Aktuelt

Morgan Kane var hans navn

Morgan Kane-bøkene av Louis Masterson kommer nå ut i Storytel fra 31. mai. Men hvem er egentlig Morgan Kane? Og hva er “greia” med alle disse bøkene? 


Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager! 


Bøkene om Morgan Kane har vært en del av livet for mange mennesker siden den første utgivelsen i 1966. Serien om den amerikanske kvinnebedåreren i det ville vesten er faktisk et norsk verk – skrevet av bærumsfyren Kjell Hallbing, som er avbildet i bildet øverst i artikkelen, under pseudonymet Louis Masterson. Det er til sammen hele 83 bøker i serien, samt en tegneserie om Morgan Kane, i tillegg til flere bøker der Morgan Kane spiller en birolle. Bøkene har solgt ca. 11 millioner eksemplarer i Norge, og 22 millioner fordelt på ti andre land. 

Mange husker nok fra ungdomstiden sin at “alle gutta” leste om Morgan Kane! Samtidig er det flere som i senere tid har fått opp øynene for disse verkene. Det har til og med blitt skrevet en doktoravhandling om Morgan Kane i 2018, kalt “Morgan Kane: A Nordic Western” av Karoline Aksnes! 


Hvem var Morgan Kane?

Morgan Kane ble født i 1855 i Santa Fe, som ligger i New Mexico i nåtidens USA. Foreldrene hans var de irske immigrantene Brendan og Gwen Cairn. De ble drept kort tid etter Kanes fødsel i et overfall. Dette preget nok Morgan Kane i stor grad, og han endte opp med å drepe for første gang som 16-åring. “Offeret” var mannen som stod bak overfallet som forårsaket Kanes foreldres død. 

Siden ble Kane med i kavaleriet som speider og deltok i indianerkrigene i Texas, for deretter å ta arbeid som alt fra revolvermann til U.S. Marshal. Morgan Kanes liv kan bli karakterisert som eventyrfylt, men med sterke lyter som overdreven voldsbruk, stort alkoholmisbruk og mange flyktige forhold til vakre kvinner. Det er kanskje det litt sammensatte og mystiske bak karakteren Morgan Kane som har gjort ham til en bestselger i mange tiår?

Lydbøkene om Morgan Kane er lest inn av Torgeir Reiten.

Visste du forresten at

… Benny Borg (Dizzie Tunes) sin gjennombruddssingel var “Balladen om Morgan Kane” fra 1972?

… og at en musikkvideo for nyinnspillingen med Penthouse Playboys og Benny Borg ble spilt inn i Morgan Kane City på Tusenfryd – med rolleinnehavere som Thomas Giertsen, Ari Behn og Espen Eckbo?

… en Morgan Kane-film var planlagt i 2016, men er per nå avlyst grunnet en konkurs, pengemangel og et pikant skandale-søksmål?


Er bøkene om Morgan Kane en gammel kjenning eller ny bekjent? Hør lydbøkene om Morgan Kane i Storytel fra 31. mai! 

Husk også at du kan få Storytel gratis i 14 dager. 

%d