Aktuelt Innlesere

Månedens innleser: Christoffer Staib

Han har en stemme som gjerne forbindes med maskulin krim og spenning, som Eystein Hanssen og Jan Guillou, og de barske thrillerne til krimforfatter Harlan Coben. Men har også lest inn Astrid Lindgren. — Jeg kan ikke lese mer enn 10-12 sider av Brødrene Løvehjerte uten å begynne å grine som en unge, sier Christoffer Staib.

Du har lest inn en del krim og spenning, blant annet Harlan Coben, Jan Guillou og Eystein Hanssen. Hvordan har det vært?

Kjempegøy! Det er tre veldig forskjellige forfattere med hvert sitt særpreg. Coben med sitt typiske amerikanske barske og rufsete uttrykk, Guillou med sin enorme researchmuskel, og Hanssen med sin unike kompetanse på norske forhold og evne til å skape nerve. Har lært utrolig mye av å følge disse tre, særlig er jeg blitt stor personlig fan av vår egen Hanssen.

Eystein Hanssen og Christoffer Staib i studio.

Hvordan jobber du når du leser inn en krimbok. Har du lest boken allerede da, eller hender det du synes det er så spennende at du gleder deg til å komme på jobb for å se hva som skjer?

Jeg leser bøkene på forhånd, ja – det har forekommet at jeg ikke har rukket å forberede meg, og det medfører som regel at lavere tempo og mer feillesing. I forberedelsene bruker jeg diverse nettsteder for å sjekke uttale av navn og fremmedord som finnes i boka. Enkelte forfattere er veldig glad i å skrive hele passasjer på et fremmed språk, og det kan fremkalle alt fra latterkrampe til bannskap i studio. 😀

Legger du stemmen litt ned når du skal lese krim, for at den skal bli litt mørkere og mer alvorlig?

Det beror en del på skrivestilen til forfatteren, men innen krim er det jo ofte en slagside mot noir. Man skal helst ha en følelse av at dette går til helv…, spørsmålet er hvordan. Faren er at det blir radioteater, at man tar for tydelige valg på vegne av leseren. 

Hva mener du er de viktigste egenskapene hos en innleser?

Evnen til å skape en intimitet med et innbilt publikum er det som klarer å fenge meg som lytter, så det prøver jeg å etterstrebe. Blir det for pompøst og poserende, faller jeg litt av. Forestillingsevne gjør også at teksten ikke blir monoton, men farget av bildene innleseren maler. 

Kan du fortelle litt om det du leser inn nå?

Etter å ha avsluttet Niklas Natt och Dag (ja, han heter faktisk det) sin 1794, er jeg nå i gang med Steve Cavanaghs Tretten der forhenværende småsvindler, nå forsvarsadvokat, Eddie Flynn fascinerer med sine gatesmarte triks i rettssalen. [Begge slippes i Storytel i 2021.]

1793, forløperen til 1794, er også lest av Christoffer Staib.

Hender det du blir gjenkjent på grunn av stemmen din?

Det gjør det faktisk uhyre sjelden. Jeg tror det har litt sammenheng med at jeg ikke har et altfor kjent fjes, da kobler man ikke nødvendigvis stemmen til noe annet enn selve historien. Jeg anser det som en kjempefordel at teksten får alt fokuset i en lydbok. 

Hvis man ser på listen over bøker du har lest inn på Storytel, kommer først en rekke krimbøker, og så til sist Marikken av Astrid Lindgren! Hvordan var det å lese inn den?

Det var som et veldig fint gjensyn med en barndomsvenn. Astrid Lindgren er en ekte heltinne som har den sjeldne evnen at hun lager barnelitteratur som rommer hele spekteret av følelser, alvor og humor. Selv om tiden har løpt fra en del av referansene, er bøkene hennes som små skattkamre. Jeg kan for eksempel den dag i dag ikke lese mer enn 10-12 sider av Brødrene Løvehjerte uten å grine som en unge!

Hva liker du å lese på fritiden?

Om sykling og sykkelturer i den store vide verden. 

Kan du anbefale en bok på Storytel?

Tre sekunder av Roslund og Hellstrøm. Helt ulidelig spennende og henførende. Finn for all del ikke på å se filmen, den er ikke i nærheten av å yte historien rettferdighet. 😉

BIOGRAFI:

Christoffer Staib er skuespiller, i tillegg til lydbokinnleser. Han har spilt i norske tv-serier som Offshore, Wisting og Heksejakt, i teateroppsetninger for Riksteatret og Det Norske Teatret. I tillegg har han hatt stemmen til Pus i Shrek-filmene, Wall-E i filmen ved samme navn, Alex i Madagaskar og mange andre.

Se alle bøker lest av Christoffer Staib

%d