Aktuelt Fakta

– Thunberg ga dem metoden. Folk var allerede klare.

Mange har blitt inspirert av Greta Thunbergs initiativ til skolestreik for klimaet – et fenomen som har skapt oppsikt og engasjement rundt klimasaken i snart to år. Vi har snakket med lederen i Framtiden i våre hender Oslo studentlag om blant annet hva som inspirerer med Greta Thunberg og skolestreiken. 


Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager! 


Skolestreik for klimaet og Greta Thunberg 

De fleste har nå hørt om skolestreik for klimaet – et fenomen skapt av Greta Thunberg da hun en dag i august 2018 bestemte seg for å demonstrere for klimaet ved å streike fra skolen og stelle seg foran den svenske riksdagen med sitt ikoniske skilt. Dette ga startbluss for en rekke andre demonstrasjoner, og i Norge er det i dag flere organisasjoner som arrangerer jevnlige skolestreiker. 

Skolestreik på Eidsvolls plass utenfor Stortinget i Oslo. Bilde: Elisabeth Barlaug.

Både Natur og ungdom, Spire, Changemaker, KFUK-KFUM, Naturvernstudentene, World Saving Hustle og Framtiden i våre hender har vært aktive i arrangeringen av skolestreiker rundt om i landet. 22. mars 2019 markerte seg som dagen for Norges hittil største klimademonstrasjon, da over 40 000 elever deltok i skolestreiken. Framtiden i våre hender Oslo studentlag har vært blant dem som har bidratt til arrangering av noen av streikene på Eidsvolls plass foran Stortinget hver fredag.

Men hva er så inspirerende og effektivt med en jente i musefletter og jevnlige skoleskulkinger?
Vi har snakket med lederen i FIVH Oslo studentlag. Les nedenfor!


Greta Thunbergs bok: Streik for klimaet

I august 2018 bestemte Greta Thunberg seg for ikke å gå på skolen. Handlingen utløste en global bevegelse for tiltak mot klimakrisen. Talene hennes har skapt historie, og i Streik for klimaet er talene samlet. Boken, som du nå kan høre i Storytel, er et rop for å få folk til å våkne og kjempe for planeten – og vår felles framtid. 

Streik for klimaet kan du nå høre i Storytel! Boken er lest av Hulda Holtvedt.

Sjekk også ut en rekke andre titler i Storytel som omhandler klima og miljø her!


Elisabeth L. Barlaug er en 25 år gammel historiestudent og leder i Framtiden i våre hender Oslo studentlag. Hun har vært engasjert i FIVH Oslo studentlag i 2 år, og leder i 1,5 år. Hun ble i utgangspunktet engasjert i FIVH på grunn av klesindustrien som et strukturelt problem for bærekraft og rettferdighet. 

Elisabeth Barlaug “in action”. Bilde: privat.

“Målet vårt i FIVH Oslo studentlag er å gjøre det litt lettere for studenter å leve mer bærekraftig. Særlig liker vi å ha arrangementer som ved deltakelse er en miljøhandling (byttemarkeder, plantebasert matlaging, workshops som for eksempel “fiksekveld”), eller å bidra til kunnskapsspredning om hverdagsvaner som er bedre for miljøet (vi har for eksempel laget en bærekraftig byguide for Oslo).”


“Jeg skulle jo ønske at det ikke var nødvendig” 

Hvordan har det vært å delta i skolestreikene?

For min egen del har det vært veldig fint – det er godt å få utløp for frustrasjonen, ved å praktisk gjøre noe, når noe man synes er viktig ikke blir tatt på alvor. Det har også vært fint å se at det nytter. Streikene i Oslo har dessuten vært godt organisert, og det har alltid vært noe som skjer og folk å prate med. Arrangørene i Oslo gjør en kjempebra jobb! Så oppsummert: god opplevelse – men kunne jo ønske det ikke var nødvendig.

“Jeg tror at det allerede var veldig mange som var frustrerte og ønsket endring – Thunberg ga dem metoden. Folk var allerede klare.”

Hvorfor tror du at akkurat skolestreik for klimaet og Greta Thunberg har inspirert så mange?

