Barn og ungdom Boktips

6 bøker som gir ungdommen egentid i sommer

Ikke alle sommerdager er solskinnsdager der man kan bade og løpe rundt på gresset. Men det gjør ingenting! Det finnes ingenting som å slå seg ned på sofaen hjemme eller på hyttetur, og lytte til en god lydbok med regnet trommende på taket. Les om 6 bøker som ungdommene kan kose seg med i sommer! 


Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager! 


Det kan fort bli uggen stemning i sommer hvis ungdommen kjeder seg – noe som er en stor fare når ferien er lang og man kanskje ikke har like mange planer som man ellers pleier. Familien kan også føles kvelende nærme hele tiden når man må tilbringe store deler av tiden i for eksempel leiligheten, spesielt for tenåringene. Her er derfor noen tips til flere nye bøker i sommer som kan underholde ungdommene og gi dem etterlengtet alenetid, om det være seg hjemme, på hytta eller på ferietur! 


Karen M. McManus: To kan holde på en hemmelighet … hvis en er død

Tilgjengelig i Storytel fra 30. juni

Tvillingene Ellery og Ezra må flytte til bestemoren i Echo Ridge, en amerikansk småby der en avgangselev ble funnet drept for 5 år siden. Dessuten forsvant Ellerys tante derfra som 17-åring. Under overflaten til den tilsynelatende uskyldige småbyen skjuler det seg mange hemmeligheter. Ellery har vokst opp med hemmeligheter. Moren hennes har mange. Bestemoren hennes også. Hemmeligheter kan være farlige. I Echo Ridge gjør en klokt i å holde hemmelighetene for seg selv. En spennende bok som kan underholde ungdommene mange timer i ferien! 

Lest av Silje Storstein

Thomas Enger: Enkebyen – de bortførte 

Tilgjengelig i Storytel fra 16. juli

Enkebyen – de bortførte er første bok ut i denne spennende serien for ungdommer, som er beskrevet som en “oppslukende dystopi” av blant annet VG. 

En voldsom, uventet flom sender Stella på 16 år og faren på flukt fra bygda de har bodd i hele livet. Etter en strabasiøs ferd gjennom utrygge områder, kommer de omsider fram til Enkebyen. Men prøvelsene er på ingen måte over. I Enkebyen er en rekke kvinner og jenter forsvunnet, og noen av dem dukker opp drept med en J malt eller risset inn på kroppen. Det går raskt opp for Stella at hun er i livsfare, bare fordi hun er jente. Men ingen gjør noe i den gjennomregulerte byen der mye handler om å få ned befolkningstallet. Ingen tør. For Stella blir det en kamp om å overleve. Om å finne en vei videre, selv om det virker umulig. Det handler om å bli voksen, og om å finne noe å tro på. Om kjærlighet og om å gjøre vanskelige valg hun ikke aner konsekvensene av, før det er for sent.

Lest av Ulrikke Døvigen

Tale Maria Krohn Engvik: Helsesista #vågåvære!

Tilgjengelig i Storytel fra 18. juli

Som hele Norges «Helsesista» på Snapchat har hun som mål å inspirere følgerne til å tenke annerledes og bli trygge på seg selv, bryte tabuer og gjøre det lettere for ungdom å ta kontakt med helsesøster på sin skole. I Helsesista #vågåvære! skriver Helsesista om temaer som mange barn og unge lurer på, og som kan være vanskelig å snakke åpent om, som spørsmål om kaostanker, selvmordstanker, kropp, sex og kjærlighet – her er ingenting tabu!

Boken er lest inn av Tale Maria Krohn Engvik (Helsesista) selv

Emily Lockhart: Sanne løgner

Tilgjengelig i Storytel fra 24. juli

Sanne løgner er en intenst spennende og velskrevet roman om kjærlighet, svik og bedrag. Oppfølgeren til Vi var løgnere, som Amazon og Goodreads kåret til Årets beste young adult-bok i 2014, samt nest beste bok uavhengig av sjanger.

Et intenst vennskap. Et forsvinningsnummer. Et drap. (Eller kanskje to.) En mislykket romanse. (Eller kanskje tre). En jente som nekter å gi folk det de vil ha av henne. En jente som nekter å være den hun en gang var. En original thriller som starter der den slutter, og begynner med slutten. Du har aldri vært mer spent på hvordan en historie begynner!

Lest av Kathrine Thorborg Johansen

Jostein Gaarder: Sofies verden

Tilgjengelig i Storytel nå

Sofies verden viser vestlig filosofi på en enkel, forståelig og spennende måte. Dette har nok vært mange ungdommers første møte med filosofihistorie fra sin debut i 1991.

Nils Ole Oftebro leser denne boken, som er både en filosofihistorie og en roman om Sofie og Hilde. Men filosofiens historie og historien om Sofie henger nøye sammen. For å oppklare en rekke mysterier i Sofies verden trenger vi de europeiske tenkernes innsikt. Boken starter med at Sofie får to spørsmål i postkassen sin fra en ukjent avsender. Spørsmål som “Hvem er du?” og “Hvor kommer verden fra?” sender denne intetanende jenta på en reise gjennom de store tankene til vestlige filosofer – fra Sokrates til Descartes, fra Spinoza til Hegel, Marx og Freud.

Boken er lest inn av Nils Ole Oftebro

Bjørn Sortland: Hver morgen dyppet min søster brystene i isvann for å bli pen

Tilgjengelig i Storytel nå

Mariam på 17 år bor i Aleppo. Hun lever sammen med lillebroren i en utbombet kjeller i østdelen av byen. Foreldrene er ikke der lenger. Nå trenger den syke broren Luka akutt hjelp. Mariam bestemmer seg for å flykte ut av Syria, til Tyrkia, og videre med en drøm om å komme til “verdens beste land”. Gjennom research og samtaler med flyktninger fra Syria, har Bjørn Sortland skrevet en roman om en ung jente som slåss for å redde livet. Det er en realistisk og hjerteskjærende fortelling fra et krigsherjet land, hvor konflikten synes uløselig. Midt oppi det hele flykter mange barn og unge helt alene, i håp om å få et bedre liv.

Lest av Hanna Børseth Rønningen

Husk også at du kan få Storytel gratis i 14 dager om du ikke allerede er medlem. 

%d