Aktuelt Boktips Krim

8 krimbøker du kommer til å sluke i et jafs

Selv om hytteturen er avlyst, er det fullt mulig å oppnå påskestemning i år også. Her er krimbøkene som gjør hjemmepåsken til en spennende affære.

Ikke medlem? Prøv Storytel gratis i 14 dager!

Turen til påskefjellet er avlyst. Lammemiddagen med venner satt på vent. Og skirennet med storfamilien uteblir jammen meg det også. 

Det er liten tvil om at denne påsken bli annerledes for mange. En ting som imidlertid ikke forandrer seg selv om verden er snudd på hodet, er muligheten til å kose seg med gode bøker. 

Krim hører påsken til, og det er fantastisk mange spennende krimbøker å laste ned. 

Enten du vil ta på deg hodetelefonene og lytte til dem alene, eller samle kjæresten eller familien rundt peisen for en felles spenningsstund, er vi sikre på at disse krimfavorittene kommer til å sørge for en pirrende påske!

1. Katharina-koden av Jørn Lier Horst – lest av Ivar Nergaard 

For 24. gang på rad finner William Wisting frem papirene fra da Katharina Haugen forsvant. Saken ble aldri løst, og hvert år siden har Wisting oppsøkt Katharinas ektemann, som befant seg utenbys på jobb og hadde et solid alibi. Denne gangen møter han et lukket og låst hus. På selve årsdagen for sin kones forsvinning, er ektemannen Martin Haugen selv sporløst borte.

Samme dag får Wisting besøk på politihuset av den yngre etterforskeren Adrian Stiller, som jobber med eldre og uløste saker i Kripos. Katharina-saken har forbindelse til en annen gammel forsvinningsgåte, og de to etterforskerne må gjøre felles sak. Klarer de å løse mysteriet?

2. Fuglefangerne av Eirik Wekre – lest av Christoffer Staib

I midten av desember dør fagforeningstopp og tidligere statssekretær Haldor Bøe under mystiske omstendigheter i Oslo. Spesialrådgiver Theo Hannover i PST beordres til å bistå Oslo-politiet i etterforskningen. Den avdøde har etterlatt seg flere lag av hemmeligheter, og Hannover trekkes stadig dypere inn i de innerste maktsirkler. 

Samtidig lekker en muldvarp i forvaltninger statshemmeligheter – avsløringer som VG publiserer. De omhandler den norske regjeringen gjennom en årrekke har støttet virksomheter det absolutt bør stilles spørsmål ved. Sånt blir det mediestorm av.

Ingen vil ta på seg ansvaret, og PST-direktør Hege Tønnesen får i oppdrag å identifisere kilden og stanse lekkasjene. De to sakene får nye ofre, og sporene krysser hverandre. Hannover og Tønnesen må sammen redde rikets sikkerhet og hverandre fra en mektig, ukjent fiende.

3. Hypnotisøren av Lars Kepler – lest av Nils Nordberg 

Med kort tids mellomrom blir en far, hans kone og datter funnet brutalt myrdet på to ulike åsteder. Sønnen i familien er så vidt i live. Da politimannen Joona Linna innser at det finnes en søster til, forstår han viktigheten av å finne henne før morderen gjør det. 

For å kunne avhøre sønnen i familien overtaler Linna legen Erik Maria Bark til å hypnotisere gutten. Bark bryter dermed et gammelt løfte om å aldri mer praktisere hypnose, og en skremmende kjede hendelser settes i gang.

Hypnotisøren er første bok i serien om etterforsker Joona Linna – en serie som har hatt enorm suksess og blitt solgt til mange land.

4. Tysteren av Jan-Erik Fjell – lest av Helge Winther-Larsen

Fredrikstads rikeste mann blir drept, og overbetjent Anton Brekke fra Kripos kommer til byen for å lede etterforskningen. Sammen med politistudent Magnus Torp begynner han å rulle opp flere historier som har sammenheng med drapet på en tyster, som mafiaen i New York utførte på 1960-tallet.

Handlingen i boken foregår både i lille Fredrikstad og i det tøffe mafiamiljøet i New York – kan de parallelle historiene bindes sammen til slutt?

5. Inntrengeren av Tana French – lest av Ivar Nergaard

Ved første øyekast ser det ut som en kjærlighetskrangel som har endt fryktelig galt. Aislynn Murray, en blond, pen og nå død kvinne, blir funnet i sin perfekt designede leilighet. Det er egentlig ikke noe uvanlig med synet som møter etterforskerne Antoinette og Steve, men Antoinette har sett kvinnen før.

Etterforskerne blir presset til å arrestere Aislynns kjæreste, men når han røper at han visste at hun var i fare, sprekker det opplagte bilde. Var kvinnens liv egentlig så glamorøst som det først så ut som?

Den intelligent psykologiske kriminalromanen beskrives som «en kraftdemonstrasjon» av New York Times og «Best Book of the Year» av Amazon.

6. Usynlige hender av Stig Sæterbakken – lest av Jan Grønli

Politibetjent Kristian Wold blir satt på en ett år gammel forsvinningssak. Mandatet fra hans overordnede er ikke til å misforstå: en aller siste gjennomgang før saken henlegges. Kristians samvittighet driver ham imidlertid til å si ja når Inger Danielsen, moren til den 14 år gamle jenta som er forsvunnet, ber om å få treffe ham. Det blir et møte som får uante følger for dem begge. 

7. Kastanjemannen av Søren Sveistrup – lest av Mattias Linderoth

En yngre kvinne blir funnet brutalt drept på en lekeplass i København. Den ene hånden hennes er skåret av og over henne henger en liten kastanjemann. Det viser seg at figuren har fingeravtrykk av en ung jente som forsvant sporløst ett år tidligere. Samtidig som politiet jager en morder leter de også etter spor som kan føre dem til den lille jenta – tenk om hun fortsatt lever?

Søren Sveistrup er også forfatteren av den danske TV-serien Forbrytelsen. Kastanjemannen er hans første spenningsroman.

8. Størst av alt av Malin Persson Giolito – lest av Hedda Sandvig

Tenåringene og kjæresteparet Maja og Sebastian står bak en blodig skolemassakre på den videregående skolen de går på i den forfinede Stockholmsbydelen Djursholm. Men hva var det egentlig som skjedde denne dagen? Og hvem gjorde hva? Og hva har Samir, som ble hardt skadd, men overlevde, å si om Majas rolle? Romanen tar oss gjennom rettssakens tre uker samt tilbakeblikk i egne kapitler – alt fra Majas perspektiv. Størst av alt ble kåret til Årets beste svenske kriminalroman av Svenska Deckarakademin i 2016. Våren 2019 ble kom serien basert på boken, som kan ses på Netflix.

Prøv Storytel helt gratis i 14 dager og få tilgang til mer enn 200.000 lyd- og e-bøker! 

%d bloggers like this: