Romaner

Når forholdet mellom to mødre slår gnister står plutselig alt i flammer

Celeste Ngs roman Små branner overalt har ligget på bestselgerlisten til New York Times i nærmere to år. Boka har fått nydelige kritikker, har blitt en leserfavoritt over hele verden og kommer snart som en ny TV-serie med Reese Witherspoon i en av hovedrollene. Nå kan du høre boka i Storytel, innlest av Gisken Armand.

«Denne historien om to familier i Ohio beveget meg til tårer», skrev Hollywood-skuespiller og produsent Reese Witherspoon da hun introduserte Små branner overalt som bok i bokklubben sin.

­– Celeste Ng skriver med forbløffende nøyaktighet om kraften i morsrollen, påpekte hun og anbefalte boken på det varmeste til sine over 23 millioner følgere på sosiale medier. Boken ble en massiv bestselger. Nå kommer snart også TV-serien, produsert av Witherspoon, med henne selv i en av hovedrollene.

Adapsjonen tar seg noen store friheter, så det kan være lurt å få med seg boka først. Her er det først og fremst morsrollen som står i brann, og når den brenner tar den med seg noen viktige samfunnsspørsmål i samme slengen. Alt er pakket inn i en oppslukende fortelling om morskjærlighet, skjebnesvangre valg og opprørske tenåringsdøtre.

Å fortelle en person at hun er en dårlig mor er kanskje en av de verste tingene du kan si til en kvinne. I Små branner overalt møter vi noen helt forskjellige mødre. Elena Richardson og Mia Warren har ulike syn på morsrollen. Mia er den frie kunstneren og alenemoren som flytter til den lille forstaden Shaker Heights sammen med tenåringsdatteren sin Pearl.

Shaker Heights er en forstad fra femtitallet der alle husene står perfekt symmetrisk på rekke. Samfunnet er designet for fredelige og lykkelige kjernefamilier. Barna trenger ikke å krysse en eneste farlig gate for å komme til skolen og det finnes en stolt tradisjon for å inkludere familier fra minoriteter med ulik bakgrunn og farge. Shaker Heights er faktisk en virkelig forstad utenfor Cleveland i USA, der forfatteren Celeste Ng selv vokste opp. Hun kjenner stoffet sitt godt. Hun ser det lille samfunnet for hva det forsøker å være, men vet også hva som skjuler seg bak fasadene.

Foto: © Kevin Day Photography

I et av de herskapelige husene bor Elena Richardsson sammen med sin mann og sine fire barn. Hun er fra en stolt Shaker-familie og er kjent for å ha et stort hjerte for veldedighet. Mia og datteren flytter inn i en av Fru Richardssons leieboliger, barna deres blir venner og i et litt misforstått forsøk på å ta veldedighetsprosjektet sitt et stykke videre insisterer Elena på at Mia tar jobben som deres nye husholderske. Pearl tilbringer mer og mer tid sammen med Fru Richardssons familie, og finner en stabilitet og velstand som hun har savnet i morens kunstnerliv. Det gjør vondt for Mia, som har oppdratt datteren med en stolt tro på at de kan klare seg uten alt dette.

I mellomtiden finner Elenas datter Izzy en mulighet til å være seg selv og uttrykke seg fritt sammen med Mia, som hun ikke føler seg i stand til sammen med sin egen mor. Fru Richardsson ser hvordan husholdersken hennes får en umiddelbar kontakt med datteren hennes som setter i gang sterke følelser. Her har vi to mødre som begge gjør sitt beste ut ifra sine egne forestillinger om hvordan en god mor skal være, men blir konfrontert med begrensningene de har satt for seg selv og barna sine.

Når Mia Warren blander seg inn i en kontroversiell adopsjonssak som gjelder Fru Richardssons beste venninne får den rike forstadsfruen et godt påskudd til å forske i fortiden til sin husholderske. Det begynner for alvor å ta fyr i relasjonen mellom de to kvinnene, og ilden sprer seg til resten av det lille forstadssamfunnet. Under overflaten i Små branner overalt ulmer noen grunnleggende spørsmål om klasse- og rase.

Skrevet av Kristine Kleppo

Hør Celeste Ngs Små branner overalt her.

%d bloggers like this: