Aktuelt Barn og ungdom Boktips

9 lydbøker som får barna ned fra lysekrona

Har du hjemmekontor med barn i huset? Disse lydbøkene kan gi barna en herlig lyttestund – og deg litt etterlengtet arbeidsro.

Ikke medlem i Storytel? Prøv 14 dager gratis! Velg mellom:
* Storytel Unlimited – 1 voksen + 1 barn
* Storytel Family – 2 voksne + 2 barn
* Storytel Family Plus – 3 voksne + 3 barn

I en tid der mange foreldre tilbringer dagene hjemme med barna, kan det å ha et velfylt underholdningsbibliotek være en «lifesaver». Særlig hvis du selv har hjemmekontor og trenger noen hjelpemidler for å unngå at barna blir rastløse og kjeder vettet av seg. 

Innimellom lekser, lek og skjermtid er lydbøker en fin avveksling. Vi har satt sammen en liste med noen av de beste barnebøkene vi har i biblioteket vårt – til både små og store barn. 

For de minste: 

1. Kokosbananas og godteristøvsugeren

Innleser: Rolf Magne Andersen.

Kokosbananas er en liten oppfinner som bor i Nøttvik sammen med Mamma Banana, Pappa Kokos og lillesøsteren Baby Koko. Han liker ikke å støvsuge rommet sitt, men nå er det ingen utvei. Han finner opp en godteristøvsuger for å gjøre støvsugingen gøyere, men hva skjer når den blir helt koko? 

Historien er skrevet av Rolf Magne Andersen og passer for barn i alderen 3-6 år.

2. Pulverheksa får besøk

Innleser: Eli Rygg

Pulverheksa bor i et hus i Pulverskogen, sammen med katten Hokus og kråka Pokus. En dag banker det på døren, og Pulverheksa tror det er småtrollene som kommer på besøk. Det er det ikke, og flere uventede besøk står for tur før småtrollene endelig banker på. Dette er den første boka om Pulverheksa – som etter all sannsynlighet vil bli et populært bekjentskap for de minste. 

Boka er skrevet av den prisbelønte forfatteren Ingunn Aamodt og passer for barn i alderen 3-6 år.

3. Sjørøver-Jenny og de to brødrene Buse

Innleser: Inger Gundersen

Sjørøver-Jenny er en liten, tøff heltinne – ja, like tøff som Pippi, Lille My og Alice. En dag blir hun spylt ned i do av to store, slemme jenter på skolen. På den andre siden møter hun de røffe og illeluktende busemennene brødrene Buse, som hun må hamle opp med. 

Boka er skrevet av Hilde Matre Larsen og passer for barn i alderen 5-9 år.

4. Bukkene Bruse begynner på skolen

Innlesere: Bjørn F. Rørvik, Marianne Krogness, Gustav Nilsen, Ole Jacob Lindberg og Sofie Bjerketvedt.

Det var en gang tre bukker som het Bukkene Bruse. En dag fikk de et brev om at de måtte begynne på skolen. «Hvorfor det?» spurte den minste. «Alle må gå på skole nå for tida», forklarte den største bukken. Sammen ble de enige om å prøve for en uke eller to. Men skolen har fått ny rektor, og det er ikke hvem som helst! 

Boka er den tredje boka i den populære Bukkene Bruse-serien og passer for barn i alderen 2-6 år. Forfatter Bjørn F. Rørvik har gjort humoristiske nytolkninger av det gamle folkeeventyret, og historiene er morsomme både for barn og voksne.

For de større barna:

5. Over grensen 

Innleser: Inger Gundersen

Kan viktig krigshistorie formidles til barn? Den prisvinnende forfatteren Maja Lunde viser med denne boka at det er fullt mulig. Over grensen er inspirert av historiske hendelser og er en spenningsfortelling om mot, tillit, vennskap og dødsangst. 

Handlingen starter høsten 1942 hvor vi følger fire barn som er på flukt fra nazistene. To av barna, Sarah og Daniel, er jøder og skal sendes ut av Norge, og de får hjelp av søskenparet Otto og Gerda. Underveis treffer de gode hjelpere. Men kan de stole på alle de møter?

Boka er både filmatisert og blitt til teaterforestilling, og den passer for barn i alderen 9-12 år. 

6. Harry Potter og de vises stein

Innleser: Torstein Bugge Høverstad

I J.K. Rowlings første bok om Harry Potter møter vi 11 år gamle Harry som bor i et bøttekott hos sin ondskapsfulle tante og onkel i Hekkeveien 4. På bursdagen sin får Harry vite at han er trollmann, og at han har en plass på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Et utrolig eventyr er i ferd med å starte!

Boka passer for barn i alderen 9-15 år, og den har seks etterfølgere som alle finnes hos Storytel. Harry Potter-serien ble kåret til de beste ungdomsbøkene gjennom tidene av National Public Radios lyttere i 2012.

7. Politiland

Innleser: Erlend Loe

I Erlend Loes bok Politiland møter vi Kim som prøver å riste pappa våken, men pappa har ikke lyst til å stå opp. Han forteller heller Kim at barn som står opp tidlig på lørdager risikerer å bli arrestert av Stå-opp-politiet. Kim slår seg ikke til ro med dette, og da kan pappa fortelle at det finnes mange flere politistyrker å frykte, som Spørre-og-grave-politiet og Masepolitiet. Historien har en overraskende slutt, som gir både skrønemakeren pappa og stakkars Kim rett. 

Boka er både morsom, rar og spennende. Den passer for barn i alderen 6-9 år.

8. Trylleskolen og andre eventyr

Innleser: Inger Gundersen

Den suksessfulle tyske forfatter Michael Ende er aller mest kjent for sine fantastiske fortellinger for barn. Trylleskolen og andre eventyr samler 15 av hans barnefortellinger – deriblant «Trylleskolen», hvor vi møter tvillingene Mugli og Mali som går på skolen i Ønskenberg. 

Boka passer for barn i alderen 6-9 år. 

9. Mesterpromperen

Innleser: Trond Teige

For 150 år siden levde det en mann som var så flink til å prompe at han fikk opptre på Moulin Rouge i Paris. Dette er den sanne fortellingen om den verdensberømte franske mesterpromperen Joseph Pujul. Som han selv sier: «Noen oppdager fremmede land og blir berømte på den måten. Andre lager flott musikk og blir enda mer berømte. Jeg promper.» 

Boka er skrevet av den norske forfatteren Tor Edvin Dahl og er full av humor. Den passer for barn i alderen 6-12 år. 

%d