Aktuelt Romaner

Hva amerikanere mener med frihet

Ti år etter at Jonathan Franzens roman Frihet ble lansert er den nå tilgjengelig som lydbok på norsk. Boken ble en sensasjon da den kom, og behandler temaet frihet på en måte som spesielt i lys av dagens politiske usikkerhet i USA, gjør den stadig mer aktuell.

I romanen Frihet, om en amerikansk kjernefamilie, setter Jonathan Franzen amerikanske idealer om frihet på prøve.Det er for mye frihet å få. Den gjør menneskene egoistiske og bunnløst ulykkelige på hver sin måte.

Den store amerikanske romanen

Da Frihet utkom i 2010 var det noe ventet eller nærmest skjebnebestemt ved at den relativt unge forfatteren Jonathan Franzen, som allerede hadde en stigende litterær stjerne, skulle gi ut en ny kandidat til den store amerikanske romanen. Og ikke minst at den skulle hete Frihet. Selvfølgelig skulle den det. Hvorfor hadde ingen skrevet den før kunne man lure. Franzen hadde gitt ut den kritikerroste romanen Korrigeringer ni år tidligere, til strålende kritikker. De to romanene ligner hverandre både i tematikk og tone. Korrigeringer kommer i norsk lydbokutgave i slutten av september. Begge romanene er innlest av Kim Haugen, som har solid erfaring med moderne klassikere.

En amerikansk kjernefamilie i krise

I Frihet møter vi familien Berglund, med ekteparet Patti og Walter som sliter med hver sin midtlivskrise. Videre blir vi kjent med deres barn og nærmeste venner. Vi får kjenne dem slik de var som unge, før de ble desillusjonerte og satt seg fullstendig fast i livet. Det liberale politisk korrekte paret har satt den erke-republikanske sønnen Josh ut i livet. Han har stukket av fra morens klamme kjærlighet og farens strenge moralisme. Patti er plaget av sine følelser for Walters bestevenn, rockestjernen Richard Katz, mens Walter legger all sin energi inn i å redde en blåhvit amerikansk sangfugl fra utryddelse.

Usentimentalt

Franzen går løs på den amerikanske kjernefamilien uten sentimentalitet. Han har en falks blikk og en nådeløs evne til satire. Men ettersom man blir kjent med menneskene hans får man også gode grunner til å bli oppriktig glad i dem, til å la seg rive med av historiene om dem og ønske dem det beste her i livet. Det finnes et tyranni i friheten de utsettes for. Det som skulle gjøre dem så lykkelige, blir til bitterhet, stress og desperasjon isteden.

Frihet – Et spørsmål og et statement

Boken gjorde Jonathan Franzen til en litterær superstjerne. Frihet var i 2010 ennå et ord som kunne bli betraktet som et statement i USA, om enn med en litt urovekkende undertone. Franzen fikk forsiden av Time Magazine under tittelen «Great American Novelist». Frihet ble oversatt på rekordtid over hele verden, og var en enorm suksess både i USA og internasjonalt.

I dag har amerikansk frihet snarere blitt et stort spørsmålstegn. Frihet for hvem? Frihet til å velge mellom en rekke sykehus man ikke har råd til. Frihet til å velge mellom penger til å betale husleia eller å skåne familien for korona-smitte. For en president som forfekter retten til å ture frem akkurat slik han vil. Frihet til å flørte med facismen. Frihet til å være en svart mann som ikke kan kikke på fuglene i parken uten å bli politianmeldt.

For øvrig er fuglekikking Jonathan Franzens egen favoritthobby, et kunnskapsfelt han også bruker i boken sin. Frihet er et ord som kan bety alt, og ikke noe. Et ord som skulle tilhøre folket, men som også har blitt en uløselig del av amerikansk maktelites retorikk.

– Det gir meg utslett

Spør Jonathan Franzen selv om frihet, og han vil si at han har nærmest en allergisk motforestilling mot å diskutere konseptet. «Det gir meg utslett», sa han under en samtale med BBC World Book Club. Han fortalte at måten tidligere president George W. Bush snakket om frihet og terroristers hat mot friheten, hadde irriterte ham så mye at det ble tittelen på boken han jobbet med.

– Lyser opp en verden

– Franzens nye roman Frihet, som hans forrige roman Korrigeringer, er et mesterverk i amerikansk fiksjonslitteratur, skrev New York Times kritiker Sam Tanenhaus.

Han berømmet Franzens evne til å vise hvordan enkeltmenneskets forsøk på å hevde sin egen frihet, fører til at de kolliderer hjelpeløst med andre som forsøker å gjøre det samme som dem selv.

– Som alle store romaner, forteller ikke bare Frihet en fengslende historie. Den lyser opp en verden vi trodde at vi kjente, gjennom forfatterens stødige utstrålende moralske intelligens, skrev anmelderen.

Skrevet av Kristine Kleppo

Hør Jonathan Franzens Frihet her

%d bloggers like this: