Innlesere

Månedens innleser: Silje Storstein

—Det å være skuespiller er veldig sosialt, man jobber alltid tett sammen med andre mennesker, og jeg synes det derfor kan være en veldig fin avveksling å kunne trekke seg tilbake i studio med en bok, sier Silje Storstein.

Hun ble kjent for nordmenn flest allerede som 15-åring da hun spilte rollen som Sofie i kinofilmen Sofies verden. Siden har hun spilt flere uforglemmelige roller både på TV og teaterscener.  Nå sist i TV-serien Heksejakt.

Det er et stort spenn i bøkene du har jobbet med. Her er underholdningsbøker, barnebøker og biografier. Hvordan er det å ha en jobb hvor du leser inn så mye forskjellig?
Noe av det jeg liker best med å lese inn lydbøker er nettopp variasjonen i det man leser og det at jeg får lest bøker som jeg kanskje ikke hadde valgt personlig. Og jeg har blitt overrasket over hvor engasjert jeg har blitt i temaer og karakterer jeg i utgangspunktet kanskje ikke trodde jeg var så interessert i.

Jeg pleier å jobbe med en bok om gangen, og en lengre bok kan jo ta over tretti timer å lese inn, så da har har man god tid til å komme inn i bokas univers. Og når man har vært i det universet en stund er det som oftest bare topp lese noe helt annet neste gang.

Blant bøkene du har lest inn er også noen erotiske romaner. Hvordan har de vært å lese inn?
Hehe, nå er det faktisk en stund siden jeg har lest inn erotiske underholdningsromaner, men det har jo blitt noen av dem, ja. I begynnelsen var det en del fnising i studio, jeg har lest mange kreative beskrivelser av intim omgang for å si det sånn, men man blir jo ganske fort vant til det. Noen setninger glemmer jeg likevel aldri.

Jeg har nok gått for en ganske nøktern og beskrivende tilnærming til denne typen materiale, da jeg tror det lett kan bli litt kleint og klamt med for mye innlevelse i de erotiske partiene. Og kanskje det funker for lytterne? Faktisk synes jeg utfordringen med denne typen romaner ikke nødvendigvis er erotikken, men kanskje i større grad å få selve fortellingen rundt til å bli engasjerende.

Hva mener du er de viktigste egenskapene en innleser må ha?
Hvis man skal ha en stemme rett i øret i mange timer, er det jo greit at denne stemmen er behagelig å lytte til. Og her er jo folk selvfølgelig forskjellige på hva de liker, hva de oppfatter som behagelig. Men lytteren må kunne slappe av og stole på at innleseren vet hva hen driver med, det må oppleves trygt. Derfor er viktig å ha fokus på en god flyt, og da må man være konsentrert og forberedt.

Når man, som jeg, leser en del selvkjør, altså uten tekniker, tror jeg det er viktig at man er litt pirkete og kritisk til sin egen innlesning. Jeg snakker privat ganske kjapt, så jeg må alltid minne meg selv på å ikke stresse, ikke lese for fort. Og så er det jo viktig å engasjere seg i det man leser: er jeg nysgjerrig og interessert i materialet, hører man nok det! 

Du er for mange et kjent ansikt fra teater, filmer og nå sist i TV-serien Heksejakt. Hvordan er det å bruke skuespiller-evnene til noe som handler å ikke bli sett?
Det å være skuespiller er veldig sosialt, man jobber alltid tett sammen med andre mennesker, og jeg synes det derfor kan være en veldig fin avveksling å kunne trekke seg tilbake i studio med en bok. 

Siden man nettopp ikke blir sett, står jo tekstformidling og stemmebruk i sentrum. Det er på mange måter veldig nakent, du har ingenting å gjemme deg bak, og jeg hører fort selv når jeg ikke er helt fokusert, eller når jeg usikker på innholdet i det jeg leser. Man blir altså veldig bevisst på teksten og på formidlinga.  

Hvordan tilpasser du stemmen din til sjangeren du leser inn?
Tematikken og formen setter premissene, og tilpasningen skjer nok ganske ubevisst og av seg selv; er det en fortelling med humor og fart, så blir det mer energi og smil i innlesningen. Er det en jeg- forteller, blir jeg nok mer muntlig og personlig, enn hvis det er en fortelling i tredjeperson.

Jeg pleier ikke lage ulike stemmer til karakterene og sånn, men har mer fokus på energi og tempo for å skille mellom dem. Når jeg leser for barn og ungdom tillater jeg meg i større grad å leve meg inn i det som skjer, leke med stemmer og spille det mer ut. Det er jo veldig gøy, jeg liker godt å lese inn barn og ungdomslitteratur.

Hva slags bøker liker du selv å lese på fritiden?
Erotiske underholdningsromaner! Neida, det blir ikke så mye av det på privaten, men leser mye annet da, både klassikere og samtidslitteratur. Har akkurat kosa meg veldig med den siste til Mathias Faldbakken,  Vi er fem, den er meget morsom!

Kan du anbefale en bok på Storytel?
Jeg hører faktisk ikke så mye på lydbok selv, jeg er nok litt yrkesskadet, og blir dessverre mer opptatt av hvordan boka leses, enn boka i seg selv. Men siden jeg er en av dem som ikke har lest Karl Ove Knausgårds Min kamp, og synes det virker litt overveldende å sette i gang med et så stort leseprosjekt, må det bli den. 


BIOGRAFI
Silje Storsteins skuespillerkarriere fikk fart da hun spilte hovedrollen i filmatiseringen av Sofies verden som 15-åring. Siden har hun gått skuespillerutdanningen ved KhiO og spilt en rekke roller blant annet ved Nationaltheatret og  Det Norske Teateret. Vi kjenner henne fra TV-serier som Heksejakt og Unge lovende.

Som innleser har hun lest inn underholdningsromaner som Sommerfuglrommet av Lucinda Riley (slippes 30. juni), samt Det store i det lille og Nitten minutter av Jodi Picult. Hun har også lest inn selvbiografien til Malala, og serien Hestejenter.

Se alle bøkene lest av Silje Storstein.

%d