Dokumentar

Kontoristen som ble pelsjeger

I 1926 fikk Helge Ingstad nok av kontorlivet. Han pakket sekken og dro nesten blakk til Canada for å leve som pelsjeger og villmarking. To nye biografier på Storytel forteller historien om hans fantastiske liv og kjærligheten mellom ham og den fremragende arkeologen Anne Stine Moe.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

Gjennom biografiene Eventyret og Oppdagelsen skildres Helge Ingstads eventyrlige liv og forholdet til hans store kjærlighet, den 18 år yngre arkeologen Anne Stine Moe. Det er deres datter Benedicte Ingstad som har gått gjennom 40 hyllemeter med notater og dokumenter for å komme til bunns i historien om foreldrene sine.

Et krevende oppdrag
Så var det da også Helge Ingstad selv som på slutten av sitt eget liv gav henne dette oppdraget. Hun skulle skrive historien hans, og hun skulle gjøre det på sin egen måte uavhengig av hva han måtte ha tenkt om han hadde kunnet lese det.

Resultatet er et verk som ruver, uttalte Jon Michelet da han anmeldte Oppdagelsen for Klassekampen.
– Jeg tar av meg hatten for Benedicte Ingstads tobindsbiografi, og skulle ønske det var ei pelsjegerlue jeg kunne løfte, skrev han.

Fra kontorliv til pelsjegerliv
Født i 1899 og død over hundre år gammel i 2001, var Helge Ingstad en mann som opplevde tre århundrer. I boken Eventyret forteller Benedicte Ingstad om da han som 17-åring fikk smaken på villmarkslivet mens han flakket rundt på Hardangervidda med ei fiskestang til ørretfangst og et godt øye til sæterjentene som gav ham brød og melk.

Senere utdannet han seg som jurist, men A4-livet passet ikke for Helge Ingstad. Han forlot for alvor kontortilværelsen i 1926 for å dra til Canada og leve ut villmarksdrømmen der. Nokså blakk og med kun en ryggsekk til å ha tingene sine i begynte han på et liv som pelsjeger sammen med nordmannen Hjalmar Dale. Denne tilværelsen skulle han senere skrive om i boken Pelsjegerliv, som ble en stor suksess da den kom i 1930, og som fortsatt står som en av de store norske villmarksskildringene.  

I boken Klondyke Bill forteller Helge Ingstad historien om en legendarisk pelsjeger som levde alene i villmarken sammen med hundene sine og forelsket seg i ei halvblods indianerjente.

I boken Apache-indianerne skildrer Helge Ingstad sin fantastiske ferd gjennom Arizona og Mexico for å finne en gjenlevende stamme av apache-indianere.

18 år yngre og stormforelsket
En av de som ble fascinert av Ingstad var Anne Stine Moe. Hun var 18 år yngre enn ham og drømte om å gifte seg med eventyreren og følge ham på hans ferder i villmarken. Hun var en kvinne som visste å sette drømmene sine ut i live. Hun skrev et brev til Helge Ingstad som fikk ham til å ville møte henne. Det ble opptakten til en både vond og vakker kjærlighetshistorie.

I biografien Oppdagelsen skildrer Benedicte Ingstad forholdet mellom de to og deres felles prosjekt for å finne spor etter Leiv Eiriksson og vikingene på det amerikanske kontinentet. Ekspedisjonene til Nord-Amerika er også skildret av Helge Ingstad selv gjennom boken Vesterveg til Vinland.

Sammen reiste de også til Grønland der Helge Ingstad var sysselmann i en periode før Norge tapte kampen om landområdene der og han måtte reise hjem igjen. Senere ble han også sendt i samme ærend til Svalbard.

I boken Nunamiut forteller Helge Ingstad om hvordan det var å overvintre blant de isolerte Ninamiut-eskimoene i Nord-Alaska i 1940- og 50-årene.

Fra kone til banebrytende arkeolog
Anne Stine var hele tiden revet mellom familien og ønsket om å være mer enn bare kone og mor. Mye av ansvaret for familien ble liggende hos henne da Helge Ingstads eventyrlyst og utferdstrang ikke lot seg stagge av ekteskap og familie. Det ble noen tøffe år for Anne Stine, som utdannet seg til å bli en fremgangsrik arkeolog, men også fikk store psykiske problemer som hun slet med privat.

Gjennom Benedicte Ingstads unike innsikt i foreldrenes liv og virke, kombinert med fortellertalent og tilgangen hun har hatt til store mengder verdifullt kildemateriale blir Helge Ingstads og Anne Stine Moe sine eventyrlige liv fortalt med både kjærlighet og kompromissløs ærlighet i disse bøkene.

Se alle bøkene av og om Helge Ingstad her

PS: I tredje episode av den nye friluftslivserien Tøffe turer, følger Ole Kristian Rønningen i Helge Ingstad og Hjalmar Dales fotspor fra Store Slavesjø til Elgsjøen i Canada.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

%d