Innlesere

Månedens innleser: Anne Ryg

Anne Ryg er med forfattere som Victoria Hislop, Kate Morton og Frid Ingulstad en innleser som har solid erfaring i å lese inn strandlektyre. Selv blir hun rastløs av å ligge på stranda, men leser gjerne Elena Ferrante og Tore Renberg om somrene.

Hva synes du er de viktigste kvalitetene hos en god innleser?

Det aller viktigste er at den som leser klarer å formidle teksten slik at innholdet blir forståelig for den som hører på. At teksten hverken blir ubetydelig eller for betydelig. Det kan høres enkelt ut, men er ikke alltid det. Med en klar formidling, kommer bildene strømmende på for meg som lytter, og med det den rette stemningen, «klangen» og flyten i historien.  

Har du opplevd at noen kjenner igjen stemmen din etter å ha hørt deg på lydbok? Hvordan var det?

Ja, faktisk, nå nettopp. Det var veldig hyggelig! 

Du har blant annet lest inn Frid Ingulstads serie Kongsdøtrene. Hun sies å ha spesielt engasjerte lesere. Har du kommet i kontakt med dem i forbindelse med jobben som innleser?

Har fått meldinger fra ulike lyttere og det er alltid kjempestas! Kongsdøtrene var en serie jeg leste inn over flere år. Må si jeg ble fascinert av hvordan Frid Ingulstad klarer å formidle viktig historie gjennom en form som når så mange ulike lesere. Og ikke minst at hun løfter frem kvinnene som levde i skyggen av disse mennene som har dominert historieskrivningen. 

Mange av forfatterne du har lest inn, som Victoria Hislop og Kate Morton skriver bøker som mange liker å ta med seg på stranda. Hva liker du selv å lese på stranda?

Jeg er i utgangspunktet ikke så god til å ligge lenge på en strand, blir fort rastløs. Samtidig er det om sommeren jeg har mest tid til å lese for egen del, så har hatt flere gode leseopplevelser da. Det som kommer meg i hu akkurat nå fra de siste somrene er Dag Johan Haugeruds Enkle atonale stykker for barn (anbefales!), Napolikvartetten til Ferrante, Tore Renbergs Vi ses i morgen (lo høyt flere ganger av denne) og Carl Frode Tillers Innsirkling-trilogi. Blant mange.

Også har du lest inn biografien om Marie Hamsun. Var det noe ved henne som overrasket deg?

Denne boken var det en gave å få lese inn. Anne Hege Simonsen har skrevet en solid, engasjerende og bevegende biografi om et menneske mange har hatt meninger om som konen til Knut Hamsun, men som få kjenner bakgrunnen til. Det som overrasket mest var derfor hele historien om hvem Marie var før hun traff Knut, hvor og hva hun kom fra. Det oppsummeres godt allerede i tittelen på første kapittel: Konkursunge, skolelys og skuespillerinne. Marie fremstår som en sammensatt person med en enorm viljestyrke. 

Du er jo skuespiller av yrke. Er det noe du har blitt bedre på av å lese inn bøker, som du har fått bruk for når du skal ut på en scene eller spille i en tv-serie?

Det er i hvert fall ikke en ulempe å få muligheten til slik mengdetrening når det gjelder tekstformidling, uansett litterær kvalitet og sjanger. Det får man alltid bruk for.

Kan du fortelle om en bok du har lest inn som har gjort spesielt inntrykk på deg?

Det er så mange, men den nevnte biografien om Marie Hamsun er absolutt en av dem. Den kan jeg virkelig anbefale. Ellers har jeg akkurat avsluttet innlesningen av trilogien om Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset. Leste den som ung, men den snakker til meg på en annen måte nå som jeg har mer livserfaring.

Kan du anbefale en god bok som ligger på Storytel?

I likhet med en del andre innlesere så hører jeg ikke så mye på lydbøker selv. Blir fort opphengt i formen mer enn i innholdet. Men jeg ser at Storytel har Trude Marsteins Så mye hadde jeg, innlest av Charlotte Frogner. Boka er lysende og jeg er sikker på at Charlotte Frogner formidler denne på en fortreffelig måte.

Skrevet av Kristine Kleppo


BIOGRAFI:

Anne Ryg er kjent for mange som skuespiller for scene, film og tv. Hun har hatt roller i filmer som Gymnaslærer Pedersen, Uro og tv-serien basert på Anne Holts bøker.

Se alle bøker lest av Anne Ryg

%d