Aktuelt Boktips

Disse bøkene synes Alexander Fallo du bør sjekke ut nå

Foto: Adrian Kirkerud.

Poeten tipser om to glemte skatter og en hysterisk morsom novellesamling.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

Mange sluker bøker i rekordfart for tiden. Det at vi har mindre kontakt med andre enn ellers, gjør det ekstra kjærkomment med selskap i form av en lydbok på øret.  

Vi spurte poet og bokfantast Alexander Fallo om hva han vil anbefale oss å høre på akkurat nå. Fallo, som kanskje er mest kjent for å dele dikt på Instagram, er selv aktuell med debutsamlingen du fucker med hjertet mitt nå på Cappelen Damm. 

– Jeg har valgt ut bøker som har gjort inntrykk på meg på et eller annet tidspunkt i livet, forteller han. 

1. Hässelby av Johan Harstad 

– Jeg gikk på videregående da jeg leste Johan Harstad sin debutbok Herfra blir du bare eldre for første gang. Jeg ble slått av helheten, fra omslag til tekst og illustrasjoner. «Kan man skrive sånn? Kan man gjøre på det här viset?» Det var en åpenbaring, forteller Fallo, som siden har lest flere av Harstads bøker. 

Selv om han gjerne vil anbefale både Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? og Ambulanse, ønsker han å trekke fram Hässelby – en roman om Albert Åberg som voksen. 

Harstad har knabbet Gunilla Bergstrøms barnebokfigur fra 70-tallet, gitt han noen år på baken og puttet han inn i Stockholms-forstaden Hässelby. Og det går ikke så bra med Albert Åberg som vi kunne håpet. Han har reist ut i verden for å prøve å løsrive seg fra faren. Han har dratt til Hong Kong for å gjøre business, til Paris for å oppleve den store kjærligheten. Men vissheten om faren som sitter hjemme, plager ham, og snart trekker Albert hjem til «förorten» og far. 

– Dette er en dystopisk og kompleks roman, proppfull av referanser til popkultur, velferdsstaten, Arthur Koestler, tilfeldigheter, et problematisk far og sønn-forhold, kjærligheten, Star Wars-figurer og Sting. 

Lest av Trond Peter Stamsø Munch

2. von Aschenbachs fristelse av Jan Jakob Tønseth 

I starten av tjueåra leste Alexander Fallo alt han kom over av novellesamlinger der hovedpersonene var lett aldrende menn. 

– Askildsen, Hemingway, Lønn, Carver og Proulx. Og med denne perfekte samlingen føyer Tønseth seg inn i mitt drømmelag av novelleforfattere. 

von Aschenbachs fristelse er Jan Jakob Tønseths andre novellesamling, der jeg-fortellerne er ensomme menn. Den spanske borgerkrigen er et gjennomgående tema, og boka ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris i 2007 og Brageprisen i 2006. 

– Den er morsom, elegant, effektiv, underfundig, og sluttnovellen handler om et tema som overrasker, sier Fallo. 

Den første novellen lar deg spasere nedover Boulevard du Montparnasse med en seniorstipendiat som egentlig arbeider med en avhandling hvor han skal forsøke å beskrive entreprenør Hausmanns renovering av Paris i årene 1853-1870, belyst ved Baudelaires dikt Svanen

– Dette er en fantastisk vandring i sansenes Paris. 

Ifølge Fallo kompletterer de fire andre novellene «denne herlige femretteren av Michelinstjerneformat». 

– Denne skal jeg ha på øret når jeg spankulerer gjennom Oslo i vårsola. Det blir nok et fint gjenhør. 

Lest av Anders Ribu

3. Det ble en rotte! av Maia Kjeldset Siverts 

Første gang Fallo ramlet over denne boka, var under debutantdagene på Litteraturhuset. 

– Det er sjelden jeg har ledd så mye under en debutantkveld, forteller han.  

– Siverts leste de absurde og hysteriske kortfortellingene på en uovertruffen måte. Heldigvis er det også forfatteren selv som leser boka for Storytel. 

Maia Kjeldset Siverts debutbok består av korte, absurde fortellinger som beveger seg i et forrykende tempo. Fortellingene handler om alt fra onani til narsissisme og mennesker som blir til dyr. 

– Jeg leste den fysiske boka i et jafs noen dager etter besøket på Litteraturhuset, og fikk erfare at det ikke bare var stemmen til Siverts som funker – de korte fortellingene funker som bare det. Her kan du lese om en jente som er sammen med en slem fyr som fantaserer om slemme ting denne slemme kjæresten skal gjøre. Du kan lese om en melkehvit mann i en seng som tilhører kvinnen, om han som oppdaget verden først og den som googlet seg selv. 

Lest av Maia Kjeldset Siverts
%d bloggers like this: