Aktuelt

I gode og onde vaner

De færreste har en perfekt hverdag, men likevel er det mange gode vaner du har tilegnet deg opp gjennom tidene. Spørsmålet er bare om de forblir, eller om de forsvinner ut av vinduet like lett som de kommer?

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

Du står opp tidlig. Du har beregnet nok tid til å nyte en god kopp kaffe og spise en sunn frokost, før du kommer tidlig på jobb, klar for dagen. Arbeidsdagen går effektivt og drevent frem, og du kan dra hjem på ettermiddagen med god samvittighet, vel vitende om at du har noen timer fri. Du henter kanskje i barnehagen på veien hjem. Ungen er sliten og glad etter en dag med lek og venner. Du er 100% til stede i den engasjerende samtalen om hvorvidt Spider-Man er bedre enn Supermann, og disker opp med en sunn og lett middag en halvtime etter at dere har kommet hjem. Du tar en tur på treningssenteret for en god styrkeøkt utpå kvelden og legger deg tidlig etter å ha sett på en episode av yndlingsserien for tiden. 

Hverdagen er sømløs, det er noe du kjenner til inn og ut etter å ha gjort dette i flere år. Selv om hverdagen selvfølgelig ikke alltid var perfekt, hadde du nok etablert mange gode vaner, som ekspertene ville sagt. Men hva skjer når hverdagen din plutselig og brått blir snudd på hodet? 

Kjøs og Wallace. Bilde fra Nitro Lydstudio.

Dette var noe som hendte mange av oss i mars. Arbeidsplasser permitterte store andeler av de ansatte, de av oss som var heldige nok til å beholde jobben ble pålagt hjemmekontor, og skoler og barnehager stengte ned. Det mange oppdaget i denne tiden, er hvor skjøre disse gode vanene våre er. Plutselig ble det umulig å klare å våkne tidlig og pyjamasen forble på i flere timer, om ikke hele dagen. Arbeidstid og fritid fikk mer uklare grenser, for jobbmailen var der konstant og prosjektene man jobbet med var noe man gjerne kunne pusle med litt på dagen og deretter litt senere på kvelden. Barna fikk ikke møte venner og ble, som mange andre, inderlig lei av de samme ansiktene ut og dag inn. Kanskje innså man brått at man ikke hadde forlatt huset på tre døgn. 

Vanene har sklidd helt ut, og det tok neimen ikke lang tid. Hvorfor er noe så viktig som vaner så skjørt? Og hvordan skal man egentlig klare å holde på de gode vanene, spesielt i situasjoner når hverdagen brått ser annerledes ut? 

Sannheten er at det er mye vanskeligere å holde på gode vaner enn å skaffe dem i utgangspunktet. Derfor handler Peder Kjøs og Petter Wallace sin nye bok, Aldri gi opp – hvordan skape gode vaner som varer, om nettopp å holde det vedlike. Man rykker ofte ’tilbake til start’, men poenget er å ikke forbli der. Det handler om å få seirene ved disse gode vanene til å vare. 

Boken er lest inn av forfatterne selv.

Så har det sklidd litt ut denne gangen, hva så? Det er helt greit å ikke kunne ha alle goder vaner hele tiden. Likevel er det viktig å “ta seg selv i nakken” av og til og skjerpe seg igjen. 

I Aldri gi opp – hvordan skape gode vaner som varer forklarer Kjøs og Wallace hvordan du kan klare å balansere dette på en tolererbar og god måte, og hvordan det er stor forskjell på hva du burde gjøre, og hva du faktisk virkelig vil få til. Med god humor og et glimt i øyet blir heller ikke denne boken enda en ting du føler du burde gjøre for å være “flink”, men heller en morsom leseropplevelse (eller i dette tilfellet lytteopplevelse) som kan inspirere deg til å ta kontroll over dine egne behov og ønsker. 

Les om hvordan du kan veie opp hva slags uvaner du ikke er villig til å endre, og hva du gjerne vil få gjort noe med. For hvis det er noe som er klart, er det at du selv er mester over egne vaner, både gode og dårlige. Det er helt greit at ikke alle vanene er på plass i unntakstilstand, trikset er bare at det forblir et unntak og ikke en regel. For vanene dine er tross alt noe du selv må leve med, i gode og onde dager. 

%d bloggers like this: