Barn og ungdom

Gutta som er akkurat like crazy som barnas egen fantasi – er tilbake!

Bøkene om Gutta i trehuset har vært en braksuksess i Norge de siste årene, og da bøkene i fjor sommer entret lydbokuniverset, ble begeistringen enda større. Den australske bokserien har tatt vårt lille land, og noen av våre minste innbyggere, med storm – og det er ikke rart! Bli med inn i en helt unik verden der gjennomsiktige svømmebasseng og marshmallow-maskiner som skyter godteri rett inn i munnen din er en realitet, og kun fantasien setter grenser for hva Andy og Terry kan finne på neste gang! 


Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager! 


Gutta bak «Gutta» 

Gutta i trehuset er skrevet av Andy Griffiths, med Terry Denton som illustratør og kona til Griffiths, Jill, som redaktør. Det er faktisk de selv som blir portrettert i bøkene; Andy, Terry og Jill (som ble oversatt som «Pia» i de norske bøkene). Den norske versjonen er oversatt av Hege Mehren. 

Forfatter Andy Griffiths

Australske Andy Griffiths var opprinnelig engelsklærer, og fortvilte over at stadig færre av elevene hans faktisk leste bøker. Barna syntes at bøker var kjedelig, og det ville Griffiths få en slutt på. Han begynte derfor å skrive barnebøker selv, med en helt egen humor som dro barna med inn i fortellingens verden. Etter flere andre barnebøker med en ukonvensjonell humor, som The day my bum went crazy og The bad book, kom den første Gutta i trehusetboka ut i 2011. Gutta i trehuset med 13 etasjer ble deretter tatt opp av det norske forlaget Fontini, og ble nesten umiddelbart en enorm suksess her til lands! Nå har det hittil blitt utgitt 9 bøker i Gutta i trehuset-serien, med en rekke andre spin off-bøker med de rampete gutta. 


Mindre moral, mer moro! 

Da Andy Griffiths begynte å skrive barnebøker, gikk han bort fra ideen om at barnebøker absolutt må inneha en moral eller lærepenge for barna. I stedet begynte han å fokusere på at det skulle være gøy å dykke inn i bøkenes verden! De helsprøe og artige kreasjonene til Andy og Terry i bøkene viser et helt eget verdenssyn, et syn som er langt nærmere barnas egen fantasi. Hvem ellers klarer å tenke ut et eget venterom som ikke leder til noe sted, men bare er ment for å vente i? Eller en gruppe med ninja-snegler? Eller en babydinosaur-park? Disse gutta er akkurat like sprø som barnas egen fantasi, og det er det som gjør bøkene så morsomme! 

Illustratør Terry Denton har tegnet denne flotte tegningen spesielt for oss i Storytel!

Andy og Terry finner på mye moro, men har selvfølgelig visse oppgaver de må gjøre som “ansvarlige” voksne. Likevel er ikke bøkene tynget av en moral om at de feiler dersom de utsetter oppgavene og bare har det gøy i stedet, men heller at ablegøyene deres viser seg å faktisk være svaret på oppgaven de prøver å få utført i hver bok. Det være seg å sitte barnevakt i en ubåtbaguett, skrive nye bøker, eller overbevise bygningskontrolløren om at et trehus med 65 etasjer, et rom med kvikksand og et haibasseng, ikke er helsefarlig. 


Bildebok som lydbok, hæ? 

For hver bok blir 13 nye etasjer bygd på Andy og Terrys enorme trehus, og nye eventyr venter dem og leserne. Bøkene inneholder mange bilder for å dra barna raskt inn i fortellingen, og derfor kan man kanskje lure på hvordan dette fungerer i lydbokformat? Helt strålende, kan vi gledelig meddele! Takket være innleser Erlend Klarholm Nilsens fantastiske bruk av stemmer og lydeffekter, beholdes denne viktige og gøyale dimensjonen, og essensen av bøkene, fortsatt. Det ble tydelig at både store og små lyttere var hjertens enige da de første tre bøkene i serien ble sluppet i Storytel i fjor sommer.

Innleser Erlend Klarholm Nilsen

Erlend Klarholm Nilsen (f. 1978) er en norsk komponist, komiker og skuespiller som kanskje er mest kjent fra den musikalske humorserien Slå på ring på NRK, som ble nominert til Gullruten for beste humorprogram i 2003. Han hadde også en større rolle i filmen Doktor Proktors Tidsbadekar.

Han har dessuten lest inn mange barnebøker på lydbok, som Småbarnsuppe av Bjørn Ousland og Glenn og skurkene av Camilla Kuhn.

Det er helt fantastisk hvordan han klarer å forme disse universene med bare stemmen og lyder! 


Nå slippes fire nye bøker i serien!

Bli med på nye elleville spillopper med Andy og Terry i sommer! Gutta i det du-tror-det-ikke-før-du-får-se-det store trehuset med 52 etasjer kommer som lydbok allerede 20. juni.
Gutta i trehuset med 65 etasjer, som viser seg å ikke være godkjent av bygningsetaten (og som derfor må rives)! kommer som lydbok 27. juni
Gutta i trehuset med 78 etasjer blir filmstjerner hører du i Storytel fra 4. juli.

I sommer kommer endelig de fire neste bøkene i Gutta i trehuset-serien ut i Storytel, til fryd for både store og små! Først ut er Gutta i det du-tror-det-ikke-før-du-får-se-det store trehuset med 52 etasjer, som kommer ut allerede 20. juni. Gutta i trehuset med 65 etasjer kommer ut en uke senere, 27. juni. 4. juli kommer Gutta i trehuset med 78 etasjer blir filmstjerner, før Gutta i trehuset med 91 etasjer sitter barnevakt i en bagett kommer til slutt, 11. juli.


De tre første bøkene Gutta i trehuset-serien finner du allerede i Storytel.


Ikke gå glipp av disse helsprøe historiene om de crazy gutta i det helt enorme, koko trehuset! 

Husk at du kan få Storytel gratis i 14 dager om du ikke allerede er medlem.

%d bloggers like this: