Boktips

12 lydbøker som får deg til å gapskratte

Britiske aristokrater, en hundre år gammel svenske og krig mellom Norge og Nederland. Vi har samlet bøkene som får deg til å le høyt og mye.

Ikke medlem i Storytel? Prøv 14 dager gratis!

De fleste av oss er i samme båt. Vi har hjemmekontor, lite sosial kontakt og nileser dystre nyhetsoppslag. Koronaepidemien setter voldsomme spor i hverdagen vår.

Det gjør det ekstra deilig med skikkelige avbrekk, og hva er vel bedre enn å leve seg inn i et annet og helt bekymringsløst univers? Vi har dykket ned i arkivet og hentet opp bøker som trigger lattermusklene.

Disse kan du høre på enten du går deg en tur, tar en hvil på sofaen eller er i gang med husarbeidet.

1. Brødrene Vega av Lars Lenth

Et oppdrettsanlegg sprenges i luften. En ung og lovende miljøkriger fra beste Bærum braser sammen med de skruppelløse Vega-brødrene som har håvet inn grovt på bekostning av både lokalmiljøet og oppdrettslaksen.

Brødrene Vega er historien om en klappjakt, skjulte motiver og selve sjelen til mennesket – og er samtidig en latterbombe av en thriller med et uforglemmelig karaktergalleri.

Innleser: Reidar Sørensen

2. Hjulskift av Vigdis Hjorth

Louise har lyktes godt i livet. I en alder av bare 46 har hun rukket å bli professor i litteratur med sitt eget kontor på Øvre Blindern. Hun er rik, kulturelt bevandret og jaggu har hun ikke utseende med seg også. Likevel er hun ikke lykkelig. Det vil si, fram til hun mot alle odds faller for bilselgeren Truls. Med sitt skarpe og humoristisk blikk beskriver Vigdis Hjorth forfengelighet, snobberi og et forhold fylt til randen av motsetninger.

Innleser: Gisken Armand

3. Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant av Jonas Jonasson

Allan er 100 år og har havnet på gamlehjem. På bursdagen sin rømmer han fra feiringen og drar på en ellevill ferd gjennom Sverige du sent glemmer. Han havner i klammeri med både politiet og en motorsykkelbande, og reisen avslører iøynefallende detaljer om hundreåringens lange liv. Debutromanen til Jonas Jonasson er virkelig en komisk perle.

Innleser: Trond Brænne

4. Slutten på verden slik vi kjenner den av Erlend Loe

Når Andreas Doppler vender hjem igjen etter å ha bodd noen år i skogen, finner han ut at mange ting har forandret seg. For eksempel: En ny mann har flyttet inn med kona og ungene! Det som følger er en absurd og lattervekkende kamp om å kjempe seg inn i det gode selskap.

Boka kan glatt konsumeres alene, men om du ønsker, kan du lytte til hele trilogien om Andreas Doppler hos Storytel.

Innleser: Erlend Loe

5. Keeperen og havet av Maria Parr

Dette er i utgangspunktet en bok for barn og unge, men den er så vellaget og humørfylt at den er en glede for voksne også. 

Boka tar for seg ett år på en liten bygd på Vestlandet. Sommeren er på hell og kameratene Lena og Trille skal begynne i 7. klasse. Overgangen går ikke akkurat knirkefritt for seg. En ny fotballtrener stikker kjepper i hjulene til Lena, mens Trille ønsker å imponere en ny jente i klassen. Samtidig er farfar på sjøen på jakt etter en storfisk, selv om han begynner å bli veldig gammel. Hverdagen til disse sjarmerende vestlendingene kan få deg å le og gråte om hverandre.

Liker du Keeperen og Havet anbefaler vi også Maria Parrs Vaffelhjarte og Tonje Glimmerdal.

