Aktuelt Fakta

Alt du elsker, skal brenne: Rasismen i USA satt i perspektiv

Vegard Tenold Aase gir et skremmende innblikk i miljøene med høyreekstremistiske og nasjonalistiske grupperinger i USA i sin bok Alt du elsker, skal brenne – På innsiden av den hvite nasjonalismens gjenfødelse i USA. Et unikt perspektiv på et veldig dagsaktuelt tema! 


Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager! 


De fleste har nå fått med seg de massive demonstrasjonene som foregår i USA og resten av verden, som motsvar på drapet på George Floyd under en arrestasjon i mai. Men selv om mange først nå har fått øynene opp for disse problemene, er det ikke noe nytt i verdens mektigste land. Vegard Tenold Aase kom i fjor ut med en bok som tar opp nettopp denne viktige tematikken – Alt du elsker, skal brenne. Nå er den også tilgjengelig som lydbok i Storytel! 


Systemisk rasisme i USA 

Det har etter George Floyds drap 25. mai i år vært mange store demonstrasjoner mot rasisme, hovedsakelig i USA, men også overraskende folksomme demonstrasjoner i storbyer rundt om i verden. I Norge demonstrerte tusenvis av mennesker foran Stortinget og den amerikanske ambassaden 6. juni, og i Stavanger samlet demonstrasjonene hele 1400 mennesker. Det er åpenbart at denne saken har engasjert mange i svært stor grad, og flere er enige i at det var på tide. Det er nemlig ikke til å stikke under stol at USA har slitt med systemisk rasisme i en årrekke. 

Institusjonell rasisme (også kjent som systemisk rasisme) er en form for rasisme uttrykt av sosiale og politiske institusjoner. Det gjenspeiles i forskjeller når det gjelder blant annet formue, inntekt, strafferettspleie, sysselsetting, bolig, helsehjelp, politisk makt og utdanning. 

I USA har det de siste årene vært et stort problem med overdreven maktbruk og voldsbruk av politiet, og politiet var involvert i over 1000 personers død i 2019. Til sammenligning var det kun 5 personer som ble drept av politi mellom 2002 og 2019 i Norge. 5 ganger så mange afrikansk-amerikanere enn hvite amerikanere blir arrestert i USA, og de siste årene har det ikke bare vært George Floyd som har dødd eller blitt sterkt skadet under arrestasjoner i landet. Dette er eksempler på den systemiske rasismen – et problem som nå har nådd et kokepunkt. 
Vegard Tenold Aase (f. 1979) er en prisvinnende norsk journalist utdannet ved Columbia University. Han har jobbet for Dagens Næringsliv, The New York Times og Rolling Stone Magazine.


Vegard Tenold Aase: Alt du elsker, skal brenne – På innsiden av den hvite nasjonalismens gjenfødelse i USA

Alt du elsker, skal brenne er en rystende historie om oppblomstringen av høyreekstremistiske og nasjonalistiske grupperinger i USA og deres vei til politisk makt. Den norske journalisten Vegard Tenold Aase har siden 2010 infiltrert flere av USAs mest ekstreme nasjonalistmiljøer. Disse grupperingene var en del av en dårlig organisert understrøm i det amerikanske samfunnet. I årene som ledet opp til og etterfulgte valget av Donald Trump i 2016, var det imidlertid mye som forandret seg. Åpenlys rasistisk motivert vold preget stadig flere politiske mønstringer, medlemstallet i nasjonalistiske organisasjoner steg, og politikere på nasjonalt nivå, presidenten inkludert, ga næring til de samme grupperingenes frustrasjoner. 

Boken er lest av Ivar Nergaard

Aase gir et skremmende innblikk i disse miljøene, som nå har funnet ny styrke. Han introduserer oss for nynazister i Brooklyn, en klanskvinne fra Tennessee, og sist, men ikke minst, en stigende stjerne i miljøet – en ung mann fra Maryland med kallenavnet «den lille føreren», som forstår seg på politisk makt og som søker å skape en bred koalisjon av høyreekstreme grupperinger for å hjelpe dem med å etablere seg i offentligheten. Alt du elsker, skal brenne tar leseren med til den mørke og paranoide vrangsiden av Amerika, en parallell virkelighet der den hvite rase er truet, og fienden lurer bak hvert eneste gatehjørne. Det er en bok som forsøker å forstå hvor hatet kommer fra, og hva som skal til for å komme det til livs. 

Boken setter dette svært dagsaktuelle temaet under lupen, og får deg virkelig til å tenke. I en stund som denne, når vi endelig snakker om en viktig problematikk, kan vi vinne mye på å ta et dypdykk inn i forskjellige perspektiver av saken – både for oss selv og for andre. Det finnes mange viktige bøker der ute, men Alt du elsker, skal brenne er kanskje en av de viktigste akkurat nå! 


Flere bøker i Storytel som omhandler rasisme

Angie Thomas: The Hate U Give

Lest av Bahni Turpin

Zeshan Shakar: Tante Ulrikkes vei

Lest av Ivar Nergaard, Martin Lange og Tohid Akhtar

Kerry Connelly: Good White Racist? – Confronting Your Role in Racial Injustice

Lest av Nan McNamara


Husk også at du kan få Storytel gratis i 14 dager om du ikke allerede er medlem. 


Kilder: 

https://en.wikipedia.org/wiki/Institutional_racism
https://amnesty.no/aksjon/krev-rettferdighet-george-floyd
https://no.wikipedia.org/wiki/George_Floyds_død
https://www.nrk.no/norge/oslo-kommune-innforer-ikke-karantene-etter-demonstrasjoner-1.15044769
https://www.naacp.org/criminal-justice-fact-sheet/

%d bloggers like this: