Aktuelt Boktips

Opplev kjente teaterstykker hjemme i stua

Lyrikk + lydbok = sant! Underhold deg selv med kjente klassikere som Romeo & Julie, Les Misérables og Hamlet på øret.

Fram til vi kan oppleve teaterstykker og musikaler live igjen, er det å lytte til dem på lydbok en god erstatning. Det er nemlig ikke bare nye bøker å finne på Storytel – i biblioteket vårt finnes også en rekke gamle klassikere som aldri går ut på dato.

Ikke medlem i Storytel? Bli medlem å få 14 dager gratis tilgang!

Her får du fem tips til kjente klassikere du kan lytte til fra godstolen, på den daglige lufteturen, mens du går i gang med vårrengjøringen, eller kanskje på en date med din kjære, krøllet opp i sofaen en kveld med stua full av stearinlys?

Luftetur med ulykkelig kjærlighet på øret

Vil du drømme deg bort til «the roaring twenties», glitter og luksuriøse fester – men også en god dose ulykkelig kjærlighet? Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald fra 1925 er en av de mest berømte amerikanske romanene gjennom tidene og tar “jazzalderen” på pulsen. 

Boka er en fortelling om den mystiske, men ulykkelige, millionæren Jay Gatsby som aldri gir opp drømmen om ungdomskjæresten Daisy Buchanan. På sine store, luksuriøse fester i huset sitt på Long Island lengter han bare etter at Daisy en dag skal dukke opp. Og når hun gjør det, hva skjer da? Historien er fortalt gjennom Nick Carraway – Daisys fetter.

Her er det også gode muligheter til å toppe det hele med en filmkveld. Filmatiseringen fra 2013, med Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Toey Maguire og Joel Edgerton i hovedrollene, er slettes ikke dum den heller.

Rydd boden med hevnlystne Hamlet

Forræderi, hevn, grådighet, galskap, incest og moralsk korrupsjon. Tragedien om Hamlet, prinsen av Danmark, tar for seg hans ønske om å hevne seg på sin på onkel Claudius. Claudius har myrdet Hamlets far, kongen av Danmark, deretter erobret tronen og giftet seg med Hamlets mor, og nå enke, Gertrude. Hamlet er William Shakespeares lengste og mest kjente skuespill, og et av hans mest populære verk da han levde. Den dag i dag er det fremdeles et av hans mest spilte stykker.

Drøm deg bort til den engelske landsbygda

Skulle du noen ganger ønske at du bodde på den engelske landsbygda for noen hundre år siden, gikk i fotside kjoler dagen lang og de daglige gjøremålene bestod av sang, piano og daglige visitter? 

Stolthet og fordom følger vi Elizabeth Bennet, som bor sammen med sine fire søstre og foreldre utenfor landsbyen Meryton i Hertfordshire, ikke langt fra London. Hennes mor er svært opptatt av å få døtrene gift, og en dag dukker den flotte Mr. Darcy opp. Elizabeth bestemmer seg først for å mislike ham – en holdning som etter hvert må vike for ekte følelser. Ah, den (vanskelige) kjærligheten!

En kveld i det romantiske hjørnet

Romeo og Julie – trenger vi si mer? Verdens mest berømte kjærlighetshistorie, skrevet av William Shakespeare tidlig i hans karriere på slutten av 1500-tallet, går aldri av moten. Tragedien handler om to unge elskende fra familier i strid, Montague og Capulet, som prøver å forhindre forholdet deres. Til tross for lidenskapen og den uskyldige kjærligheten, ender Romeo og Julies historie i tragedie. Når du har lyttet ferdig kan du snurre Baz Luhrmanns moderniserte filmversjon fra 1996 med Leonardo DiCaprio og Claire Danes i hovedrollene.

La tårene flomme til fransk tristesse

Les Misérables av Victor Hugo – lest av Tom Tellefsen

Les MisérablesVictor Hugos roman fra 1862, er en skildring av det franske samfunnet på 1800-tallet. Her møter vi Jean Valjean, en enkel, flittig arbeider som blir dømt til slaveri ved galeiene fordi han har stjålet to brød til sin søsters sultne barn. Når han slipper fri er han en kaldblodig mann overlatt til seg selv, med et håpløst utgangspunkt. Men snart møter han en biskop som viser ham tillit, og Valjean får troen på at han kan reise seg igjen. For å bli åndelig gjenreist viser det seg imidlertid at han må gi avkall på sin sosiale status. 

Les Misérables består av mange historier, som er nært knyttet sammen. Felles for dem alle er at de retter fokuset mot de utstøtte i samfunnet – så dette er definitivt en klassiker som trigger tårekanalene. 

Denne lydboken er basert på en forkortet utgave av boken og lest inn på norsk av skuespilleren Tom Tellefsen.

%d