Innleser: Maria Parr

6. KRIG! av Knut Nærum

Hvordan ville egentlig en krig mellom Norge og Nederland sett ut? Det forsøker humorgeniet Knut Nærum å svare på i KRIG!Det hele starter under EM på skøyter. Norges representant sklir på isen og drar med seg Nederlands gullhåp. Uhellet – eller var det nå egentlig det? – fører etter hvert til full krig mellom de to nasjonene. Vi får bli med på innsiden der det politiske maktspillet utspiller seg. Hvem vinner, og hvordan kommer dette til å påvirke stemmegivningen i Melodi Grand Prix?

Innleser: Espen Beranek Holm

7. Nej och åter nej av Nina Lykke

Nej och åter nejer et tragikomisk trekantdrama som fortelles fra tre sider. Historien handler om lektoren Ingrid, hennes mann Jan og hans elskerinne Hanne. Det som følger er, som VG skriver, en «rasende festlig analyse av middelklassens dekadente selvtilfredshet».

Innleser: Alexandra Rapaport

8. Catch-22 av Joseph Heller

En gjeng unge amerikanere er stasjonert i Italia under andre verdenskrig. Her stanger de mot et mektig paradoks i den klassiske komedien Catch-22. Den eneste måten man kan bli fritatt fra tjeneste, er å bli erklært sinnssyk. Men ber de om å bli testet for psykiske lidelser, er det et klart bevis på at de er ved sine fulle fem. Eller som det heter i den norske versjonen: «Orr måtte være sinnssyk for å fortsette å fly og frisk hvis han ikke gjorde det, men hvis han var frisk, måtte han fly. Hvis han fløy, var han sinnssyk og behøvde ikke å gjøre det, men hvis han ikke ville, var han frisk og måtte.» Innleser er Jay O. Sanders.

Innleser: Jay O. Sanders

9. The hitchhiker’s guide to the galaxy av Douglas Adams

For oss som begynner å bli lei av å være isolert hjemme, er sci-fi-eposet til Douglas Adams en kjærkommen virkelighetsflukt. Rett før planeten vår blir sprengt i fillebiter for å lage en galaktisk motorvei, blir jordboer Arthur Dent transportert vekk. Den ville reisen gjennom verdensrommet som følger, er det vanskelig å unngå å le høyt og ofte av. Bonus: Boka er lest av den folkekjære komikeren Stephen Fry!

Innleser: Stephen Fry

10. Right Ho, Jeeves av P. G. Wodehouse

Fortellingene om den britiske aristokraten Bertie Wooster og hans beleste butler (unnskyld, han foretrekker egentlig å bli kalt en «gentleman’s personal gentleman») Jeeves er noen av verdenslitteraturen aller morsomste verker. Wodehouse’ univers er full av overflødige menn, giftesyke kvinner og beinharde tanter. Heldigvis redder Jeeves dagen til slutt!

Right Ho, Jeeves er Wodehouse i storform og boka er et godt sted å begynne for de som ikke kjenner til forfatterskapet hans. Bonus: Flere av Wodehouse’ perler i Storytels bibliotek er lest inn av den britiske skuespilleren Martin Jarvis. En fryd å høre på!

Innleser: Martin Jarvis

11. Three men in a boat av Jerome K. Jerome

Tre venner finner ut at de er overarbeidet og med det begynner en tidløs komedie om en to ukers båtferie på Themsen. Boka var egentlig ment som en reiseguide, men ganske raskt tar humoren fullstendig over.

Hos Storytel er det mange versjoner å velge blant, men vår favoritt er innlesningen av Martin Jarvis.

Innleser: Martin Jarvis

12. Thud! av Terry Pratchett 

Skiveverdenen er en serie av humoristiske og parodiske fantasybøker av kulthelten Terry Pratchett. I Thud! får Vekterkorpset oppgaven å beholde roen i byen Ankh-Morpork. Det er enklere sagt enn gjort når byen er i ferd med å koke over av hat mellom dvergene og trollene som bor der. Innleser er Stephen Briggs.

Innleser: Stephen Briggs

%d