Aktuelt Boktips

Alene i verden – Seks bøker om isolasjon

Å leve alene, borte fra samfunnet er en drøm og en skrekk som har inspirert forfattere gjennom tidene. Fra Robinson Crusoe til moderne villmarkinger og sci fi-klassikere. Her er noen av Storytels romaner om å være alene.     

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

  1. Marlen Hauhofer: The wall. Innleser: Käthe Mazur (engelsk)

En kvinne i 40-årene reiser på hyttetur i Østerrike sammen med noen venner. Mens de andre er borte for å gjøre noen ærend oppstår en usynlig vegg mellom henne og resten av verden. Alt på den andre siden av veggen er stivt og dødt. Kvinnen har bare hytta, skogen og noen husdyr igjen som gir henne mat og holder henne med selskap.

Boka ble skrevet på 60-tallet, men har siden blitt gjenoppdaget av forfattere og lesere spesielt i løpet av de siste årene. Haushofer skildrer de merkelige nye hverdagene til kvinnen som overlever med stor følsomhet og psykologisk dybde. Veggen beskriver sorgen over å miste den tilværelsen man kjenner, men også gleden ved å se verden på en ny måte. 

2. Daniel Defoe: Robinson Crusoe. Innleser: Per Frisch

Ingenting er som en epidemi for å få lest noen klassikere som har stått på leselista ei god stund. Denne boka fra tidlig på 1700-tallet regnes som en av de første realistiske fiksjonsromanene. Robinson hadde ikke lyst til å bli advokat, slik foreldrene hans ville. Derfor rømte han ut på havet for å bli sjømann. Etter flere år på ulike seilskuter havner skipet hans i en storm og han skylles i land på en øde øy sammen med kapteinens hund og to katter. De er de eneste overlevende etter forliset. Han lager seg en ny tilværelse på øya, med hunden, kattene og Gud som eneste samtalepartnere. Helt til han møter den innfødte mannen han kaller Fredag.

3. Johan Harstad: Darlah – 172 timer på månen. Innleser: Thorbjørn Harr

Darlah har blitt kåret til tidenes beste ungdomsroman av Dagbladets lesere, men anbefales sterkt også til voksne. I denne sci-fi thrilleren, som Johan Harstad mottok Brageprisen for, møter vi tre ungdommer som får den tvilsomme æren av å vinne en tur til månen. Oppskytningen går som planlagt, men etter den begynner en rekke mystiske og skumle ting å skje. Månebasen ungdommene er på vei til ser allerede ut til å være befolket av dobbeltgjengere. Johan Harstad er inspirert av filmer som Alien, Solaris og 2001 En romodyssè med en bok får de tynneste håra til å stå på armene.

4. Jon Krakauer: Inn i villmarken. Innleser: Kåre Sivertsen

24 år gamle Christoffer McCandless er en sjarmerende fyr med en stødig familiebakgrunn og gode karakterer fra universitetet.  Alt ligger til rette for et godt liv, men isteden for å slå seg til ro med det gir han bort alle pengene han har arvet til veldedige formål og drar ut i villmarka. I flere år farer han rundt gjennom fossefall og ørkener, frem til han til slutt ender opp i Alaska, der han søker ly i en gammel veteranbuss og dør. I denne boka går forfatter Jon Krakauer opp sporene etter McCandless. Han snakker om de som møtte ham på reisene hans, forsøker å finne ut hvem han var og hvorfor han valgte villmarken fremfor menneskene som var glad i ham. Boken er også filmatisert av Sean Penn, med filmmusikk av Eddie Vedder fra Pearl Jam.

5. Joris-Karl Huysmans: Against the grain or Against Nature. Innleser: Martin Geeson (engelsk)

Jean des Esseinteser den siste gjenlevende i en mektig fransk aristorkrat-familie. Han har levd et utsvevende liv i Paris og er lei av mennesker. Derfor stikker han av til et hus på landet og bestemmer seg for å leve der alene med et hus fullt av kunst og tankene sine. Han dyrker frem en hage full av giftige tropiske blomster og begynner å lage parfyme. Han limer dyrebare juveler på skallet til en skilpadde (den kreperer under tyngden av de verdifulle steinene)  og leser klassikere. Boken har lite handling og er nok derfor for spesielt interesserte, men Oscar Wilde likte boken så godt at han gav den en viktig rolle i sin klassiske roman Bildet av Dorian Gray, som også er tilgjengelig her som engelsk lydbok på Storytel.

6. Richard Matheson: I am Legend. Innleser: Robertson Dean (engelsk)

En fryktelig pandemi har rammet verden og gjort alle gjenlevende mennesker til vampyrer. Bortsett fra Robert Neville. Han jakter på sovende vampyrer om dagen og gjemmer seg i sitt godt barrikaderte hjem i Los Angeles om nettene. Denne boken er nok mest kjent som en film med Will Smith i hovedrollen, men filmen er altså basert på denne post apokalyptiske sci-fi klassikeren fra femtitallet. 

%d