Aktuelt Innlesere

Månedens innleser: Hedda Munthe

Som innleser av Lucinda Rileys serie De syv søstre er Hedda Munthes stemme velkjent for mange nordmenn. Hun er selv glad i serien og gleder seg som en ihuga fan hver gang hun får en ny bok å lese inn.

Hvordan er det å lese inn en bokserie av en forfatter som Lucinda Riley som så mange elsker?

— Dette er en serie som nå har levd med meg i flere år. Jeg gleder meg, på lik linje med andre, til å dykke inn i historiene til de ulike søstrene. Og jeg kjenner jo på et ansvar når jeg vet hvor mange som venter på neste bok, og som jeg ikke vil skuffe.

Hvorfor tror du at så mange er så glad i dem?

— Lucinda Riley har skapt et univers av ulike fascinerende menneskeskjebner, men som alle har en felles historie i bunn. Fortid og nåtid flettes sammen i boka. Det er en driv i bøkene som gjør at man bare vil videre og finne ut mer om karakterene og historien deres.

Tenker du noengang på at mange forbinder disse historiene med stemmen din?

— Nei, det tenker jeg ikke så mye på. Jeg leste en gang en Fifty Shades–aktig bok. Og da må jeg si at tanken slo meg etterpå …

Hender det at du blir gjenkjent gjennom stemmen din?

— Nei. Jeg tror så mange skaper sitt eget univers gjennom lydbøkene, slik at det ikke kobles så mye til meg som person.

Du er skuespiller, akkurat som mange innlesere. Hvordan opplever du at du bruker dette når du leser inn en bok?

— Jeg bruker det i formidlingen av historien og i replikkføringen i bøkene. Det jeg synes er vanskelig er balansegangen mellom å legge følelser i det, men samtidig å ikke legge for mye. Dette skal jo ikke være radioteater, men når det er dialog må det være en liten forskjell på karakterene slik at lytteren forstår hvem som snakker. Og samtidig ønsker jeg å formidle følelsene som ligger i bunn.

Er det også en viss forskjell? Mange innlesere er følelsesmessig nokså kontrollerte når de leser.

— Dette spørsmålet henger sammen med svaret over. Det blir slitsomt å lytte hvis det uttrykkes for mye følelser gjennom boka. Lytteren skal kunne skape sine egne bilder.

Hvordan er det annerledes å lese en kjærlighetsroman og f.eks. krim?

— Handlingen skal jo drives framover i begge typer sjangre, men jeg opplever kanskje at krim burde ha en større dirrende nerve i bunn. Og i krim eskalerer gjerne spenningen utover i boka og det ønsker jeg å formidle. I kjærlighetsromaner kan ordene være så store i seg selv, og de partiene synes jeg det er viktig å formidle uten mye følelse. Det som blir skrevet skal ikke “drukne” i min stemme. 

Hva leser du inn nå?
— Nå leser jeg inn Fremmed fugl, en krimbok av Anna Jansson. [Slippes i Storytel i 2021, red. anm.]

Hva liker du selv å lese på fritiden?

— Jeg leser mange bøker i jobbsammenheng, og synes jeg får lite tid til å begynne på bunken av bøker jeg har fått eller kjøpt. De siste årene har jeg lest en del i norsk litteratur, men som oftest har jeg med meg en bok som jeg skal lese inn senere. Jeg skal på høstferie og da skal jeg ta med meg en ny roman av Sarah Jio og ny krim av Anna Jansson.

Kan du anbefale en bok på Storytel?

—Det blir som sagt lite tid til andre bøker enn de jeg selv skal lese inn. Men jeg leste inn Jenta som skrev i silke av Kelly Estes for noen år siden, og den lever med meg ennå.

Skrevet av Kristine Kleppo


BIOGRAFI
Hedda Munthe er en godt kjent stemme for de med litt romantiske lyttevaner. Hun har blant annet lest inn Lucinda Rileys serie om De syv søstre, men er allsidig og leser også gjerne inn krimbøker. Hedda er skuespiller og har blant annet utdannelse fra det prestisjetunge Lee Strasberg Theatree Institute i New York. Hun er også utdannet i stepping, klovneri og skuespill med masker. I tillegg til å lese inn lydbøker er hun leder i teatertruppen Teater Spillebrikkene og instruerer på Minken Fosheims teaterskole.

Se alle bøker lest av Hedda Munthe her

%d bloggers like this: