Aktuelt

Høre bok eller lese bok? For hjernen din spiller det ingen rolle!

Det er ingen grunn til å dyrke lesing, kun fordi det er en tradisjon. For hjernen din spiller det faktisk ingen rolle!
Hjernen aktiveres på samme måte, uansett om du leser eller hører på en bok.

Du har kanskje ikke tid til å sette deg ned for å lese en fysisk bok, og foretrekker derfor lydbokversjonen i stedet? Kanskje er du usikker på om det gir like stor verdi for hjernen din som å lese? For er det ikke nesten som å jukse?

Nei, sier nå helt ny forskning fra UC Berkeley. Studien viser derimot at ordene i boken aktiverer de samme områdene i hjernen din, uavhengig av om du selv leser dem, eller lar noen andre lese dem for deg.

Forskerne skannet hjernen til ni forsøkspersoner mens de leste og lyttet til fortellinger. Etter å ha undersøkt dataene fra skanningen, så de at fortellingene stimulerte kognitive og emosjonelle områder, helt uavhengig av om de var lest eller hørt, og med samme intensitet.
Du kan lese mer om studien her.

Så dersom lydbok er ditt foretrukne valg, kan du med god samvittighet fortsette med det. Og som de fleste erfarne lydbok-lyttere vet; ved å lytte til lydbøker klarer vi å konsumere et større antall bøker, enn om vi kun leser.

Så lytt videre med god samvittighet! Og vil du ha noen tips til ekstra lærerike og godt fortalte lydbøker, ta gjerne en nærmere titt på disse kritikerroste titlene:

Sapiens - en kort historie om menneskeheten

SAPIENS
Av Yuval Noah Harari
Lest av Per Andreas Tønder

Med imponerende letthet manøvrerer Yuval Noah Harari mellom ulike forskningsområder og perspektiver når han tar oss med fra homo sapiens’ første skritt på jorden og frem til i dag.

Hjernesterk

HJERNESTERK
av Anders Hansen
Lest av Per Andreas Tønder

Hør denne fascinerende boken som kombinerer spennende fakta om hjernen vår med en sterk motivasjon til at vi skal bli mer fysisk aktive!

Å dykke etter sjøhester

Å DYKKE ETTER SJØHESTER
av Ylva Østby og Hilde Østby
Lest av Siv Charlotte Klynderud, Ylva Østby og Hilde Østby

Kan vi stole på hukommelsen vår? Hvordan er barns hukommelse annerledes enn eldre folks minner? Hvordan kan vi bli bedre til å lære? Hvordan leve med traumatiske minner, og hvordan leve uten minner i det hele tatt? Dette er bare noen av spørsmålene de to søstrene undersøker.

%d