Romaner

Når den gotiske katedralen skal bygges truer krig, maktkamper og intriger i skyggene

Bli kjent med Ken Folletts storslåtte saga om maktkamper og menneskeskjebner når en praktfull ny gotisk katedral skal bygges i den britiske middelalderbyen Kingsbridge.

Det var en intens fascinasjon for katedraler som fikk den britiske bestselger-forfatteren Ken Follett til å skrive trilogien som har blitt en av hans største mesterverk og publikumssuksesser. Denne våren kan du høre Stormenes tid, I all evighet og Den evige ilden på Storytel. Bøkene er innlest av Nils Ole Oftebro. De er delt inn i mindre deler som blir sluppet puljevis i løpet av vinteren og våren. Her er det mye å glede seg til.

Verdens vakreste katedral

Handlingen kretser rundt byen Kingsbridge i England. I første verk Stormenes tid møter vi den hengivne og ressurssterke munken Philip som ønsker å bygge den vakreste gotiske katedralen i verden.

Det blir den fattige mureren Tom som tegner arkitekttegningene og får i oppgave å realisere byggingen av katedralen. Sentral i fortellingen er hans familieliv, men også den vakre Lady Aliena. Hun bærer på en skamfull hemmelighet fra fortiden. Det oppstår et plott av maktkamper, begjær og intriger rundt oppføringen av byggverket. På samme tid blir landet rammet av en borgerkrig som fører til totalt sammenbrudd av lov og orden i landet. Perioden kalles The Anarchy i britisk historie.

Britisk middelalders svar på Game of Thrones

Sammenligninger har blitt gjort mellom Kingsbridge-romanene og Game of Thrones, basert på bøkene til George R. R. Martin. Sistnevne er riktignok fantasy og antallet brutale drap er høyere, men det finnes også en god del likheter. Liker du erotikk, familiefeider og heftige maktkamper i et middelaldersk miljø, så kan sagaene fra Kingsbridge være verdt å høre.

Fra hardkokt krim til storslåtte historiske dramaer

Ken Follett har vært en mester i spenning og gode fortellinger siden han gav ut krimboka Nålen i 1978 (slippes som lydbok i Storytel 24. april). Etter en rekke år som krimforfatter begynte han å skrive storslått historisk drama isteden. Stormenes tid,  I all evighet og Den evige ilden er sentrale bøker i denne delen av forfatterskapet.

Lidenskapen som ble en bokidé

For Follett selv begynte Stormenes tid med en intens interesse for katedraler.

— Jeg kunne bruke noen dager på å gå rundt og se meg rundt i disse byggverkene. Og jeg begynte å tenke: hvorfor bygde de den? Hvorfor ville folk ha dette i middelalderen? Jeg mener, de hadde ingenting. De sov på gulvet, de bygde i kalde hus av tre. De hadde forferdelig mat og grusomme klær, men likevel brukte de så mye penger og la så mye arbeid inn i å bygge disse bygningene som vi fortsatt drar til for å se, sier Follett i et intervju med sitt britiske forlag Pan MacMillan.

Det gikk ikke lang tid før ideen til en bok dukket opp.

— I løpet av kort tid fikk jeg en idè om at jeg ville kanalisere denne entusiasmen inn i en roman. Det måtte bli en lang roman fordi det tar minst tretti år å bygge en katedral, som regel lenger fordi man gjerne blir angrepet eller invadert i løpet av den tiden, sier Follett.

Tar historien på alvor

Før han satt i gang med å skrive brukte han ett år på å gjøre grundig research rundt oppføringen av katedraler, hverdagslivet under middelalderen og historiske begivenheter på 1100-tallet. Slik kunne han gi liv til persongalleriet og autoritet til historien han ville fortelle. Overraskende nok for forfatteren var det munken Philip han følte sterkest slektskap til. Ken Follett er selv ateist.

Byen Kingsbridge fant han på, men de historiske bakteppet er basert på reelle historiske fakta. Bøkene gir et godt innblikk i hvordan folk på denne tiden levde. Det tok Ken Follett over tre år å fullføre den første boken Stormenes tid og den ble en av hans mest populære bøker til dags dato.

En oppfølger fra Svartedaudens England

Handlingen i hans neste bok I all evighet vender tilbake til Kingsbridge 200 år senere og slektningene av karakterene fra den første boken. Svartedauen kommer til Storbritannia. Den store katedralen preger landsskapet og livet i byen. Fire av byens barn, en tyv, en bølle, et geni og en jente som har lyst til å bli lege, sniker seg ut av Kingsbridge på dagen etter Halloween i 1327. De blir vitner til et mord i skogen. En hendelse som vil merke dem og knytte dem sammen for livet.

Umulig kjærlighet og religionskonflikter i dronning Elizabeth I sin tid

I 2017 kom den siste boken i trilogien om Kingsbridge. Den evige ilden foregår på 1500-tallet da maktkampen melllom katolske Maria Stuart og protestantiske Elizabeth I er på sitt sterkeste. Vi møter unge Ned Willard i byen med den gamle katedralen. Han har kommet dit på hemmelig oppdrag for dronningen, som var den første noensinne til å bruke spioner i en form for etterretningsvirksomhet. Ned er 1500-tallets svar på James Bond, kan man si. Kingsbridge er herjet av religiøse konflikter som utfordrer vennskapene, lojaliteten og kjærligheten mellom innbyggerne. På motsatt side i konflikten står Margery Fitzgerald, som Ned har forelsket seg i.

— Ken Follett er en mester, skrev The Washington Post da den første boka kom, og det kan salgstallene verden over langt på vei bekrefte. Stormenes tid er solgt i 25 millioner eksemplarer, mens oppfølgerne er solgt i 11 millioner. De to første er også filmatisert for TV.

Se alle Ken Follett-bøkene i Storytel

Ikke medlem av Storytel? Prøv 14 dager gratis!

%d bloggers like this: