Aktuelt Boktips

Familiedramaene som redder påsken

Krangler, skuffelser og arveoppgjør. Her er åtte suverene lydbøker med familien i fokus, som du kan fordype deg i for å holde ut med din egen. 

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

Bøker hører påsken til – og akkurat i år er det ikke utenkelig at du kommer til å ha ekstra mye glede av dem.

Etter å ha vært stengt inne med familien i drøyt fire uker allerede, er det duket for mer familietid innenfor husets fire vegger – nå med innslag av påskequiz, brettspill og Kvikk Lunsj i ekte hyttestil. 

Det kan bli hyggelig det, bevares. Men dersom du kjenner at lunta er kort og at brakkesyken begynner å melde seg, kan en lydbok være veien til litt sårt tiltrengt alenetid. Det å ta på seg hodetelefoner og lukke seg inne i sin egen boble for en stakket stund, er kanskje akkurat det du trenger for at ikke innepåsken skal ta knekken på deg. 

Og hva passer vel bedre enn å dykke inn i bøker om andres familiefeider nå som du mer eller mindre er stengt inne med din egen? Ikke bare finnes det mange suverene bøker om temaet – historiene om fatale familierelasjoner vil trolig føre til en innsikt om at du selv ikke har det så verst når alt kommer til alt. 

Her er åtte gode lydbøker om familieforhold som du kan lytte til nå: 

Arv og miljø av Vigdis Hjorth – lest av forfatteren selv

Arv og miljø starter som et klassisk arveoppgjør, der to sommerhytter på Hvaler står sentralt. To barn har tatt seg av stedet og foreldrene i mange år. De skal arve hyttene. Men det finnes to barn til, som delvis har brutt med familien. Hvorfor melder de seg nå på arvetvisten? Under samtalen om arv løper en annen beretning, som setter voldsomme krefter i sving. Den handler om familiehistorien. Hva er årsaken til at familien har blitt splittet? 

Boka utløste en stor debatt om virkelighetslitteratur da den kom ut. I 2016 vant den Bokhandlerprisen og Kritikerprisen, og i 2019 ble den engelske oversettelsen nominert til National Book Award. 

The Corrections av Jonathan Franzen – lest av Dylan Baker

Har du ikke fått med deg denne prisvinnende roman av den amerikanske forfatteren Jonathan Franzen, er tiden inne nå. The Corrections har vunnet The National Book Award og er blitt utropt til en av tiårets mest betydningsfulle romaner.

Her møter vi familien Lambert, der ingen av medlemmene lever det livet de drømte om. Enid Lambert begynner å planlegge julen i mars, og maser om at de tre voksne barna må komme hjem til julefeiring. Hun vil ha en god, gammeldags familiejul. Det hun glemmer, er at familien hater å være sammen og umiddelbart går hverandre på nervene. Som pressmiddel bruker hun Alfred, som er syk av Parkinson og stadig blir mer innesluttet og deprimert. Men de tre barna Gary, Chip og Denise har sine egne miserable liv å leve. De vil ikke hjem til Enids krampekos og Alfreds stadig mer fraværende skikkelse. 

Jonathan Franzen beskriver nådeløst, rørende, humoristisk og med mye varme den amerikanske familien og det sprikende gapet mellom moderne og tradisjonelle forventninger til livet. 

Denne lydboken er på engelsk, norsk versjon kommer i Storytel i september.

Så mye hadde jeg av Trude Marstein – lest av Charlotte Frogner

Monika er 13 år og vet at alt hun opplever, en gang skal tilhøre en annen tid. Hun er 27 år og elskerinnen til en eldre professor. Hun er 37 år og bor sammen med Geir, de har fått Maiken, som suger rytmisk på smokken og har en stripe bar hud i bakhodet. Hun er 46 år, har et uthus fullt av kranglevorne høner og tenker at livet består av håpløse forsøk på sammenføyninger. Hun er 52 år og møter morens ansikt i speilet over grønnsaksdisken i dagligvarebutikken.

Så mye hadde jeg er en roman om den aldri hvilende lengselen etter et liv rikt på tilhørighet, lidenskap og mening – men også om følelsen av at alt glipper, at ingenting kan holdes fast, at man kanskje verken vil eller klarer å høre sammen med noen. Kort oppsummert: Et intenst familiedrama som strekker seg over nesten fem tiår! 

Min kamp 1 av Karl Ove Knausgård – lest av Anders Ribu

Har du ikke fått med deg Min kamp – Karl Ove Knausgårds kritikerroste, enorme litterære satsning fordelt på seks romaner – kan dette være tiden. Den første boka åpner med en svimlende beskrivelse av døden. Derfra fortelles det om forfatterens kamp for å mestre livet, seg selv og sine egne ambisjoner, i møte med de menneskene han har rundt seg. I en borende prosa som oppsøker det sårbare, det pinlige og det eksistensielt betydningsbærende, blir dette en dypt personlig roman, selvutprøvende og kontroversiell. 

