Lest av Lasse Lindtner, Anderz Eide, Marianne Krogh, Anne Ryg, Frode Grytten, Ingrid Bolsø Berdal, Jon Eikemo, Lasse Kolsrud, Hans Rønningen, Trond Høvik, Svein Roger Karlsen, Ingrid Jørgensen, Bjarte Hjelmeland, Hildegunn Riise og Pål Sverre Valheim.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!


%d bloggers like this: