Aktuelt Boktips

Disse bøkene anbefaler Knut Nærum akkurat nå

Knut Nærum anbefaler en bok for hodet, en bok for sjela og en bok om et polarisert samfunn.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

Konserter er avlyst. Barene er stengt. Fotballsesongen er utsatt. Og om ikke det er nok anbefaler myndighetene at vi holder oss i god avstand fra venner og kolleger. Mens verden gjør et heroisk forsøk på å stoppe korona-smitten, kan det føles som om det ikke er så veldig mye å glede seg over.

Dog, på den andre siden: Dette kan være en gylden tid for å dykke ned i noen gode bøker.

Knut Nærum er dramatiker, komiker og forfatter av et titalls bøker. Vi spurte han om hvilke lydbøker han anbefaler oss akkurat nå.

1. Så mye hadde jeg av Trude Marstein

– Dette er en roman for mennesker som liker å tenke, sier Nærum.

Så mye hadde jeg er et familiedrama som spenner over et halvt århundre. Monika vokser opp i Fredrikstad som en av tre døtre i en helt vanlig familie. Men der hennes søsken søker mot trygghet og tar mer tradisjonelle valg, ønsker Monika først og fremst frihet.

– Boka følger Monika fra barn til voksen, fra tiår til tiår. Hver gang mange år er gått og du møter henne igjen, må du sette sammen bitene selv. Du må følge godt med og fange opp detaljene for å finne ut hvilken retning livet hennes har tatt siden sist. Hvem bor hun med, har hun fått barn og ble alt slik hun hadde sett for seg?

Gjennom fortellingen forsøker hovedpersonen og leseren i fellesskap å få et liv til å henge sammen, mener Nærum.

– Trude Marstein ser de små tingene og forteller om dem på en måte som gjør at vi ser de store.

Lest av Charlotte Frogner.

2. Jane Eyre av Charlotte Brontë 

– Denne boka er god for sjela. Den er skrevet åpent og inderlig og er herlig fri for ironi, sier Nærum.

Vi er i Nord-England på 1800-tallet. Foreldreløse Jane blir ansatt som huslærer på godset til den mektige og humørsyke Edward. De forelsker seg, men etter hvert oppdager Jane at det er mer med Edward enn hun er klar over.

– Jane Eyre er en gripende og spennende fortelling, med en type romantikk jeg er glad i. Den er en kjærlighetshistorie i vanlig forstand, men har også et skrekkromantisk drag. Den minner mye om andre skumle fortellinger fra 1800-tallet, slik som Dracula og Frankenstein og faller vel inn under det vi kaller gothic romance.

Liker du Harry Potter kommer du også til å like Jane Eyre, tror forfatteren.

– Mange unge har lest om Harry Potter og ikke så veldig mye annet. Jane Eyre er også en fortelling som følger en person fra barndom til voksenliv. Ikke bare det, i likhet med Harry må hun bo under trappa.

Nærum leste den gotiske klassikeren for ett år siden. En av grunnene til at han omsider plukket den opp, var for å vinne respekt hos en venn og kollega fra Nytt på nytt-redaksjonen.

– Elisabeth Botterli har hengt på meg som en borre i ti år og sagt at jeg ikke kan regne meg som fullverdig leser – eller menneske – før jeg har lest Jane Eyre. Det er jeg glad for at hun gjorde. 

Lest av Elizabeth Klett

3. Årstidskvartetten av Ali Smith

– Dette er en av de store brexit-fortellingene, sier Nærum.

Den kritikerroste kvartetten –Autumn, Winter, Spring og Summer– beskriver livet under den vanvittige politiske stormen som har herjet på De britiske øyer de siste fire årene.

– Bøkene nevner brexit, men handler først og fremst om det polariserte samfunnet som førte fram dit, og som ikke har blitt mindre polarisert etterpå. Årstidskvartetten tar for seg hvordan det politiske viser seg i alles liv.

I den første boka, Autumn, er vi i det herrens år 2016, og vi følger vennskapet mellom Daniel og Elisabeth. Når boka starter, er vennene henholdsvis 101 og 32 år. EU-avstemningen er unnagjort, og nå føler halve landet at de har vunnet, mens den andre halvdelen føler de har tapt.

– Hver bok trekker tråder tilbake i tid, til eldre billedkunstnere og forfattere som fra sin egen tidsepoke snakker til oss i dag.

I kvartettens første bok refererer Smith blant annet til Charles Dickens’ A Tale of Two Citiessom finner sted under den franske revolusjonen.

– Måten Smith skriver på, det nesten notataktige, gjør at det føles som det er en kort vei mellom hennes tanker og meg som leser. Samtidig finnes det en gjennomtenkt struktur her, hvor ting henger sammen på mange måter og sikkert flere enn det jeg har oppdaget. Dette er bøker som du kan lese flere ganger og få noe nytt ut av hver gang. 

Lest av Melody Grove

Prøv Storytel gratis i 14 dager og få tilgang til mer enn 200.000 lyd- og e-bøker! 

%d bloggers like this: