Boktips Fakta

Fakta og biografier for norgesferien

Det blir en annerledes sommer for de fleste av oss i år. Mange ser seg nødt til å bytte ut strandferie på Kreta med biltur til Kristiansand. Norge har mange perler og opplevelser å by på, så det vil ikke si at det blir noen dårligere ferie av den grunn! 


Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager! 


Lange bilturer kan være kjedelige i lengden. Da kan det være både underholdende og nyttig med noe annet enn jorder og asfalt å fokusere på. Vi har samlet et knippe fantastiske bøker for deg som elsker faktabøker og biografier, slik at reisen blir en opplevelse i seg selv!


Torbjørn Lysebo Ekelund, Aksel Lund Svindal: Større enn meg – En selvbiografi

Varighet: 5 timer og 40 minutter

Aksel Lund Svindal er kåret til Norges mest populære idrettsutøver, og har gjennom en eventyrlig alpinkarriere vunnet 36 verdenscupseire, fem VM- og to OL-gull. Det unike med Svindals karriere er likevel ikke hva han har oppnådd, men hvordan. I Større enn meg forteller Lund Svindal for første gang sin personlige historie, og åpner opp om prinsippene han alltid har jobbet etter, både som idrettsutøver og forretningsmann, lagkamerat og forbilde – prinsipper som har hjulpet ham tilbake til topps, når alle for lengst hadde avskrevet ham etter katastrofale fall og karrieretruende skader.

Eksempler på turer du kan kose deg med denne boken på: 

 • Mosjøen til Trondheim – 5 timer 26 minutter
 • Meldal til Oslo – 5 timer og 47 minutter
 • Bergen til Måløy – 5 timer og 32 minutter
Lest av Trond Espen Seim

Torstein Velsand: Edvard Grieg 

Varighet: 1 time og 33 minutter

Andre bok i serien om Norges nasjonalarv tar for seg livet til en av Norges mest betydningsfulle komponist, Edvard Grieg. Den nasjonalromantiske komponisten fikk stor betydning for den kulturelle nasjonsbyggingen i tiden frem mot unionsoppløsningen i 1905.

Eksempler på turer du kan kose deg med denne boken på: 

 • Fagernes til Geilo – 1 time og 35 minutter
 • Soknedal til Røros – 1 time og 45 minutter
 • Lande til Mosjøen – 1 time og 30 minutter
Lest av Christian Borch

Lotta Elstad: En såkalt drittjobb

Varighet: 4 timer og 2 minutter 

Etter sitt opphold i Olav Thons rike, der arbeiderne har lav lønn og lav status, spør Lotta Elstad: Det må vel være noe galt med Norge, når helt vanlige og viktige yrker kan kalles «drittjobb»? I En såkalt drittjobb møter Joycy som drømmer om å gjenforenes med mannen sin, Nadia som sier «jeg tjener bare 114 kroner i timen – og det er jo jeg som gjør drittjobben» og Said som løper og løper og løper, mens sjefen mener «det er bare å slutte» hvis noen har noe på klage på.

Eksempler på turer du kan kose deg med denne boken på: 

 • Lillehammer til Flåm – 4 timer og 10 minutter
 • Alvdal til Geiranger – 4 timer og 12 minutter
 • Ballangen til Tromsø – 4 timer 
Lest av Giuliana Consonni Blom

Are Kalvø: Hyttebok frå helvete

Varighet: 7 timer og 52 minutter

Hyttebok frå helvete er en svært morsom og litt sint bok om nordmenns merkelige forhold til naturen. Are Kalvø setter ting på spissen etter et langt liv med løping etter venner som absolutt skal ut i naturen og på hytta, selv om han selv mener det hele er oppskrytt. Kanskje er det et morsomt meta-blikk på vei til deres egen hyttetur eller telttur? 

Eksempler på turer du kan kose deg med denne boken på: 

 • Beitostølen til Stavanger – 8 timer og 6 minutter 
 • Hitra til Oslo – 7 timer og 57 minutter
 • Årnes til Florø – 7 timer og 49 minutter
Boken er lest av Are Kalvø selv

Anne Applebaum: Jernteppet

Varighet: 24 timer og 12 minutter

Jernteppet viser hvordan Stalin og hans hemmelige politi satte seg fore å tvinge en rekke radikalt forskjellige land inn i de strenge rammene til ett politisk og moralsk system: kommunismen. Boken skildrer hvordan samfunnsinstitusjoner systematisk ble plukket fra hverandre, hvordan regimer ble bygget opp i deres sted, og hvordan dagliglivet etter hvert gikk sin gang. Ved å dra veksel på nyåpnede østeuropeiske arkiver, intervjuer og personlige beretninger løfter Anne Applebaum frem gripende historier – fra mennesker som forgjeves forsøkte å gjøre motstand, til de som valgte å tilpasse seg et diktatorisk styresett som holdt dem fanget i sitt jerngrep. En bok og et tema som man virkelig rekker å fordype seg i i løpet av en veldig lang biltur!

Eksempler på turer du kan kose deg med denne boken på: 

 • Narvik til Haugesund – 25 timer
 • Oslo til Tromsø – 23 timer og 49 minutter
 • Svolvær til Kristiansand – 23 timer og 49 minutter
Lest av Anders Ribu

Michelle Obama: Min historie

Varighet: 18 timer og 18 minutter

Hør Michelle Obamas utrolige livshistorie – fra barndommen i Chicago til livet i Det hvite hus. Michelle Obama skriver i Min historie om et liv fylt med mening og store prestasjoner. Hun anses i dag som en av vår tids mest toneangivende kvinner. Som USAs førstedame, og den første afroamerikanske kvinnen som har hatt denne rollen, bidro hun til å gjøre Det hvite hus mer åpent og inkluderende, samtidig som hun inntok rollen som en innflytelsesrik forkjemper for jenter og kvinner i USA og i verden for øvrig. 

Eksempler på turer du kan kose deg med denne boken på: 

 • Mosjøen til Stavanger – 18 timer og 18 minutter
 • Bodø til Flåm – 17 timer og 6 minutter
 • Storjord til Kristiansand – 18 timer og 4 minutter
Lest av Karin Okkenhaug Seim

Trond Strømdahl, Lars Monsen: Norge på langs

Varighet: 6 timer og 28 minutter

Det var på tur i Nordmarka at de to fikk ideen. De ville gå langs den norske innlandsgrensa, langs Russland, Finland og Sverige, fra nord til sør. Men ville de klare vinteren og mørketida i nord? Ville kameratskapet holde? Et år er lang tid, og helt ufarlig skulle det heller ikke bli. I Norge på langs kan du følge Trond og Lars helt fra turen bare var en løs ide, til de en dag nådde målet. Hva passer vel bedre å høre på under en lang reise, enn en fortelling om en enda lengre reise?

Eksempler på turer du kan kose deg med denne boken på: 

 • Trondheim til Oslo – 6 timer og 31 minutter
 • Molde til Flåm – 6 timer og 57 minutter
 • Jessheim til Flekkefjord – 6 timer og 13 minutter
Boken er lest av Trond Strømdahl og Lars Monsen selv

Husk at du kan prøve Storytel gratis i 14 dager om du ikke allerede er medlem! 

%d