Bildet av Thunberg som sitter alene foran riksdagen er jo skikkelig mektig, og derfor inspirerende i seg selv. Dessuten er Thunberg enormt dyktig til å engasjere, og det hun sier; “Lytt til forskerne”, er det ganske lett å være enig i.

Samtidig presenterte hun en måte å si i fra på som mange kunne være med på – vi fikk en enkel oppskrift på protest. Jeg tror også det var en styrke i at et enkelt konsept ble tatt opp av engasjerte folk i hele verden – så uansett om du satt helt alene i din streik, satt du sammen med tusenvis av folk i mål og tid. Ingen er alene om å streike på fredager. Også tror jeg at det allerede var veldig mange som var frustrerte og ønsket endring – Thunberg ga dem metoden. Folk var allerede klare.

Elisabeth Barlaug synes at bildet av Greta Thunberg foran riksdagen er inspirerende for klimasaken.

Foto: Anders Hellberg / CC BY-SA

“Huset vårt brenner nå, og det hadde vært fint om vi tok slukningsarbeidet på alvor før det blir overtent”


Skolestreikerne i Norge sine krav til regjeringen:

  1. Kutte minst 55 prosent av norske utslipp innen 2030
  2. Ingen nye letelisenser til olje og gass
  3. Vis internasjonal solidaritet for klimastreikere: Norge må gi 65 milliarder i klimafinansiering årlig – og ingen klimastreikere må bli forfulgt av sine myndigheter.
  4. Stans tapet av naturmangfoldet

Hva er målet deres med å skolestreike?

Overordnet er jo målet at klimakrisa skal tas på alvor. Og den skal tas på alvor nå, i dag, vi vil ikke vente lenger på at det skal bli verre før det blir bedre. Og vi vil ikke vente på enda en utredning – ikke fordi utredninger ikke er lurt, men fordi det er handling som trengs! Huset vårt brenner nå, og det hadde vært fint om vi tok slukningsarbeidet på alvor før det blir overtent.

“Det virker som om klima er en mer selvsagt ting å ta hensyn til på alle nivåer enn det var før skolestreikene begynte”

Bilde: Elisabeth Barlaug.

Har du lagt merke til en endring i klimaengasjementet etter skolestreikene?

Ja, jeg har merka en kjempeendring. Det tydeligste for meg er at vårt studentlag har vokst skikkelig, og når vi snakket med nye studenter i 2019 var det helt forskjellig fra 2018 – folk visste hva klimakampen handla om og mange flere var klare til å engasjere seg. Jeg synes også jeg ser at flere er klar over klimaproblemet, og at de ønsker å leve på en mer klimavennlig måte. De er kanskje ikke helt der enda, men jeg tror mange er på vei til å ta mye større miljøhensyn i store og små hverdagsvalg.

Jeg synes også det virker som om klima er en mer selvsagt ting å ta hensyn til nå på alle nivåer enn det var før skolestreikene begynte. Thunberg og skolestreikerne har helt klart hatt en effekt – i hvert fall på min opplevelse av klimaengasjementet til folk. Når det gjelder effekten på politikken er jeg derimot mer tvilende – de henger litt etter. Jeg tror folk er klare for å ta i et tak og at politikerne derfor kan tillate seg å utarbeide mye mer klimavennlig politikk.

På grunn av den nåværende pandemi-situasjonen har alle skolestreikene blitt flyttet til sosiale medier. Barlaug synes det er kjipt at FIVH og andre organisasjoner har måttet avlyse store arrangementer, men de kommer til å gjenoppta planlegging av fysiske streiker når situasjonen igjen har roet seg.

Bildet viser noe av aktiviteten på organisasjonens Instagram-side.

Det nytter å være synlig og det nytter å fortelle folk hva du mener

Hva har vært det mest lærerike for din del med tanke på skolestreikene?

At det nytter, at det nytter å være synlig og det nytter å fortelle folk hva du mener. Og at endring skjer selv om det går mye saktere enn vi ønsker. Derfor må vi bare fortsette.


Inspirert eller nysgjerrig? Du kan nå høre Greta Thunbergs samlede taler i hennes bok Streik for klimaet i Storytel! 

Eller sjekk ut en rekke andre titler i Storytel om klima og miljø.


Husk at du kan få Storytel i 14 dager gratis. 

%d