Boktips

Det beste fra Norden: 5 nordiske krimserier

Utforsk Norden og de mange mysterier som finnes i både danske, islandske og finske byer rundt om i den litterære verden.

Norden er blant de beste innenfor krimsjangeren. De fleste er enige i at nordiske mennesker elsker å lese krim, og mange forfattere er også ekstremt gode til å skrive det!


Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager! 


Lars Kepler: Joona Linna-serien 

Både Hypnotisøren og de senere bøkene i serien om Joona Linna har hatt enorm suksess i Norge og Norden generelt. Bare i Norge har bøkene om Joona Linna solgt over 1,1 millioner eksemplarer. Lars Kepler er pseudonymet til det svenske forfatterekteparet Alexander og Alexandra Ahndoril.

Den finsk-svenske politimannen Joona Linna bruker ukonvensjonelle metoder som en hypnotisør og et medium for å løse mord utført med en utspekulert ondskap. I serien om Joona Linna trekkes både han, familien hans og andre som er tilknyttet etterforskningen inn i morderens galskap. Bøkene er mørke og brutale, det utenkelige gjøres tenkbart og gir selv Alexandra Ahndoril mareritt.

Du kan høre på alle bøkene hittil i Joona Linna-serien i Storytel: Hypnotisøren, som er lest av Nils Nordberg, Paganinikontrakten og Ildvitnet lest av Haakon Strøm, Sandmannen og Stalker med Ivar Nergaard, samt Kaninjegeren og Lazarus som også er lest av Haakon Strøm. 

Første bok i serien om Joona Linna, Hypnotisøren, er lest av Nils Nordberg.

Arnaldur Indriðason: Serien om Erlendur Sveinsson

Han er den mest populære nålevende islandske forfatter i inn- og utland. Bøkene hans er blitt oversatt til over tjue språk, de har solgt millioner av eksemplarer og fått gode anmeldelser verden over.

Indriðason bruker gjerne ekte historiske hendelser som bakteppe for sine nervepirrende og brutale krimsaker med politimannen Erlendur Sveinsson i spissen. Denne serien viser det vakre Island og Reykjavik på sitt mest grusomme, med saker som strekker seg over både store områder og år. Kollegaene til Erlendur vikarierer ofte som hovedpersoner, og gir et nytt perspektiv i serien. 

Alle 12 bøker i denne spennende, islandske serien kan nå høres i Storytel: Myren, Gravstille, Røsten, Vannet, Vinterbyen, Fjellet, Irrganger og Anger lest av Ivar Nørve, Hjemstavn med Jan Grønli, Tvekampen innlest av Duc Mai-The og de to siste bøkene i serien: Reykjaviknetter og Glemt, lest av Lasse Lindtner. 

Myren er lest av Ivar Nørve.

Jan-Erik Fjell: Anton Brekke-serien

Selvfølgelig må vi ikke glemme Norge når vi snakker om nordiske krimserier! Denne spennende Bokhandlerpris-nominerte krimserien tar for seg livet til overbetjent Anton Brekke fra Kripos. Brekke er komisk flåkjefta, men også sårbar og følsom. Med krimgåter som involverer New York-mafiaer, seriemordere og drepte millionærer, blir Fredrikstad et sentrum for en rekke spennende saker.  

Du finner alle 6 bøker i serien i Storytel, lest av Helge Winther-Larsen: Tysteren, Skyggerom, Hevneren, Rovdyret, Lykkejegeren og nå også den hittil siste i serien: Gjemsel

Lest av Helge Winther-Larsen.

Anna Grue: Serien om Dan Sommerdahl

Anna Grue er en av Danmarks mest leste krimforfattere, og spesielt krimserien hennes om Dan Sommerdahl har vært en bestselger siden 2007. Bøkene har også blitt filmatisert i form av en dansk TV-serie basert på denne krimverdenen, Sommerdahl-mordene. Fire sesonger av serien kan du nå strømme på blant annet TV2 sumo! 

Første bok i serien, Dypt å falle, skildrer hvordan reklamemannen Dan Sommerdahl blir dratt inn i to mordsaker, som etter hvert leder dypere inn i en verden av slavehandel, utnyttelser og grusomme hendelser. Men dette blir ikke siste sak for denne mannen. I den fiktive danske byen Christianssund løser Sommerdahl etter hvert en rekke saker på bestilling som privatdetektiv. Både politistyrken og privatpersoner som har forvillet seg inn i mørke nett trenger hjelp av “den skallede detektiven”. 

Hør alle 7 bøker om Dan Sommerdahl i Storytel, lest av Kristine Rui Slettebakken: Dypt å falle, Judaskysset, Kunsten å dø, Den skallede detektiven, Et spørsmål om penger, Siste forestilling og I rett linje.

Lest av Kristine Rui Slettebakken.

Leena Lehtolainen: Maria Kallio-serien 

Denne krimserien er noe for de som liker å lytte til bøker på svensk, som vi vet at mange av kundene våre gjør! Leena Lehtolainen er kjent som en av Finlands beste krimforfattere og som “Finlands svar på Anne Holt”. Serien hennes om Maria Kallio har fått gode anmeldelser, både i Finland selv og i Norge og Sverige. 

Aktuelle samfunnsspørsmål blir tatt opp i bøkene om politibetjenten Maria Kallio, og viser et realistisk bilde av det moderne Finland gjennom uvanlig levende menneskeskildringer og psykologisk skarpt blikk. 

De første 6 bøkene i serien om Maria Kallio kan du høre eller lese på svensk med Rachel Mohlin som innleser: Snöjungfrun, Dödsspiralen, Vändpunkten, Falska förespeglingar, Studio Näktergalen og Var är alla flickor nu

Lest av Rachel Mohlin. 

Husk at du kan få Storytel gratis i 14 dager om du ikke allerede er medlem! 

%d bloggers like this: