Innlesere

Månedens innleser: Kim Haugen

Han har lest inn noen av våre viktigste og mest elskede forfattere. Om du har hørt på lydbøker, så kan du nesten ikke ha unngått å høre stemmen til skuespiller og innleser Kim Haugen.
– Jeg tror man må finne gleden i stoffet. Hva er forfatterens humor, alvor og ensomhet? Hvis jeg trives med boken tror jeg også at lytteren trives, sier han. 

Det er en imponerende liste over forfattere du har lest inn. Her er manges absolutte favorittforfattere, som Lars Saabye Christensen, Fredrik Backman, Tor Åge Bringsværd og John Williams. Hva tenker du om måten du som innleser forvalter et forfatterskap?

Det ser jeg på som en veldig stor ære, for jeg ser jo veldig opp til disse forfatterne selv. Det er forfattere jeg liker å lese utenfor jobben. Også synes jeg det er et stort ansvar. De har overlatt sjela si i mine hender og da må jeg respektere forfatterens ønsker, skjønne forfatterens humor og alvor. Så hvis jeg klarer å få det til, å gjøre det på den måten, synes jeg det er veldig gøy. Det er forferdelig moro å lese slike bøker.

Du har lest inn nesten alle bøkene til Lars Saabye Christensen. Når du har vært stemmen til et forfatterskap så lenge som hans, blir det til at du finner en egen måte å lese ham på?

Ja, kanskje. Selv om også han har forskjellige bøker. Den siste serien hans Byens spor har den samme tonen, varmen og ensomheten. Men han har også andre bøker som har en annen tone. Jeg kjenner meg veldig igjen i Lars Saabye Christensens bøker. Jeg er jo også fra Oslo selv. Han skriver så mye som er menneskelig og klokt. En forfatter jeg har stor glede av å lese, virkelig altså.

Jonathan Franzen har en lignende plass i amerikansk litteratur som Lars Saabye Christensen har i Norge. Hvordan er det å lese inn ham?

Veldig morsomt og krevende. Han har et veldig rikt språk. Lange setninger, med innskutte bisetninger. Det krever mye forarbeid. Mer enn mange andre bøker. Teknikerne på Cappelen Damm er helt forbilledlig dyktige og det har vært morsomt å gjøre ham som lydbok på grunn av den backingen jeg har fått fra dem. Jeg er en veldig tilhenger av det å ha en tekniker. Å kunne lese for noen som er dedikert og engasjert i boken gjør mye for selve innlesningen. Jeg er overbevist om at det gjør den mye bedre.

Har du noen tanker om Franzens forfatterskap i forhold til det som skjer i USA nå?

Et stort spørsmål. Han er en veldig liberal demokrat slik jeg oppfatter ham. Han tør å være upopulær og banne i kjerka. Han har tydelige politiske holdninger og et miljøvernaspekt i skrivingen sin. Jeg synes at han skriver veldig avslørende om mennesker. Jeg tror han tar pulsen på hele USA, ikke bare hans egen menighet. Han sier mye interessant om menneskene som lever der.

For mange er en god innlesning en forutsetning for å høre på ei lydbok, kanskje spesielt når det gjelder en favorittforfatter. Hva tenker du at en lytter trenger fra en innleser?

Jeg tror man må finne gleden i stoffet, glede seg over selv å lese. Hvis jeg trives med boken tror jeg også at lytteren trives. Hva er forfatterens humor, alvor og ensomhet? Hvis jeg gjør det så blir det riktig.

Kan du fortelle om en bok du har lest inn som har gjort spesielt inntrykk på deg?

I tillegg til Byens spor av Lars Saabye Christensen, så synes jeg at Stoner av John Williams er en fantastisk bok. Det var en fantastisk opplevelse å lese den inn. Williams og Saabye Christensen er to favoritter.

Hva slags bøker liker du å lese selv på fritida?

Akkurat nå leser jeg den siste boka til Torgrim Eggen om Axel Jensen. Han skriver veldig levende om en vanvittig tid, en hippietid i Norge. Det var før min tid, men likevel kjenner jeg mye igjen. Den er gøy om man har et forhold til Jensens bøker, som Line og Ikaros. Dessuten finner jeg en masse felles referanser, personer og kunstnere. Det er fascinerende om 50- og 60-tallet.


BIOGRAFI:

Kim Haugen er kjent for sine solide innlesninger av noen av våre mest respekterte og elskede forfattere. Haugen er skuespiller, har hatt fast ansettelse ved Nationatheatret siden midten av 80-tallet og har medvirket i mange TV-serier.

Se alle bøker lest av Kim Haugen her

Skrevet av Kristine Kleppo

%d