Aktuelt Barn og ungdom

5 ting Pippi Langstrømpe har lært oss

“Verdens sterkeste jente”, “Sydhavskongens datter”, “Pippilotta Viktualia Rullgardina Chrysmynta Efraimsdatter Langstrømpe”, eller helt enkelt “Pippi”. Kjært barn har mange navn, og dette er virkelig tilfellet for dette ikonet!

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

21.mai er Pippi Langstrømpes offisielle bursdag. Dette er dagen for når Astrid Lindgren skrev ned de nå kjente og kjære fortellingene om Pippi Langstrømpe, som egentlig startet som spontane fortellinger til sin syke datter. Historiene ble faktisk skrevet til tiårsdagen til datteren Karin, etter flere år med utfoldelse i deres egne fantasier. I år er det 75 år siden den første Pippi Langstrømpe-boken kom ut og akkurat i dag, på selveste Pippis “bursdag”, kommer en nyinnspilling av den første Pippi-boken, Pippi Langstrømpe, ut i Storytel, etterfulgt av Pippi går om bord 22. mai og Pippi går til sjøs 23. mai.

Vil du vise barna dine denne morsomme verden som Pippi lever i, med Villa Villekulla, Herr Nilsson og Tommy og Annika? Eller er det muligens på tide med en liten, nostalgisk tur inn i Pippis verden på egenhånd?

Bøkene om Pippi er lest inn av Henriette Steenstrup

Pippi Langstrømpe har vært en figur som de fleste av oss har vokst opp med. Det er noe helt unikt at gutter og jenter som vokste opp på 50- og 60-tallet kan ha de samme litterære referansene som gutter og jenter som vokser opp nå, 70 år senere! Denne viltre, merkelige, fantastiske jenta har formet barndommen vår og kanskje til og med gitt oss noe nytt å tenke på i voksen alder. Her er spesielt 5 ting som Pippi Langstrømpe har lært oss: 

1. Har du aldri gjort det før, så går det sikkert bra 

Pippi er fryktløs. Hun gir seg ut på nye eventyr og prosjekter uten å tenke seg om flere ganger. Og hun har en helt fantastisk tilnærming til det som er nytt og ukjent. Det er normalt at vi “vanlige mennesker” nøler med å gjøre noe som vi ikke har gjort før, og mye av dette kommer av frykten for å feile. Men én viktig ting vi kan ta med oss fra Pippi Langstrømpe er nettopp at det sikkert går helt fint uansett! Hvis vi aldri tør å gjøre noe nytt, hvordan kommer vi da videre frem i livet? 

2. Døm aldri en bok etter omslaget

En liten jente med fletter og fregner kan like gjerne løfte en hel hest – så det så! 

3. Ikke ligg på latsiden bare fordi du kan 

Pippi er kjemperik, har et stort hus, kjæledyr, og gode venner, likevel søker hun alltid etter nye eventyr, og ligger sjelden en hel dag langstrakt selv om hun kan det. Og det er det som gjør livet hennes så spennende. Det kan godt tenkes at Pippi hadde “grodd litt fast” om hun ikke hadde den energien og lysten til å gripe fatt i nye prosjekter som hun har. 

4. Sett spørsmålstegn ved normer og regler 

Mange vanlige normer og regler som vi tar for gitt, er egentlig bare noe vi gjør fordi vi alltid har gjort det. Og det som er så forfriskende med Pippi, er at hun nettopp ofte poengterer disse tingene vi tar for gitt at man skal gjøre – for hvorfor må man egentlig ha hodet på puten når man sover, og ikke føttene? 

5. Husk at venner er viktig!

Man kan ha alt i hele verden – penger, hus, dyr, frihet – men det er ofte ikke verdt noen ting uten gode venner å dele opplevelsene og sorgene med! Vennskapet til Pippi, Annika og Tommy er noe vi alle burde bite oss merke i. De kan krangle og være uenige, men de finner alltid sammen igjen. De er der for hverandre når de trenger det og finner på mye moro sammen. Venner og vennskap er noe som ofte kan gå i glemmeboken i et voksent og hektisk liv, men det er da vi burde huske på dette som Pippi har lært oss, at venner tross alt også er veldig viktig! 

%d