Blir du hekta, finner du de fem fortsettelsene hos Storytel også. Og vil du kikke på ekteskapsberetningen fra andre siden av bordet, kan du gyve løs på Linda Boström Knausgårds Oktoberbarn som du finner som svensk e-bok her

Lunar Park av Bret Easton Ellis – lest av James Van Der Beek

Dette er en slags kvasibiografi om forfatteren og hans fåfengte forsøk på å bli en familiemann. Bokens hovedperson heter også Bret Easton Ellis, og kan ses som en karikert versjon av forfatteren selv. Ellis er gift med skuespilleren Jayne og sammen bor de med deres sønn Robby og Jaynes datter Sarah. Ellis jobber med en ny bok og foreleser på college. Han har en flørt med en av stipendiatene som skriver en avhandling om hans forfatterskap, samtidig som narkotikabruken hans er ute av kontroll og ekteskapet skranter. 

Lunar Park henter forfatteren elementer fra tidligere bøker, fra skrekkromaner og spøkelsesfortellinger. Resultatet blir en merkverdig kombinasjon av en selvbiografi og horror-sjangeren. Den er både sår, morsom og godt fortalt, og denne engelske lydboken leses av James Van Der Beek – selveste Dawson i Dawsons’s Creek.

Naturmannen og jeg av Lene Julsen – lest av forfatteren selv

Da journalist og skribent Lene Julsen traff Naturmannen i 2009, så hun for seg deres liv sammen, og barna de skulle få. Etter hvert gikk det opp for henne at kjæresten var et spesialtilfelle. En som snakket mer med sykkelen enn med henne. Som gjorde om gjesterommet til en klatrepark. Og som alltid ville ut og bort, dit det var grønt og øde. Å overbevise en Naturmann om at det var plass til et barn, skulle vise seg å bli like vanskelig som å gå Store Skagastølstind i stiletthæler. 

Biografien Naturmannen og jeg er en fandenivoldsk og rørende historie om å leve sammen når man befinner seg på hver sin planet. Med varmt hjerte og humoristisk distanse beskriver Lene Julsen den hårfine balansen mellom byliv og bark, og hvordan nye erkjennelser snur opp ned på hverdagen hennes og gjør at hun får et nytt syn på Naturmannens sære tilbøyeligheter. Og på seg selv.

Kompani Orheim av Tore Renberg – lest av forfatteren selv

Kompani Orheim er den andre av i alt fem bøker som handler om Jarle Klepp – der Mannen som elsket Yngve kanskje er den mest kjente av dem. Kronologisk befinner Kompani Orheim seg før alle de andre bøkene. 

Her har vi å gjøre med en oppvekstroman fra Stavanger på 80-tallet. Jarle, mor og far flytter inn i et rekkehus i oljebyen, og alt ser bra ut for familien Orheim – helt til far begynner å drikke. Jarle har en voldsom vilje til å gjøre det beste ut av den verden han lever i. Han forelsker seg med stor kraft i jentene, han blir anitrasist og feminist, og popmusikken tar aldri ferie. Men en dag bytter Jarle etternavn. Han vil ikke hete Jarle Orheim lenger, nå heter han Jarle Klepp. Hva var det egentlig som hendte med familien? Hvorfor var det slik at de som ville hverandre så godt, gjorde hverandre så vondt?

Boka ble nominert til både Brageprisen og Ungdommens kritikerpris, og ble tildelt P2-lytternes romanpris i 2005. I 2012 ble den filmatisert, med Vebjørn Enger, Cecilie Mosli og Kristoffer Joner i rollene som Kompani Orheim.

Maskeblomstfamilien av Lars Saabye Christensen – lest av Helge Winther-Larsen 

«Jeg hadde en god oppvekst. Far døde da jeg var tolv. Mor la seg tidlig. Jeg var enebarn.» Slik begynner Lars Saabye Christensens Maskeblomstfamilien. Handlingen foregår i Oslo på 60-tallet, der vi møter tenåringen Adrian. Vi får ta del i hans skildring av sin egen oppvekst, fra han er tolv til sytten, i et hjem som er en brønn av hemmeligheter, fortielser og taushet. Faren tar livet av seg allerede på første side, moren legger seg for godt, og den unge fortelleren må vokse opp men en mager tante som ikke gjør tilværelsen lys for noen. Dette er en mørk og annerledes roman om skam og identitet, som også ble filmatisert i 2009.  

Prøv Storytel gratis i 14 dager og få tilgang til mer enn 200.000 lyd- og e-bøker.

%d