Aktuelt Boktips

Sitter du fast hjemme? Dra på ekspedisjon med en av disse eventyrlige lydbøkene.

Tilbringer du mye tid hjemme og dagdrømmer om når du endelig kan legge ut på tur igjen? Da er du ikke alene. 

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

I mellomtiden finnes det heldigvis et stort utvalg av eventyrlige lydbøker som tar deg med på spennende, interessante og lærerike reiser rundt om i verden. I listen under kan du ta turen til Polynesia, Kongo, Sentral-Asia, Alaska, Canadas villmark eller vår egen Jotunheimen. 

God lytting – og god tur!

Mørkets hjerte av Joseph Conrad – lest av Anderz Eide

Inspirert av forfatterens egne erfaringer som kaptein på en elvebåt i Belgiske Kongo i 1890, forteller denne romanens hovedperson Marlow om hvordan han reiser opp langs elven og inn i «mørkets hjerte» for å finne den utstasjonerte belgiske elfenbenjegeren Kurtz. Fra et humant og edelt utgangspunkt viser det seg at Kurtz har utviklet seg til en grådig materialist og despot, som fritt hersker over de innfødte i området.

Romanen Mørkets hjerte (Heart of Darkness) av den polsk-britiske forfatteren Joseph Conrad ble utgitt i bokform i 1902. Den har inspirert flere filmmakere, forfattere, musikere og andre kunstnere – deriblant Francis Ford Coppola. I 1979 kom filmen Apokalypse nå!, hvor manuset er basert på nettopp denne boken, men historien er flyttet til Vietnamkrigen.

OPPDATERT: Denne lydboken er nå fjernet fra tjenesten – ny versjon slippes 25. august.

Sovjetistan av Erika Flatland – lest av Liv Steen

De tidligere sovjetrepublikkene Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan ble selvstendige da Sovjetunionen brøt sammen i 1991. Men hvordan har landene utviklet seg siden? Hva er fremtiden deres, med nyvunne olje- og gassressurser, og med Putins Russland som igjen tenker ekspansivt?

Sovjetistan har forfatter Erika Flatland reist rundt i gamle Sovjet og i alle «stan»-landene – steder som de færreste kommer seg til og en verden nesten ingen nordmenn kjenner. Boken er en enestående reiseskildring av land som er ukjente selv for den mest erfarne globetrotter. 

Flatland skildrer landenes nære og fjerne historie, deres kultur og samfunn. Hun byr på gripende menneskemøter og innsikter i hvordan sovjet-arven har preget landene – hvor styresettene i dag varierer fra demokratiske forsøk til rene diktaturer.

Kon-Tiki-ekspedisjonen av Thor Heyerdahl – lest av Frank Tangen

Thor Heyerdahl ble ikke tatt på alvor av eksperter da han påstod av Polynesia var blitt befolket av søramerikanske indianere – de hadde jo ikke båter? «Men de hadde balsaflåter», sa Heyerdahl. Ekspertene nektet fortsatt å tro ham. I 1947 gjennomførte han og fem kamerater Kon-Tiki-ekspedisjonen – en flåteseilas fra Callao i Peru til atollen Raroia i Tumaotu-gruppen. I boken forteller Heyerdahl om ekspedisjonen, og i dens etterord redegjør han for en rekke oppdagelser i kjølvannet av turen.

Til fots gjennom Alaska av Lars Monsen – lest av Trond Petter Stamsø Munch

Her kan du bli med på en 3000 km lang fottur gjennom Alaskas villmark, i møte med natur, dyreliv, jakt og fiske, folkeslag og kultur. Du dessuten også erfare hvordan en mann og en kvinne takler samlivet gjennom et helt år i villmarka.

Fridtjof Nansen av Carl Emil Vogt – lest av Egil Birkeland

En nyskapende vitenskapsmann, dyktig diplomat, forfatter og folketaler. Fridtjof Nansens karisma virket like godt på prinsen av Wales som på kvinner. Da Fram seilte inn i Oslofjorden i 1896, ble ekspedisjonen møtt av et folkehav Norge aldri hadde sett maken til. Fridtjof Nansen og hans mannskap ble hyllet av tusener av nordmenn. Nansen var 34 år og den komplette helt – og dette var bare begynnelsen.

Fridtjof Nansen del 1, 2 og 3 følger forfatter Carl Emil Vogt Nansens eksepsjonelle liv og kaster nytt lys over det nasjonale ikonet.

Hjalmar Dale – den glemte eventyrer av Randulf Valle – lest av Ole-Thore Hasseldal

Hjalmar Dale er kjent som Helge Ingstads læremester da de to var pelsjegere i Canadas villmark vinteren 1927-28. Dale var sentral i miljøet av pelsjegere og gullgravere, og hadde en dragning mot eventyret. Han og Ingstad reiste gjennom enorme villmarksområder med kano og hundespann. 

I 1931 ga Ingstad ut boken Pelsjegerliv som omhandler året han og Dale tilbrakte sammen som pelsjegere. Hadde ikke Ingstad og Dale møttes, hadde boken neppe blitt skrevet. Ingstad kunne endt med å dra hjem etter et par mislykkede år i Canada, han ville aldri kommet seg til Grønland og aldri blitt sysselmann på Svalbard. Boken om Hjalmar Dale er dels en biografi og dels en beretning om pionertiden i Canada.

Tre i Norge ved to av dem av J.A. Lees – lest av Knut Røe

I juli 1880 reiste tre unge engelskmenn fra Kristiania med jernbane og båt til Lillehammer, med hest oppover Gudbrandsdalen og videre til Gjende i Jotunheimen. Der tilbrakte de sommeren med fiske og jakt før de reiste tilbake i midten av september. Tre i Norge ved to av dem er en reiseskildring som på en humoristisk måte beskriver de tre mennene sine møter med Norge og de «innfødte». 

Selv om det er 140 år siden reisen, vil beretningen kunne leses med minst samme glede og utbytte i dag. Både fordi beskrivelsen av disse fjerne år bare får større og større sjarme og fordi godt humør og ekte naturfølelser er tidløse fenomener – og rett og slett fordi det er en knakende god reiseskildring.

Klassikeren kom først på engelsk i 1882 og i norsk oversettelse i 1884. Denne utgaven bygger på H.J. Müllers originaloversettelse – den første uavkortede utgaven siden 1884. Språket er modernisert, men tonen fra den gang er beholdt.

Prøv Storytel gratis i 14 dager og få tilgang til mer enn 200.000 lyd- og e-bøker! 

%d bloggers like this: